Trihologs. Kāpēc ir nepieciešams ārsts un kad jums būtu jāvienojas par vizīti?

Trihologs. Kāpēc ir nepieciešams ārsts un kad jums būtu jāvienojas par vizīti?

Matu un galvas ādas problēmas nav reta parādība. Gadās, ka neviens aptiekā vai aptiekā pieejamais preparāts nespēj atrisināt problēmu - šādā gadījumā labākais risinājums ir pārtraukt mēģināt ārstēt slimību saviem spēkiem, jo viss, ko jūs varat panākt, ir vēl vairāk pasliktināt situāciju.

Galvas ādas saslimšanas pēta triholoģija, kas ir dermatoloģijas nozare (grieķu valodā trichos nozīmē matus). Tās pamatlicējs bija Enzo Formentini - profesors un lektors Boloņas Universitātē. Var teikt, ka triholoģija ir sava veida kosmētikas un medicīnas inovācija, kas aizpilda plaisu starp dermatoloģijas zinātnes nozares sniegto palīdzību un matu skaistināšanas procedūrām. Tā tika izstrādāta, lai noteiktu konkrēta cilvēka saslimšanas un risinātu galvas ādas un matu problēmas, piemēram:   

  • matu bojājumi (gan ķīmiski, gan mehāniski)
  • matu deformācijas
  • visu veidu baldness
  • blaugznas, psoriāze un pityriasis steatoides.
  • seborejas dermatīts (seboreja)
  • galvas ādas un matu dehidratācija
  • traucēti mati
  • visi iespējamie galvas ādas iekaisumi
  • pārmērīgs matu izkrišana
  • traucēta matu augšana

Inovācijas triholoģijā ir atkarīgas no jaunāko sasniegumu apvienošanas ar zināšanām vairākās jomās: kosmetoloģijā, kosmētikā, frizētavā, dermatoloģijā, kosmētiskajā fizioterapijā, estētiskajā medicīnā un pat psiholoģijā un pārtikas zinātnē.

Kas ir trihologs?

Precīzu galvas ādas un matu sīpolu analīzi veic trihologs. Šo speciālistu sarunvalodā var saukt par matu ārstu. Trihologa galvenais uzdevums ir veikt medicīnisku izpēti par pacienta matiem, dzīvesveidu, lietotajiem kosmētikas līdzekļiem un medikamentiem, lai pēc tam veiktu rūpīgu pacienta galvas ādas un matu izmeklēšanu. Turklāt trihologs izvēlas piemērotus produktus, kas paredzēti konkrētai matu problēmai, kā arī, ja izrādās, ka tas ir nepieciešams, iesaka īpašas procedūras, kas jāveic ārsta kabinetā.

Pirmais trichologa apmeklējums

Pirmā vizīte pie trihologa var ilgt nedaudz ilgāk nekā pārējās - speciālists veic tā saukto trihologa diagnostiku, kas ir sava veida matu "fona apsekojums". Pēc tam trihologs aizpilda īpašu, institūtā formulētu veidlapu un izveido pacienta karti (medicīnisko karti). Pateicoties šim dokumentam, ir iespējams uzraudzīt ārstēšanas gaitu, jo tas ļauj ātri reaģēt visā matu dziedināšanas un kondicionēšanas procedūras gaitā.

Lai izmeklēšana būtu uzticama, pirmajam apmeklējumam, ko gatavojaties veikt, ir jābūt labi sagatavotam. Tas nozīmē, ka jums nevajadzētu mazgāt matus vismaz dienu pirms paredzētās vizītes, lai palīdzētu speciālistam novērtēt, kā darbojas jūsu tauku dziedzeri un kāda ir epidermas keratinizācijas pakāpe. Turklāt Jums vajadzētu atturēties no jebkādu matu veidošanas kosmētikas līdzekļu lietošanas (matu lakas, putas, želejas u. c.). Visbeidzot, bet ne mazāk svarīgi - pirms trihologa apmeklējuma nevajadzētu krāsot matus. Tomēr, ja jums patiešām ir vēlēšanās krāsot matus, varat to darīt, bet ne vēlāk kā dažas nedēļas pirms plānotās vizītes.

Kādus jautājumus jums var uzdot trihologs?

Protams, trihologs jums jautās, kāds ir jūsu apmeklējuma iemesls, citiem vārdiem sakot, kas jūs uztrauc. Tāpat speciālists lūgs jums apkopot satraucošās pazīmes, kuras esat pamanījis. Citi jautājumi varētu būt šādi:

  • jautājumi par iedzimtām slimībām
  • jautājumi par pārciestām slimībām un lietotajiem medikamentiem
  • jautājumi par jūsu matu kopšanas rutīnu (mazgāšana, lietotā kosmētika, matu žāvēšana, ieveidošana, krāsošana).
  • jautājumi par ēšanas paradumiem un diētām, ko ievērojat vai kādreiz ievērojāt.
  • jautājumi par jūsu emocionālo un garīgo stāvokli (piemēram, vai pēdējā laikā esat bijis stresa vai uztraucies un kāda ir jūsu miega kvalitāte).
  • jautājumi par kontracepciju un citiem ar jūsu hormonālo sistēmu saistītiem jautājumiem.

laboratoriskās pārbaudes, kas jāveic pirms trihologa apmeklējuma.

Labāk apmeklēt trichologu, esot līdzi laboratorisko testu rezultātiem, kas ne tikai palīdz speciālistam noteikt precīzu diagnozi, bet arī ievērojami paātrina dziedināšanas procesu. Ļoti iespējams, ka pirmā apmeklējuma laikā trihologs lūgs jums veikt laboratorisko testu komplektu, lai nākamajā apmeklējumā tos apskatītu. Tomēr ieteicams tos veikt iepriekš, lai speciālists varētu pacientam noteikt pareizu diagnozi un ātrāk sākt ārstēšanu.

Laboratorisko testu komplekts, kas pacientam, kurš apmeklē trichologu, būtu jāņem līdzi:

  • Vispārējie laboratoriskie testi: Pilna asins analīze, vitamīna B12 un feritīna (proteīns, kas atbild par dzelzs uzkrāšanu), dzelzs, vara un cinka, kā arī elektrolītu (magnija, nātrija, kālija, kalcija) līmenis.
  • Hormonu līdzsvara tests (LH, FSH, estrogēns, androsterons, progesterons, nesaistītais testosterons, prolaktīns, kortizols).
  • Vairogdziedzera testi (TSH, fT3, fT4, antitireoīdie līdzekļi, pateicoties kuriem speciālists var diskvalificēt vai atpazīt Hašimoto slimību).

Kamēr vispārējos laboratoriskos izmeklējumus ir vērts veikt iepriekš, ārstēšanas laikā Jums var lūgt veikt hormonu (tostarp vairogdziedzera) izmeklējumus.

Kā izskatās tricholoģijas ārstēšana?

Pamata un vissvarīgākais triholoģijas izmeklējums ir trihoskopija, kas ir attēlveidošanas izmeklējums, kurā nepieciešams izmantot 200x palielinājuma mikroskopu. Pateicoties šai ierīcei, trichologs var novērtēt galvas ādas stāvokli un tās tipu, kā arī matu folikulu un apkārtējo asinsvadu stāvokli. Izmantojot šo informāciju, speciālists var noteikt individuālu diagnozi, kā arī izvēlēties ārstēšanas veidus un medikamentus, kas palīdzēs tikt galā ar konkrēto slimību.

Detalizētāka izmeklēšana, ko var veikt trihologs, un, ja tas ir nepieciešams, ir īpašas ierīces (sava veida digitālais matu analizators) izmantošana, kas sinhronizēta ar īpašu datorprogrammu. Tas ļauj veikt ļoti detalizētu galvas ādas un matu stāvokļa analīzi, ieskaitot to ārējos slāņus (matu porainības līmeni), kā arī to iekšējo struktūru. Izmantojot šo ierīci, ir iespējams veikt arī padziļinātu matu sīpolu analīzi, novērtējot to biezumu un stāvokli. Ar šo ierīci var arī saskaitīt matus un noteikt, kādā stadijā pašlaik atrodas konkrētais mats. Turklāt digitālais analizators sniedz informāciju par to, cik procentuāli mati atrodas augšanas stadijā, un salīdzina to ar to matu procentuālo daudzumu, kas atrodas miera stadijā un izmirst.

Trihologs - vai ir vērts apmeklēt speciālistu?

Trihologs nodarbojas ar ļoti nopietnām problēmām, kas skar galvas ādu un matus, tāpēc, tiklīdz jūs saprotat, ka nespējat tikt galā ar kādu matu kaiti, trihologa kabineta apmeklējums var šķist neizbēgams. Ir vērts apzināties arī to, ka tas, vai trichologs spēs mums palīdzēt, ir atkarīgs no tā, cik detalizētas atbildes mēs viņam sniegsim pirmās vizītes laikā.

Daudzas ar galvas ādas un matu stāvokli saistītas kaites var izārstēt mājas apstākļos, izvēloties piemērotus, delikātus un dabīgus produktus matu ārstēšanai. Bieži vien ļoti noderīga izrādās matu eļļošana. Tomēr ir labi apmeklēt trihologu, lai profesionāli noteiktu matu porainības līmeni un galvas ādas stāvokli. Pateicoties tam, mēs varam pastiprināt dabīgo eļļu un matu mazgāšanas līdzekļu iedarbību.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika