Hairoloģija 2.daļa – MINERĀLI matiem

Hairoloģija 2.daļa – MINERĀLI matiem

Ikviens noteikti ir dzirdējis, ka "matiem ir nepieciešami vitamīni, lai tie būtu veseli". Tā ir patiesība.

Diemžēl tikai daži zina, ka vitamīni veido nelielu vielu grupu, kas nepieciešama, lai mati augtu spēcīgi, spīdīgi un skaisti.

Jods, varš un dzelzs parasti liek domāt par metāla rūpniecību, nevis matu kopšanu.

Pārsteidzoši, ka ir jānodrošina gan vitamīni, gan minerālvielas, lai mati augtu veselīgi un pārsteigtu ar to stāvokli. Minerālvielas ir tikpat svarīgas kā vitamīni. Tie veido lielu daļu vielmaiņas procesu. To trūkums noved pie nelīdzsvarotības organismā; tas var būt cēlonis daudzām slimībām un sliktākam mūsu matu un sejas ādas izskatam.

Šeit ir saraksts ar minerālvielām, kurām ir liela ietekme uz mūsu matu sakārtojumu skaistumu un veselību.

  • Bors – palīdz cīnīties ar dažādām galvas ādas slimībām, piem. blaugznas, psoriāze, ekzēma. Boram piemīt antiseptiskas un pretiekaisuma īpašības. Tas arī novērš sēnīšu veidošanos. Tas aizsargā galvas ādu no nelabvēlīgām izmaiņām un nodrošina "labu pamatu" veselīgu matu augšanai.
  • Cinks - tas ir pārsteidzošs, lai kavētu matu izkrišanu un veicinātu matu augšanu. Cinks ir būtisks minerāls, jo tam ir tieša ietekme uz keratīna – matu celtniecības bloka – veidošanos. Jāpiemin arī, ka cinks uzlabo A vitamīna uzsūkšanos (kas arī ir svarīgs matiem) un kontrolē tauku dziedzeru darbību. Tas palielina gan matu stumbra, gan sīpolu noturību. Minerāls uztur galvas ādu veselīgu, jo tas stimulē aizkrūts dziedzeri, kas ražo vielu, kas izraisa T šūnu (kas ir atbildīgas par matu noturību) vairošanos.
  • Jods – atbild par matu elastību un atlēcienu. Turklāt tā deficīts var rasties vairogdziedzera darbības traucējumu un līdz ar to arī sliktāka matu stāvokļa dēļ. Hormonu līdzsvars ietekmē matu sakārtojumu. Mati kļūst trausli un pakļauti bojājumiem bez joda. Mums jāzina, ka pareiza matu augšana lielā mērā ir atkarīga no joda.
  • Silīcijs – nodrošina, ka ādas šūnās nav toksisku vielu (piemēram, smagajiem metāliem, toksīniem, ko absorbē āda un mati). Tā trūkums vājina disulfīda saites matos. Zems silīcija līmenis noved pie kolagēna līmeņa pazemināšanās. Tā rezultātā āda un galvas āda zaudē elastību un tvirtumu; matu sīpoli ir slikti sakņojas folikulās, tāpēc mati izkrīt pārmērīgi.
  • Magnijs – viena no svarīgākajām minerālvielām mūsu organismam. Tas piedalās daudzos bioloģiskos procesos un ietekmē mūsu nervu sistēmu. Magnijam ir galvenā loma olbaltumvielu – galvenokārt keratīna, kas veido matus – ražošanā. Turklāt magnija deficīts izraisa ārkārtēju šķelšanos un lūzumu.
  • Mangāns – tas liek visam organismam pareizi darboties. Bez mangāna aizmirstiet par paātrinātu augšanu un veseliem, elastīgiem matiem. Mangāna trūkums liek matiem zaudēt vitalitāti; tas tiek sabojāts lielā ātrumā un pārstāj augt. Mati neizkrīt – lūst, jo ir tik sausi.
  • Varš – tas ir atbildīgs ne tikai par pareizu matu struktūru; varš ietekmē pigmentāciju – matu krāsas piesātinājumu un intensitāti. Jo mazāk vara ir ķermenī, jo ātrāk izbalinās jūsu matu nokrāsa. Turklāt varš ietekmē disulfīda saišu veidošanos matu iekšienē. Ja saišu ir pārāk maz, mati ir plāni un vāji. Kosmētika nosver šādus matus un izraisa sprogas un statiskus.
  • Kālijs – tas ir nepārspējams tiem, kam ir problēmas ar vājiem un plāniem matiem. Tā trūkums ievērojami vājina matu spuldzes, kas vairs nespēj palikt folikulās un “izlīst”. Kālijs ir atbildīgs arī par pareizu ūdens saturu un mitrumu šūnās. Citiem vārdiem sakot, kālijs padara matus mitrinātus un elastīgus.
  • Selēns – ārkārtīgi svarīgs un noderīgs elements. Tās daļiņas darbojas kā "tīrīšanas brigāde" organismā. Selēns palīdz izvadīt toksiskos elementus un samazina to kaitīgumu. Tas “uztver” smagos metālus (piemēram, svinu, kadmiju, arsēnu, dzīvsudrabu) un savienojas ar tiem, bloķējot to darbību un radot drošus, netoksiskus savienojumus. Pateicoties selēnam, tie tiek izvadīti ātrāk. Turklāt tas padara cigarešu dūmus mazāk kaitīgu matiem un neļauj toksīniem iekļūt matos. Turklāt selēns ir spēcīgs antioksidants, tāpēc tas nodrošina matu vitalitāti un jaunību. Tas ir nepieciešams cita vērtīga elementa - sēra - pareizai darbībai.
  • Sērs – to ir grūti klasificēt minerālu grupā. Tas izveido atsevišķu kategoriju. Sērs ir netipisks, un to nevar salīdzināt ne ar vienu citu elementu. Tas darbojas kā degviela visām ķermeņa šūnām (to var saukt par "uguns sargu", kam mūsu ķermenī vienmēr vajadzētu gruzdēt). Vēl viena būtiska sēra īpašība? Tas piedalās keratīna sintēzē – vissvarīgākā matu būvmateriāla. Tas arī dara brīnumus taukainiem matiem un sebuma pārprodukciju, jo tas kontrolē dziedzerus.
  • Nātrijs – svarīgs visam organismam, jo līdzsvaro šķidrumu līmeni šūnās. Citiem vārdiem sakot, tas nodrošina, ka ķermenis ir labi hidratēts. Tas novērš matu sausumu. Nātrija joni – elektrolīti – stabilizējas ūdens līmeni šūnās un nofiksējiet to.
  • Kalcijs – neparasts un vērtīgs elements. Tas spēj padarīt matu spuldzes, kas stingri sakņojas folikulās. Kalcijs stiprina un atjauno matu stumbru un piedalās veselīgā un ātrā matu augšanā.
  • Dzelzs – neaizvietojams intensīvā matu atjaunošanā. Dzelzs joni pilda svarīgu funkciju – pārnes enerģiju uz šūnām matu matricā. Citiem vārdiem sakot, ja nebūtu dzelzs, barības vielām nebūtu iespēju atjaunot šūnas.

Pārbaudiet, kur meklēt minerālus!

Svarīgākie ir tie, kas tiek piegādāti ar pārtiku, - tie ietekmē visu organismu. Papildinājumi "skaistiem matiem un nagiem" nav un nedrīkst būt galvenais faktors, kas izlemj par jūsu matu veselību. Minerālvielu un vitamīnu piedevām vajadzētu tikai atbalstīt jūsu matu kopšanu. Dabiskās eļļas ir labākais un lielākais vitamīnu un minerālvielu avots, tāpat arī minerālvielām bagātās jūras aļģes - aļģēm bagāta matu maska ātri apgādā matu struktūras ar minerālvielām.

Turklāt atcerieties, ka eļļās esošās taukskābes atvieglo vitamīnu un mikroelementu iekļūšanu šūnās. Tāpēc gan masku, gan piemērotu dabīgo eļļu maisījumu lietošana ir labākais veids, kā atdzīvināt matus.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika