Ļaujiet jūsu matiem runāt, 6. daļa. Līdzekļi pret blaugznām

Ļaujiet jūsu matiem runāt, 6. daļa. Līdzekļi pret blaugznām

Katram citam cilvēkam pasaulē ir blaugznas, taču bieži tā ir tikai vienreizēja epizode. Neatkarīgi no tā, blaugznu skartajiem matiem un galvas ādai ir nepieciešama pareiza kopšana. Diemžēl receptes nav, jo daudz kas ir atkarīgs no blaugznu veida. Apskatiet savus matus, lai atrastu risinājumu.

Jums jāatceras, ka katrai apgrūtinošai matu problēmai ir savs avots. Iemeslu var būt daudz, un mēs cenšamies atrast cēloni. Pievērsīsimies apzinātai matu kopšanai un sāksim nodrošināt matiem patiesi nepieciešamās lietas. Tad problēma pazudīs.

MATI UN GALVAS DAĻA, KAS IETEKMĒ BLAUGZAS – RAKSTUROJUMS

Es izklausīšos mazliet traki... visiem ir blaugznas. Vienkārši sakot, blaugznas ir vienādas ar atmirušo ādas šūnu lobīšanos galvas ādā.    

Kā rodas blaugznas?

Cilvēka galvas āda pastāvīgi atjaunojas, un blaugznu parādīšanās ir pilnīgi normāla parādība. Pēc dzīves cikla beigām (apmēram 28 dienas) vecās ādas šūnas ir mirušas un tiek aizstātas ar jaunām. Mēs atbrīvojamies no atmirušajām šūnām, tās nolobējot piem. mazgāšanas laikā. Problēma sākas, kad āda pārslās nost; ir redzamas baltas pārslas, kas nokrīt uz pleciem. Blaugznas parādās, kad šūnu dzīves cikls tiek samazināts līdz 7-15 dienām un atslāņošanās process notiek ātrāk.

Ir trīs galvenie blaugznu veidi:

  1. Sausas blaugznas – tās iziet bez iekaisuma vai matu bojājumiem. Tas parādās caur mazām, baltām sausas ādas pārslām. Tas var pārvērsties par mitrām blaugznām.
  2. Mitrās blaugznas – tās veidojas no sausām blaugznām un bieži vien nāk ar iekaisumu un niezi. Tas parādās caur dzeltenām, taukainām pārslām un pārmērīgu sebuma sekrēciju.
  3. Tinea versicolor – atkārtots blaugznu veids, ko izraisa sēnītes. Tas ir visizplatītākais cilvēkiem pēc pusaudža vecuma. Stāvoklis parādās caur dzelteniem un brūniem plankumiem uz ādas un niezi.

Kādi ir blaugznu cēloņi?

Rauga sēne (Pityrosporum ovale vai Malassezia furfur) ir visizplatītākais pārmērīgas ādas lobīšanās cēlonis. Sēnīte dabiski sastopama ādā nelielos daudzumos. Tas sāk būt bīstams, kad tas vairojas labvēlīgos apstākļos, piem. taukaini mati. Tā vielmaiņas produkti kairina galvas ādu un traucē epidermas atjaunošanās procesu. Tāpēc reta matu mazgāšana var izraisīt apnicīgas blaugznas.

Tomēr sēnītes nav vienīgie blaugznu cēloņi. Mēs varam palutināt sevi ar pārmērīgu ādas lobīšanos. Mēs bieži neapzināmies, ka paši radām problēmu. Ātrāka un intensīvāka zvīņošanās var būt galvas ādas sausuma un kairinājuma rezultāts. Visbiežāk sastopamie blaugznu cēloņi ir:

  • nepareizi matu kopšanas un veidošanas līdzekļi
  • nepietiekami rūpīgi nomazgāt šampūnu, kondicionieri vai eļļu
  • hormonu nelīdzsvarotība
  • uzturs, kurā ir maz vitamīnu un mikroelementu
  • stress, nogurums, alerģija, slikti ieradumi, slimības
  • matu mazgāšana ar stipri hlorētu ūdeni
  • gaisa piesārņojums, sezonālās izmaiņas.

Daži dermatologi saka, ka gēni var izraisīt arī blaugznas.

Kā blaugznas ietekmē jūsu matus?

Ja jūs neārstējat blaugznas, tas kaitēs jūsu frizūrai. To bieži pavada matu izkrišana. Kāpēc tā? Matu dzīves cikls ir traucēts, un matu spuldzes ir vājākas. Līdz ar to jūs sākat plikties. Apspriežot blaugznu un matu izkrišanas problēmu, (diemžēl) man jāapliecina, ka traucētā ādas lobīšanās un galvas ādas taukainība var izraisīt pastiprinātu matu izkrišanu.

MATI UN GALVAS DAĻA, KAS IETEKMĒ BLAUGZAS – KOPŠANAS ROTĪNA

Ir daudz līdzekļu pret blaugznām, bet kā vienmēr – labāk novērst nekā ārstēt. Blaugznas ir atkārtots ādas stāvoklis, kas ir apgrūtinošs un ļoti grūti novēršams. Tāpēc, lai izvairītos no problēmas, jums rūpīgi jārūpējas par saviem matiem un galvas ādu. Profilakse ir galvenais.

  1. Galvas ādas tīrībai ir liela nozīme, jo sebums ir ideāla vide blaugznu rauga attīstībai. Maiga un pareiza taukainu matu kopšana ir panākumu atslēga, jo šim matu tipam var ātri “ieslīgt” blaugznas. Izvairīsimies vairākas dienas doties ar nemazgātiem matiem. Mazgāsim šķipsnas, kad vien tas būs nepieciešams.
  2. Novērst blaugznu problēmu nozīmē arī izvairīties no galvas ādas kairinājuma un dehidratācijas. Bēgsim no karstā ūdens, bargas dvieļu žāvēšanas, asām matu sukām, žāvētāja karstās gaisa plūsmas, krāsošanas, pārlieku karstuma veidošanas un ilgviļņu. Izvēlēsimies nomierinošus un mitrinošus produktus, bagātināsim uzturu ar augļiem un dārzeņiem.

Ja tomēr saskaraties ar blaugznu murgu, pievienojiet savai matu kopšanai līdzekļus pret blaugznām un atbrīvojieties no problēmas.

Kā mazgāt matus, ja ir blaugznas?

Pareizs pretblaugznu šampūns ir rīks, kas maina spēli šajā cīņā. Galvas ādas tīrīšana ar tradicionālajiem līdzekļiem var neizdoties, jo tie nesatur pretsēnīšu sastāvdaļas un nav paredzēti šai matu problēmai. Labam pretblaugznu šampūnam vajadzētu:

  • būt bagātam ar aktīvām vielām, kas cīnās ar cēloni (rauga sēnītēm), piem. Ketokonazols, salicilskābe, cinka piritions, selēna sulfīds;
  • nedrīkst būt potenciāli kairinošu vielu, piem. mazgāšanas līdzekļi, parabēni, alkohols;
  • ir viegla konsistence, lai izvairītos no poru aizsprostošanās vai matu struktūras noslogošanas.

Vēl viens svarīgs padoms ir saistīts ar to, cik bieži mazgāt matus, ja jums ir blaugznas. Jums jāapzinās, ka pretblaugznu šampūns nebūs efektīvs, ja to nelietosiet regulāri. Tīrīšana ir vissvarīgākā, cīnoties ar blaugznām, tāpēc dariet to pēc iespējas biežāk. Matus ieteicams mazgāt katru dienu vai katru otro dienu. Tajā pašā laikā jums jābūt uzmanīgiem, lai nenoņemtu dabisko aizsargājošo lipīdu barjeru, kas var izraisīt ārkārtīgi sausu galvas ādu. Tā rezultātā ķermenis reaģētu, ražojot pārāk daudz sebuma. Ja cīnāties ar blaugznām, mazgājot matus, jāievēro divi noteikumi. Dariet to bieži un izmantojiet tikai maigus produktus. Lai nodrošinātu galvas ādas hidrolipīdu līdzsvaru, varat pārmaiņus lietot spēcīgu pretblaugznu šampūnu un maigu mitrinošu šampūnu.

Kā rūpēties par matiem, kurus skārušas blaugznas?

Pareiza matu kopšana – tas ir labākais līdzeklis pret blaugznām. Tomēr, neskatoties uz lielajām pūlēm, problēmu nav iespējams novērst tikai dažu dienu laikā. Rauga uzbrukuma iekaisušajai galvas ādai ir jāpaspēj salabot un atjaunot pīlinga procesu normālā stāvoklī. Pacietība ir apsveicama.

Pareizs pretblaugznu šampūns ļauj novērst problēmu, taču tas ir lieliski, ja jūs kopjat galvas ādu un matus ar papildu metodēm. Pareiza barošana un mitrināšana ir ļoti svarīga. B grupas vitamīni, A un E vitamīni, minerālvielas (atrodas zivīs, sierā, Briseles kāpostos, riekstos, saulespuķu un ķirbju sēklās) sniedz daudz priekšrocību ādai un matiem. Tomēr visas uzturvielas darbojas labāk, ja tās piegādā ar kosmētiku (kondicionieris, maskas, eļļas). Tas ir daudz labāks risinājums, jo jūs strādājat tieši ar matiem un spuldzēm.

Mēs varam meklēt mājas līdzekļus pret blaugznām.

  • Zāļu uzlējumi. Nātre, piparmētra, laima, kosa, ziepju zāle, dadzis, kumelīte un kliņģerīte ir vieni no labākajiem blaugznu augiem. Neatkarīgi no tā, vai garšaugi ir kaltēti vai svaigi, droši ielieciet tos un izmantojiet matu un galvas ādas skalošanai. To darot, jūs atjaunojat pareizu galvas ādas pH pēc katras mazgāšanas reizes un nodrošināsiet pilnu vērtīgu uzturvielu komplektu.
  • DIY matu maskas. Olīveļļa, dzeltenums, citronu sula, rums, kokosriekstu eļļa, jojobas eļļa, rīcineļļa, ķiploki un jogurts ir vienas no sastāvdaļām, ko varat izmantot matu masku pret blaugznām pagatavošanai. Sajauciet tos pēc vēlēšanās un uzklājiet uz matiem un galvas ādu pirms mazgāšanas, vismaz reizi nedēļā. Tas nodrošina barošanu un atvieglojumu.
  • Dabīgās eļļas. Tiek uzskatīts, ka rīcineļļa ir labākā matu eļļa pret blaugznām, taču jūs varat izmantot dažādas blaugznu profilaksei vai ārstēšanai. Diždadža eļļa, Amla eļļa, rozmarīna eļļa, tējas koka eļļa, sandalkoka eļļa vai linsēklu eļļa ir vienas no labākajām eļļām cīņā pret blaugznām. Varat tās izmantot atsevišķi matu eļļas apstrādei, taču, patiesību sakot, eļļas dod labāku efektu gatavos maisījumos, kas ir bagātināti ar papildu sastāvdaļām. Nanoil zemas porainības matiem ir labākā eļļa matiem, kurus skārusi blaugznas. Produkts satur, cita starpā, rīcineļļu un priežu eļļu, kas šajā gadījumā ir vērtīgas. Eļļa ir pilnīgi dabiska.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika