365 matu dzīves dienas. Matu kopšana un gadalaiki

365 matu dzīves dienas. Matu kopšana un gadalaiki

Jūsu matu veselība ir atkarīga ne tikai no pārtikas, ko lietojat uzturā, produktiem, ko pērkat, un dzīvesveida. To izskatu un veselību ietekmē arī... gadalaiki. Laikapstākļi ir svarīgs faktors, kas jāņem vērā, izvēloties piemērotu matu kopšanas līdzekli.

Katrs gadalaiks var negatīvi ietekmēt matu stāvokli. Vai jūs varat pasargāt no katastrofas? Kā sagatavot matus sezonas maiņām un pasargāt tos no sala, sildītāju sausā gaisa, vasaras karstuma viļņiem un sezonālā matu izkrišanas? Kādēļ gan jums neapskatīt vienu gadu no savu matu dzīves un neapgūt noteikumus katram gadalaikam?

Vasaras matu kopšana

Vasara ir brīnišķīgs gadalaiks, kas liek mums domāt par siltumu, atpūtu, sauli un enerģiju. Žēl, ka mūsu matiem tā tik ļoti nepatīk. Karstā vasara ir viens no matiem vismazāk draudzīgajiem gadalaikiem.

Kas vasarā kaitē jūsu matiem?

Vasarā matus visvairāk bojā duets - saule un ūdens. Ja plānojat doties pie jūras, atcerieties, ka saules stari visvairāk bojā mitrus matus pēc peldes jūrā. Ūdens darbojas kā lēcas - tas fokusē kaitīgos saules starus, kas diezgan ātri bojā matu struktūru. Ar to saules staru postošā iedarbība nebeidzas: kopā ar ūdenī esošo sāli tas vājina matu lipīdu apvalku, kas zaudē aizsardzību un ir vairāk pakļauts bojājumiem. Augsta temperatūra atņem matu šķipsnām ūdeni, kā rezultātā mati izžūst ātrāk nekā citos gadalaikos.

Kā rūpēties par matiem vasarā?

Ko darīt, lai pilnībā izbaudītu atvaļinājumu un izvairītos no matu bojājumiem?

  • Pēc atgriešanās no pludmales precīzi izskalojiet matus, lai atbrīvotos no sāļā ūdens; izvēlieties maigus šampūnus, kas matus mitrina un atbrīvo.
  • Pēc matu mazgāšanas vienmēr izmantojiet labu kondicionieri; divas reizes nedēļā izmantojiet atjaunojošu un mitrinošu masku - ideāla maska ir ar dabīgiem augu ekstraktiem, piemēram, kaviāru, alveju, medu.
  • Izmantojiet dabīgo eļļu priekšrocības: vismaz reizi nedēļā veiciet matu eļļu procedūru: uzklājiet uz matiem un galvas ādas labu eļļu maisījumu, ļaujiet tam iedarboties trīsdesmit minūtes vai ilgāk, precīzi izmazgājiet matus un izmantojiet dabīgu kondicionieri.
  • Dienas laikā ieberiet matu galos nedaudz izvēlētās eļļas un atstājiet to matu galos - tā pasargās no kaitīgā UV starojuma.
  • Noslēguma skalošanai izmantojiet augu uzlējumus, piemēram, mārdadžu, nātru, kumelīšu uzlējumus.
  • Vasarā labāk atteikties no fēniem un gludekļiem - tā ir papildu karstuma deva; ļaujiet matiem izžūt dabiski - karstās dienās tas neaizņem daudz laika.
  • Aizsargājiet savu frizūru arī no ārpuses: cepures, šalles pasargās gan matus, gan galvas ādu - tā jūs izvairīsieties no bīstama galvas ādas apdeguma.

Rudens matu kopšana

Iestājoties rudenim, jūsu matiem ir atelpas brīdis, kad tie cenšas atgriezties normālā stāvoklī pēc svelmaini karstās un matiem nedraudzīgās vasaras. Vai jūsu šķipsnām tas izdodas?

Kas rudenī kaitē jūsu matiem?

Saules bojāti un sausi mati un galvas āda cenšas atjaunot hidro-lipīdu līdzsvaru un sāk ražot pārāk daudz sebuma, lai to atjaunotu. Tāpēc tik daudzas sievietes sūdzas par taukainām matu saknēm un sausiem galiem. Jāatceras, ka mati sāk pārmērīgi izkrist - tas ir krasu laikapstākļu, kā arī hormonālo pārmaiņu posms. Samazinās estrogēna līmenis (tas ir visaugstākais vasarā un pavasarī), savukārt testosterona tiek saražots vairāk. Hormonu stimulācija ir beigusies, tāpēc mati - līdz šim bijuši augšanas fāzē - pabeidz savu dzīves ciklu.

Kā kopt matus rudenī?

Kāds ir labākais līdzeklis pret sezonālo matu izkrišanu? Kā atjaunot galvas ādas līdzsvaru?

  • Par rudens matu izkrišanu nevajadzētu uztraukties - tas ir normāli, ka mati piedzīvo zināmas pārmaiņas. Vienkārši ļaujiet krīzei atnākt un aiziet, atceroties, ka šajā lietainajā sezonā jūs varat zaudēt pat 100 matu dienā!
  • Tomēr, lai izvairītos no matu retināšanas, jums vajadzētu pārliecināties, ka lietojat pareizu uzturu. Bagātinot to ar nepiesātinātajām taukskābēm, pirms bargās ziemas nedaudz pastiprināsiet savu matu sakārtojumu. Neaizmirstiet par vitamīniem un ēdiet vairāk olbaltumvielu (galvenā matu sastāvdaļa).
  • Rudenī drosmīgs solis un saudzīgs matu griezums ir laba ideja - šādā veidā jūsu frizūra iegūs apjomu un jūs atbrīvosieties no ļoti sausiem galiem.
  • Matu mitrināšana ir obligāta: jums nav nepieciešami tik spēcīgi mitrinātāji kā vasarā, bet tomēr ir jānodrošina, lai mati būtu nepārtraukti mitrināti. Pretējā gadījumā jūsu šķipsnas pašaizsardzības nolūkos sāks ražot pārāk daudz sebuma.
  • Lai līdzsvarotu galvas ādas virspusē notiekošos procesus, izvēlieties matu eļļas, kuru sastāvā ir skvalāns - cilvēka sebuma sastāvdaļa. Skvalāns līdzsvaro sebuma sekrēciju: tas samazina sebuma daudzumu, ja āda ir pārāk taukaina, vai pastiprina sekrēciju, ja galvas āda ir ļoti sausa.
  • Zāles un zāļu uzlējumi vienmēr ir apsveicami. Rudenī izvēlieties nātri, kas satur daudz vitamīnu un minerālvielu, vienlaikus novēršot galvas ādas taukainību. Izņemot matu skalošanu ar zāļu uzlējumiem, varat tos izmantot arī kā galvas ādas kopšanas līdzekli - viegli iemasējiet tos ādā.
  • Rudens matu izkrišanu var samazināt, ja apstrādājat matus saudzīgi: nežāvējiet ar dvieli, nevelciet suku, neizmantojiet karstu ūdeni skalošanai, jo tas vājina matu spuldzes.

Ziemas matu kopšana

Ziema ir tālu no tā, lai būtu gādīga un mīloša. Tas ir skaisti, bet raupji ar mūsu frizūrām.

Kas kaitē jūsu matiem ziemā?

Pārsvarā sals un zema temperatūra. Ziemā jūsu mati nejūtas ne mirkli atvieglojuma – jūs pārejat no aukstā gaisa uz apsildāmām telpām: sausais gaiss ir tikpat kaitīgs matiem kā sals gaiss. Vēl ļaunāk ir tas, ka pēkšņa temperatūras maiņa (pāreja no aukstām telpām uz siltām telpām un otrādi) ir kā termiskais šoks matiem: asinsvadi saraujas un matu folikulas zaudē vitalitāti. Cepures nēsāšana var traucēt asins plūsmu galvas ādā, taču arī tās novilkšana ir slikta ideja – vienkāršs veids, kā sabojāt matu folikulus un zaudēt milzīgu skaitu matu. Izplatīta ziemas kļūda ir pārāk daudz veidošanas līdzekļu izmantošana, vēloties, lai mati pēc cepures novilkšanas izskatītos satriecoši. Līdz ar to tauku dziedzeri ir aizsērējuši un traucēti.

Kā rūpēties par matiem ziemā?

Kādā veidā jūs varat glābt matus no ziemas, sala un sausā sildītāju gaisa?

  • Mitriniet ķermeni no iekšpuses – mēģiniet katru dienu izdzert līdz diviem litriem ūdens. Tādā veidā jūs novēršat matu izžūšanu un bloķējat pārmērīgu matu izkrišanu.
  • Atcerieties par vitamīniem – aukstuma dēļ tiek sarauties asinsvadi, tāpēc tie piegādā niecīgu barības vielu daļu. Papildus diētai, kas ir bagāta ar augļiem un dārzeņiem, regulāri lietojiet vitamīnu matu maskas un kondicionierus. Lai tās nonāktu tieši galvas ādā, iegādājieties matu eļļu, kurā ir daudz vitamīnu, piemēram,. Kokosriekstu eļļu vai avokado eļļu un uzklājiet to vismaz reizi nedēļā matiem un galvas ādai.
  • Dabiskās eļļas rada dabisku barjeru matiem, kas pasargā no ārējo faktoru kaitīgās iedarbības un neļauj toksīniem nokļūt zem kutikulas zvīņām. Mēģiniet katru dienu berzēt nedaudz eļļas no vidēja garuma.
  • Iegādājoties ziemas cepuri, pārliecinieties, ka tā nav pārāk cieši pieguļoša, lai nodrošinātu galvas ādai pareizu asinsriti. Tādā veidā jūs pasargājat sevi no blaugznām un taukainības.
  • Izvēlieties maigu šampūnu, kam ir normalizējošas vai mitrinošas īpašības. Bērnu šampūns ir lieliska izvēle. Tas nomierina galvas ādas kairinājumu un maigi attīra ādu.
  • Ziemā mati mēdz būt statiski. Lai to novērstu, izvēlieties produktus, kas ir piesūcināti ar šķidru zīdu. Vērts zināt: sintētiskie materiāli vairāk izraisa matu statiskus nekā vilnas vai kokvilnas cepures.
  • Samaziniet veidošanas produktus – tiem piemīt komedogēnas īpašības un tie nosprosto tauku dziedzerus. Ja neiztikt bez tiem, izvēlies dabiskus un maigus veidošanas losjonus un aerosolus.
  • Uzmanieties no pārmērīgi noslogojošām matu maskām: tās var papildus noslogot jūsu šķipsnas. Tā vietā izvēlieties maigus barojošus un mitrinošus produktus.

Pavasara matu kopšana

Pavasarī mēs neesam tik pakļauti matu izkrišanai kā rudenī, tomēr šī problēma skar daudzus cilvēkus. Mati pēc ziemas ir vāji un gaida lielu vitamīnu un minerālvielu devu. Ja jums neizdodas tos nodrošināt… šķipsnas nokrīt uz grīdas. Atcerieties, ka daudzu matiņu mūžs beidzas pavasarī – tas ir normāli, ka uz jūsu sukas ir vairāk matu.

Kas pavasarī kaitē jūsu matiem?

Pavasarī taviem matiem ir iespēja atgūt līdzsvaru matu kopšanas rutīnā, izskatā un sebuma izdalīšanā. Galvas āda ir tīrāka, savukārt sebuma sekrēcija ir samazināta. No otras puses, daži no jums saskaras ar matu bojājumiem un spuldzēm, kuras ir aizsērējušas kosmētikas nogulsnes, sebums, putekļi – barības vielas nekādā gadījumā nevar tikt cauri šādiem šķēršļiem. Pavasaris var būt tikpat lietains un mainīgs kā rudens, tāpēc jums ir nepieciešama aizsardzība - vismaz lietussargs. Sezonāla (pavasara) matu izkrišana ir diezgan izplatīta parādība. Tas ir saistīts ar sezonālām un klimata izmaiņām un var ilgt līdz diviem mēnešiem.

Kā rūpēties par matiem pavasarī?

Kā atjaunot matus pēc bargas ziemas un kopt matu sakārtojumu sezonas (pavasara) matu izkrišanas laikā?

  • Lai pārbaudītu matu stāvokli pēc ziemas, veiciet matu porainības testu – tādā veidā uzzināsiet, vai tas ir sliktāks un vai porainība ir lielāka. Jums būs vieglāk izdomāt pareizo matu kopšanu.
  • Jūsu matu stāvokli var noteikt arī, novērojot, kā jūsu mati uzvedas bez parasti lietojamajiem kondicionieriem. Ja tas ātri kļūst taukains, tas nozīmē, ka jūsu galvas ādai ir nepieciešama tīrīšana – izmantojiet skrubi vai zaļo mālu masku.
  • Sausiem un blāviem matiem noderēs pastiprināta eļļošana – dabīgās eļļas var klāt matos un galvas ādā ik pēc divām vai trim dienām.
  • Lai atjaunotu veselīgu galvas ādu, izvēlieties dabiskus šampūnus, kas nesatur komedogēnos silikonus un parabēnus.
  • Ja jūsu mati pavasarī ir vāji, atcerieties tos apstrādāt saudzīgi: izvēlieties ķemmi ar platiem zobiem (piemēram, koka, nīma koka ķemme ir lieliska izvēle). Jūs nedrīkstat plēst vai raut matus. Veidojot matus, neķemmējiet un neveiciet stingrus matu sakārtojumus, lai novājinātu matu spuldzes.
  • Žāvējot ar fēnu, iestatiet vēsu gaisa plūsmu — tas ir draudzīgs matiem un ļauj bloķēt ūdeni.
  • Barojot jūsu mati no iekšpuses ir lieliska ideja. Pavasara dārzeņi ir bagāti ar daudziem vitamīniem, uzturvielām (A, B1, B2, PP, E) un sēru, kas ir nepieciešams matiem.

Lai jūsu mati būtu skaisti visu gadu, jums par tiem jāturpina rūpēties. Noslēpums slēpjas uzmanīgā kopšanā – tās pieskaņošanā gadalaikam, jūsu matu tipam un porainībai.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika