Hairoloģija 4. daļa - MĪKSTINĀTĀJI matiem

Hairoloģija 4. daļa - MĪKSTINĀTĀJI matiem

Matu kopšana nav tikai par vitamīnu un atjaunojošo sastāvdaļu piegādi matos. Tā kā mati ir pastāvīgi pakļauti bojājumiem, ir ļoti svarīgi tos aizsargāt, izveidojot īpašu okluzīvo un skaistinošo slāni uz to virsmas. Tas ne tikai neļaus toksīniem iekļūt starp matu zvīņām, bet arī bloķēs nepieciešamo ūdeni. Tādējādi matu šķiedra saglabā vajadzīgo mitrināšanas līmeni. Emolienti veido mūsu matu aizsargvairogu.

Tās ir neticami vērtīgas vielas, kurām jābūt profesionālas matu kopšanas pamatā. Katram matu tipam ir nepieciešami mīkstinošie līdzekļi - neatkarīgi no to struktūras, biezuma, krāsas vai bojājumu pakāpes. Aizsardzība pret sauli, UV starojumu, fēnu, gludekļu un gludekļu karsto gaisa plūsmu un toksīniem ir pirmā lieta, kam jāpievērš uzmanība; bez tās matu kopšana ir bezjēdzīga. Svarīgākais ir izmantot pareizo mīkstinošā līdzekļa daudzumu. Pārāk liels daudzums var apgrūtināt matus un likt tiem izskatīties nesvaigi. Pārāk mazs daudzums izraisa matu dehidratāciju, statisku spīdumu, elastības trūkumu, stīvumu un pastiprinātu pūkošanos. Jāatceras, ka mīkstinošām vielām piemīt maigas mitrinošas īpašības, tāpēc tās ātri uzlabo matu izskatu un spīdumu.

Mīkstinošo līdzekļu veidi

1. Dabiskās augu eļļas un sviesti

Lielākā un populārākā emolientu grupa. Dabiskās eļļas un sviestvielas ir jāsaskaņo ar jūsu matu struktūru un porainību. Tie sniedz vislabākās un visefektīvākās matu atjaunojošās un barojošās vielas. Papildus pastiprinātai aizsardzībai un plānai mikroskopiskai kārtiņai uz matu virsmas tie piegādā daudz minerālvielu, vitamīnu, uzturvielu un vērtīgu taukskābju arī matu iekšpusē. Tāpēc gan eļļas, gan sviestus vajadzētu iekļaut matu kopšanā. Matu apstrāde ar eļļām - vismaz reizi nedēļā - aizsargā un izdaiļo matus, aizsargā lipīdu apvalku, kā arī nodrošina padziļinātu barošanu.

2. Silikoni

Polimēru grupa, kas iedarbojas uz matu virsmas, veidojot maigu aizsargplēvi. Tie dāvā matiem gludu slāni, kas kondicionē un izdaiļo pat visvairāk bojātus un pārmērīgi apstrādātus matus. Silikoni ir mīkstinošas vielas, ko var atrast matu veidošanas losjonos, aerosolos un putās, kā arī termoaizsardzības līdzekļos, kas jālieto pirms fēnu žāvēšanas vai iztaisnošanas rutīnas. Matu kopšanas līdzekļos jāizvēlas tādi silikoni, kas ir viegli izmazgājami. Šādā veidā tie neuzkrājas uz matu virsmas un neapgrūtina matu šķipsnas. Jāpiebilst, ka silikonus iedala pat četrās grupās: gaistošie silikoni, kas iztvaiko no matu virsmas; vieglie silikoni, ko izmazgā ar ūdeni; silikoni, ko izmazgā ar maigu šampūnu; smagie silikoni, kurus grūti izņemt bez SLS šampūniem (kairinoši, komedogēni). Matu kopšanā labāk izvairieties no smagajiem silikoniem.

3. Vasks

Tas pieder pie emolientu grupas, kam ir cieta konsistence. Tas ir smagāks par augu sviestiem. Vasku nav tik viegli uzklāt, tomēr tas ir novērtēts par savām kondicionējošajām, aizsargājošajām un mīkstinošajām īpašībām matiem. Vasks var būt augu vai dzīvnieku izcelsmes. Populārākais šīs kategorijas mīkstinošais līdzeklis ir bišu vasks. To pievieno matu balzamiem un kondicionieriem un pat skropstu tušām, jo tas pārsteidzoši palielina spīdumu.

Tikpat populārs ir arī lanolīns, kas ir dzīvnieku izcelsmes mīkstinošs līdzeklis. Lanolīns aizsargā aitas vilnu no samitrināšanās. Tas ir ieguvis popularitāti, jo tā struktūra ir līdzīga lipīdiem, kas atrodami uz cilvēka ādas virsmas.

Jojoba ir ļoti interesants vasks, ko parasti dēvē par eļļu. Tas ir šķidrs augu izcelsmes vasks. Jojoba satur taukskābes, kas to padara līdzīgu eļļām. Šis mīkstinošais līdzeklis ir neparasts, jo tā sastāvā ir unikāla sastāvdaļa - skvalāns, kura struktūra ir līdzīga cilvēka sebum. Tāpēc jojoba novērš gan pārmērīgu matu un galvas ādas taukainību, gan sausumu.

4. Taukainie spirti

Visi garās ķēdes spirti, kas nekaitē matiem un tos nepadara sausus. Tā vietā tie kondicionē, mitrina un saista ūdens molekulas, saglabājot ūdeni to iekšienē. Pateicoties taukskābju spirtiem, mati paliek mīksti un elastīgi, kļūst gludi, maigi un viegli izķemmējami. Tie pieder pie tā saukto labo spirtu grupas, kurus var vai pat vajadzētu iekļaut ikdienas matu kopšanas līdzekļos. Populārākās taukskābes: glicerīns, cetilspirts, spirts, cetearilspirts, laurilspirts, stearīnskābe, miristilspirts.

5. Parafīns un naftas atvasinājumi

Parafīns ir mīkstinošs līdzeklis, ko iegūst, destilējot naftu. Tie ir dabīgi.

Parafīns - garas ķēdes piesātinātie ogļūdeņraži, kas veido bezkrāsainu šķidrumu bez smaržas, nedaudz taukainu. Tas ir neitrāls, tāpēc neizraisa kairinājumus vai alerģiskas reakcijas. Parafīns ir lielisks spīdumu piešķirošs un mitrinošs līdzeklis matiem; tas bloķē ūdeni un aizsargā no vides piesārņojuma. Tas ir plaši izplatīts matu kopšanas līdzekļos. Kāpēc? Parafīns rada ļoti spēcīgu un efektīvu barjeru. Tas ir pārsteidzoša sastāvdaļa produktos, kas aizsargā matu galus no bojājumiem. Kā mīkstinošs līdzeklis parafīns ir ļoti populārs sieviešu vidū, jo tas izlīdzina matus un piešķir tiem spīdumu jau pēc pirmās lietošanas reizes. Tas ir tūlītējs matu uzlabošanas līdzeklis.

Šķidrais parafīns - jau izsenis pazīstams kā ātri iedarbīga viela matu struktūras uzlabošanai. Diemžēl tas var kairināt galvas ādu, tāpēc to var atstāt ne ilgāk kā 20 minūtes. Tā kā tas nedaudz sasilda galvas ādu un palielina asinsriti, regulāra lietošana var paātrināt matu augšanu. Šķidrais parafīns atstāj slāni uz matu virsmas - tas saglabā pienācīgu mitrumu un padara matus elastīgus un mazāk statiskus.

6. Plēvi veidojoši polimēri

Pēdējā minētā grupa. Polimēri nesatur kondicionējošas sastāvdaļas. Tie ir diezgan smagi un lielākoties ķīmiski izstrādāti. Šie mīkstinošie līdzekļi ir visbiežāk sastopami veidošanas līdzekļos, jo tie nodrošina labu "fiksāciju" un palielina spīdumu. Polimēru nomazgāšanai vislabāk noder attīrošie šampūni. Ja tos lietojat pārāk bieži, tie var radīt nogulsnes uz matu šķiedrām. Par laimi, lieko daudzumu var ātri noņemt, mazgājot matus.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika