Olbaltumvielas ir ļoti svarīga sastāvdaļu grupa. Tie ir matu celtniecības pamatelements - aminoskābju virkne. Proteīni stiprina matu elastību un pasargā matus no ātras bojāšanās. Ļaujiet man izmantot metaforu; proteīni ir kā remontdarbu brigāde, un tās galvenais uzdevums ir labot visus trūkumus un bojājumus matos. Olbaltumvielu komanda pilda divas funkcijas.
Atkarībā no daļiņu lieluma proteīni var:
Tie lieliski darbojas augstas porainības matiem ar lielām spraugām kutikulas slānī. Biezi mati ar zemu porainību var tikt apgrūtināti ar šāda veida proteīniem (pārmērīgi aizsargāti mati). Makromolekulārie proteīni labprāt gulstas uz matiem, veidojot uz to virsmas aizsargājošu okluzīvo slāni, kas nodrošina gludumu un lielāku spīdumu. Makromolekulāro proteīnu grupā ietilpst:
Lielus proteīnus var sašķelt, izmantojot hidrolīzi. Līdz ar to rodas mazas daļiņas - tās var iekļūt matu struktūrā un labot visus bojājumus (salabot matu struktūru). Hidrolizētie proteīni piešķir matiem elastību, vitalitāti, atsperīgumu un izturību pret bojājumiem. Šādu proteīnu mazās daļiņas ir piemērotas visiem matu tipiem - no mazas līdz lielai porainībai. Hidrolizēti proteīni:
Skaidri redzams "matu pamatelementa" trūkums. Mati ir plāni, nepakļāvīgi, bez dzīvības un ļoti grūti kopjami. Tiem trūkst enerģijas un elastības. Proteīni ir ļoti svarīgi bojātiem, krāsotiem un pārmērīgi apstrādātiem matiem. Tas jāpiegādā arī tad, ja pastāvīgi veicat matu sakārtošanu ar karstumu. Jo vairāk kaitīgo faktoru iedarbojas uz jūsu matiem, jo vairāk olbaltumvielu tiem nepieciešams, lai saglabātu matu struktūru neskartu.
Pareizai matu kopšanai ir nepieciešams piegādāto sastāvdaļu līdzsvars. Noteiktas vielas trūkums un pārpalikums var būt vienlīdz kaitīgs jūsu frizūrai. Mati ir pārmērīgi aizsargāti, ja tie ir saņēmuši pārāk daudz olbaltumvielu salīdzinājumā ar citām piegādātajām sastāvdaļām. Tiek izjaukts mīkstinošo, mitrinošo un proteīnu līdzsvars. Proteīni izmanto savu spēju absorbēt ūdeni un sāk to uzsūkt arī no matu iekšpuses. Rezultātā mati kļūst stīvi, sausi, raupji un sprogaini. Tā vietā, lai iegūtu elastību, tie kļūst trausli un trausli.
Labā ziņa ir tā, ka olbaltumvielas no matiem var ātri izskalot. Vienkārši izmantojiet spēcīgāku šampūnu, vēlams, attīrošu, lai noņemtu olbaltumvielu pārslodzi. Pēc tam veiciet matu apstrādi ar eļļu - eļļas daļiņas vājina olbaltumvielu iedarbību. Lai izvairītos no proteīnu pārslodzes, regulāra matu eļļošana ir lielisks risinājums.
Runājot par olbaltumvielām, ir jāpiemin mazo aminoskābju loma matu kopšanā. Tās ir kā mazi ķieģelīši, kas veido olbaltumvielas. Aminoskābju struktūras stimulē ātrāku matu augšanu un kavē to retināšanos. Ir sešas svarīgākās aminoskābes, kas ir jānodrošina, lai baudītu spēcīgus, biezus un skaistus matus:
Arginīns (un tā aktīvā forma - L-arginīns) veicina matu augšanu, jo stimulē slāpekļa oksīda sintēzi - tas ir nepieciešams, lai matu folikulos varētu veidoties matu stiebri.
Komentāri: #0