Šampūns. Neparasts veids, kā runāt par parasto kosmētiku

Šampūns. Neparasts veids, kā runāt par parasto kosmētiku

Absolūti must-have, kad runa ir par matu kopšanu! Bez šaubām, neviens nevar iztikt bez šampūna, īpaši tie, kas vēlas iegūt skaistas (un tīras) šķipsnas. Diezgan pārsteidzoši ir fakts, ka mēs joprojām maz zinām par šo produktu, un šī izpratnes trūkums bieži liek mums izvēlēties nepareizu kosmētiku, kas neatbilst mūsu matu tipam. Žēl, jo matu kopšana un to labā stāvoklis sākas ar šampūnu – šī ir viena no biežāk lietotajām matu kosmētiku, tāpēc par kompromisiem šajā gadījumā nevajadzētu vienoties. Jāapzinās, ka laba šampūna lietošana ir pirmais solis ceļā uz veseliem matiem. Kā atrast Mr Right of šampūnus? No kādām šampūnu sastāvdaļām vajadzētu izvairīties? Uz ko pievērst uzmanību, pērkot šampūnu, un kā to pieskaņot savam matu tipam?

Vārds “šampūns” izklausās līdzīgi daudzās valodās. Tās priekštecis ir hinduistu vārds chāmpo, kas nozīmē galvas ādas masāžu. Patiesība ir tāda, ka tas bija gandrīz pirms 100 gadiem, kad hinduisti jau varēja lepoties ar vienu no labākajiem kosmētikas līdzekļiem matu mazgāšanai. Proti, tie bija pulverveida augs ar nosaukumu Shikakai un Reetha riekstu pulveris, kas ne tikai padarīja matus svaigus, bet arī kondicionēja tos. Mūsdienās Shikakai tiek uzskatīts par alternatīvu ķīmiskajiem šampūniem, kas pieejami visās aptiekās. Runājot par masāžu, šī procedūra ir ļoti jānovērtē tiem, kas rūpējas par spēcīgu un veselīgu matu spuldzi.

Pašlaik ir pieejamas daudzas dažādas šampūnu versijas, lai jūs varētu izvēlēties tādu, kas nevainojami atbilst jūsu matu vajadzībām. Šī iemesla dēļ kosmētikas zīmoli piedāvā šampūnus plāniem, bieziem (stīviem), bez spīduma, blondiem vai tumšiem, krāsotiem vai gaišiem, taukainiem vai dehidrētiem, blaugznu skartiem matiem... ikviens var tikt galā ar īstā produkta atrašanu. .

Tomēr laba šampūna noslēpums neslēpjas tā nolūkā, bet gan tā sastāvā un formā, kādā tas ražots. Vispopulārākā versija, protams, ir šķidrais šampūns, tomēr tas nav vienīgais šī produkta izskats. Ir vērts uzzināt šampūnu veidus un to mērķi, kā arī darbības, ko tie nodrošina. Tas var radīt jaunu gaismu matu kopšanas problēmai.    

Matu šampūns un tā veidi

Šķidrais šampūns — visiem zināms, tas ir vispopulārākais šampūnu veids. To izveidoja Schwarzkopf zīmols un gandrīz vienas nakts laikā tas izspieda savu iepriekšējo konkurentu, kas bija pulverveida šampūns. Šampūna šķidrā versija lielākoties ir izgatavota no insekticīda vai amonjaka ziepju šķīduma – pilnībā izšķīdināta ūdenī. Šie mazgāšanas līdzekļi ir atbildīgi par putu veidošanos. Lai novērstu matu izžūšanu, ziepju šķīdums un pati kompozīcija ir bagātināta ar skābes reakcijas buferšķīdumiem, kā arī kondicionējošām vielām, kas ir atbildīgas par matu spīduma un veselīgu izskatu piešķiršanu (tās ir sadalītas spīdumu piešķirošajos). un antistatiski izstrādājumi).

Sausais šampūns — tiem, kuri uzskata sauso šampūnu par pēdējo gadu izgudrojumu, ir vēl viens minējums. Sausais šampūns ir bijis labi zināms jau gadsimtiem ilgi, un patiesība ir tāda, ka pirmajiem šampūniem bija ļoti “žāvēta” forma (piemēram, Schwarzkopf laida tirgū savus pirmos šampūnus pulvera veidā, kas bija slēgti mazās paciņās; pulveris saputoja, sajaucot ar ūdens). Pirmais sausais šampūns, kuram nebija nepieciešams izmantot ūdeni, Minipoo, parādījās 20. gadsimta 40. gados, un tā seja bija Tvigija – viena no tā laika slavenākajām britu modelēm, kas bija pazīstama ar skaistuma tendenču noteicēju. Ražotājs reklamēja produktu, piedāvājot alternatīvu matu attīrīšanai un atsvaidzināšanai, kad nebija iespējas padarīt šķipsnas tīras parastajā veidā. Minipoo bija paredzēts arī bērniem, jo tas negrauza acis. Šis 40. gadu šampūns tika izgatavots no talka, kura uzdevums bija absorbēt sebumu no matiem. Mūsdienu šampūni ir slēgti pudelēs ar izsmidzinātāju, pateicoties kuriem tos ir vieglāk vienmērīgi izsmidzināt pa visiem matiem. Tagad to darbība balstās uz maigu un vieglu, augošu cieti. Labam sausajam šampūnam ir atsvaidzinošas un kondicionējošas īpašības (satur keratīnu, vitamīnus un eļļas), un tas nesatur alumīnija sāļus, silikonus un parabēnus.

Micelārais šampūns - tas ir diezgan jauns produkts. Kā izrādījās, tas bija parasts micelāro losjonu tīrīšanas līdzeklis, kas iedvesmoja ražotājus izveidot micelāro šampūnu. Tā bija micelārā losjona tīrīšanas līdzekļa efektivitāte un novatoriskums, kas motivēja veidotājus apvienot tā īpašības ar šampūnu. Kā nav grūti uzminēt, micelārais šampūns satur micellas – ļoti precīzas to veiktspējas molekulas, kas piesaista toksīnus un netīrumus, neizjaucot gan galvas ādas lipīdu struktūru, gan lipīdus, kas ir dabiski matu celtniecības bloki.

Attīrošs krēmveida šampūns – vairumā gadījumu tas ir specializēts, dermatoloģisks produkts, kas pēc savas formas ir piemērots īpaši jutīgas ādas kopšanai. Krēmveida šampūni pieder pie produktu grupas, kas ir delikāts un atvieglo h

problemātiskas galvas ādas procesu mazināšana ar atopiskā dermatīta, psoriāzes un hronisku blaugznu simptomiem. Turklāt attīrošie krēmveida šampūni spēj novērst pastāvīgi niezošas galvas ādas sajūtu, nomierina ādu un tiek galā ar pārmērīgu un nekontrolētu epidermas lobīšanos.

Turklāt krēmveida šampūns ir noderīgs arī tad, ja runa ir par "No Poo" tendenci, kas ir atkarīga no atteikšanās no visām iespējamām ķīmiskajām vielām, kas iekļautas kosmētikā (galvenokārt putas veidojošas vielas). Ir arī vērts pieminēt, ka krēmveida šampūns nesatur nātrija laurilsulfātus, silikonus, krāsvielas vai parabēnus. Turklāt šāda veida šampūns padara matus perfekti tīrus un attīra galvas ādu, lai gan, kā minēts iepriekš, tajā nav putas veidojošu vielu. Visbeidzot, tā lietošana atgādina matu kondicioniera lietošanu.

Šampūns bez skalošanas – pirmkārt, pielietojuma ziņā šo līdzekli var salīdzināt ar sauso šampūnu. Bieži vien šampūni, ko nevar izskalot, tiek slēgti izsmidzināmās pudelēs. Runājot par sastāvu, tie nesatur ne talku, ne pulverus, tie ir diezgan šķidri un satur augu izcelsmes vielas. Šampūns bez skalošanas tiek izmantots arī slimnīcās, jo tas nekairina un neizraisa alerģiju. Turklāt bezskalojamu šampūnu ir ļoti ērti lietot. Viss, kas jādara, ir izsmidziniet to matos, iemasējiet galvas ādā un nosusiniet ar dvieli. Šāda veida produkts, neskatoties uz tā atsvaidzinošajām īpašībām, ir paredzēts, lai kondicionētu pavedienus, neizjaucot dabisko lipīdu barjeru.

Šampūns uz eļļas bāzes – ir specializēta, mazpazīstama šampūnu grupa. To ražo no dabīgām eļļām, piemēram, rīcineļļas, sojas, parafīna un dažādiem vaskiem (piemēram, bišu vaska). Šādiem šampūniem trūkst putas veidojošu līdzekļu. Būtībā tie ir ieteicami bojātiem un sausiem matiem, un tie ir jāuzklāj kā dabīgās matu eļļas (šampūna lietošana uz eļļas bāzes atgādina eļļas matu kopšanu). Skaidrības labad šampūns uz eļļas bāzes jāierīvē galvas ādā un pēc 30 minūtēm jāizskalo ar siltu ūdeni visā matu garumā. Kad procedūra ir beigusies, mati kļūst svaigi un mīksti. Ir svarīgi pieminēt, ka šampūnu uz eļļas bāzes nevajadzētu lietot pārāk bieži, jo tam ir spēcīgas lūpas atjaunojošas īpašības, kas var noslogot matus.

Divējāda lietojuma šampūns — citiem vārdiem sakot, tas ir šampūns, kas apvieno parastā šampūna un kondicioniera īpašības. Bieži vien šādu produktu sauc par kosmētiku 2in1. Šāda veida šampūns tika izstrādāts, lai ietaupītu laiku un barotu matus mazgāšanas laikā. Patiešām, divējāda lietojuma šampūni ir ērti lietojami, taču tie ir nedaudz pretrunīgi. Pirmkārt, tie nav piemēroti visiem matu tipiem, un to bieža lietošana var ne tikai noslogot matus, bet arī kairināt galvas ādu. Turklāt divējāda lietojuma šampūna darbība ir tāda, ka, no vienas puses, tas paceļ matu kutikulas uz augšu (parasti šampūnam), bet, no otras puses, tas aizver kutikulas, lai padarītu matus gludus (parasti kondicionieriem). Citiem vārdiem sakot, 2in1 šampūns apvieno divus pilnīgi dažādus preparātus, kas izslēdz viens otra darbību. Labāk tos nelietot vienlaikus.

Sārmains šampūns – tas ir atšķirīgs produkts. Pirmkārt, skaidri jānorāda, ka to nevajadzētu lietot pastāvīgi, jo šī šampūna uzdevums ir rūpīgi un patiešām intensīvi attīrīt matus, pat to iekšējās struktūras. Sārmainu šampūnu frizieri bieži lieto pirms specializētām matu veidošanas procedūrām, lai dziļi pabarotu šķipsnas. Lai barojošās un atjaunojošās vielas vieglāk iekļūtu matos, šķipsnas ir precīzi jāattīra - un sārmains šampūns tam ir lieliski piemērots, jo šī kosmētika papildus atver matu kutikulas. Bieži gadās, ka pēc tik precīzas matu attīrīšanas šķipsnas ir jāapstrādā ar īpašiem lipīdus atjaunojošiem, paskābinošiem un matu kutikulu noslēdzošiem līdzekļiem. Ir arī vērts apzināties, ka sārmains šampūns var šķist ideāls lietošanai pirms matu šķipsnu pakļaušanas eļļas matu apstrādei — tas atvieglo eļļas molekulu iekļūšanu dziļi šķipsnās. Faktiski reizi mēnesī ir ieteicams veikt īpašu matu eļļošanas procedūru, kas tiek apvienota ar ļoti sārmainu apstrādi.

Šampūna sastāvs. Kam pievērst uzmanību?

Tikpat svarīgi ir iepazīties ar to sastāvdaļu sarakstu, kuras ir izgatavotas no konkrēta šampūna.

Kādi sastāva elementi nosaka, vai konkrēts šampūns ir labs, bet no kādiem elementiem vajadzētu izvairīties?

Kā atpazīt, vai šampūns ir labs mūsu matiem un, kas ir vēl svarīgāk, vai tas ir drošs galvas ādai?

Pirmkārt, vissvarīgākā laba šampūna īpašība, kas jāpiemin, ir tā, ka tas nedrīkst nodrošināt komedogēnu iedarbību uz galvas ādu. Skaidrības labad jāsaka, ka tas nedrīkst saturēt sintētiskas vielas, intensīvi kairinošas vielas un nekādus naftas atvasinājumus. Tāpēc ir prātīgi iegādāties šampūnus, kuru sastāvs ir balstīts uz dabīgām un delikātām vielām; šampūni, kuros trūkst parabēnu, silikonu, SLS un SLES vielu, atūdeņojošus spirtus ar īsām ķēdēm, kā arī smagos, negaistošos silikonus. Ir vērts paturēt prātā, no kurām sastāvdaļām izvairīties.

To sastāvdaļu saraksts, kas var nelabvēlīgi ietekmēt matus:

  • nātrija laurilsulfāts, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES – ļoti kairinoši mazgāšanas līdzekļi, kas aizsprosto ādas poras. Turklāt tie spēj iekļūt asinīs un var bojāt matu aizsargslāņus, kas palielina matu trauslumu.
  • Methyl, Etil Propyl, Butyl Parabens - vai vienkārši parabēni, kas izraisa ādas iekaisumus un iekļūst asinīs.
  • Propilēnglikols, propilēnglikols, PG Ksilēnglikols – tā ir glikolu grupa, kas var būt ļoti toksiska cilvēka ķermenim. Tāpēc jāraugās, lai tie organismā nenonāktu pārpilnībā.
  • Minerāleļļa, petrolatums, parafīna eļļa - ir no naftas iegūto vielu kopums, kas mēdz nogulsnēties organismā, galvenokārt akumulējoties zarnās. Uzklājot uz ādas, tie vājina tās aizsargbarjeru un veicina baktēriju vairošanos.
  • Ftalāti – īpaši bīstami grūtniecēm un sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti. Ftalāti iekļūst mātes pienā un nokļūst augļa placentā. Tiek uzskatīts, ka tie būtiski bojā ģeneratīvās šūnas.
  • Alkoholi – tie dehidrē matus un galvas ādu, tomēr ne visi no tiem ir kaitīgi. Bīstamākie no tiem, īsās ķēdes spirti, pārsvarā ir: spirts denāts, benzilspirts, izopropilspirts un etanols.

Skaisti mati ir sievišķības simbols un, to nevar noliegt, katras sievietes godība. Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību tam, ar ko mēs kondicionējam savus matus, kā arī tam, kādu šampūnu ievietojam grozā, veicot iepirkšanos. Matu skaistums un labs stāvoklis sākas jau ar mazgāšanu un matu attīrīšanu. Tieši šī iemesla dēļ ir tik svarīgi ieguldīt naudu augstas kvalitātes šampūnā, kas pastiprinās kondicionieru darbību un noņems dabisko eļļu pēc matu eļļošanas.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika