Matuloģija 1. daļa - VITAMĪNI matiem

Matuloģija 1. daļa - VITAMĪNI matiem

Apgalvojums, ka matu šķiedra ir miruši audi, ir patiess tikai daļēji.

Matu stiebrs - tā daļa, kas izaug no ādas, tā pati daļa, par kuru mēs rūpējamies, - patiesībā ir miris.

Tomēr epidermas slāņos atrodas vissvarīgākā mūsu matu daļa, kas patiesībā ir dzīva, - folikulas. Tās ir venozas un apgādātas ar asinīm atkarībā no mūsu ķermeņa asinsrites un nodrošinātajiem elementiem. Tajās atrodas arī sīpols, kas ir vissvarīgākā daļa. Tie ir atbildīgi par matu izskatu, biezumu, spēku un augšanas tempu. Viena no matu daļām ir arī matu papila - tā ir atbildīga par barības vielu uzsūkšanos.

Apzināties, kā veidojas mati un kā darbojas gan iekšējās, gan ārējās daļas, ir ārkārtīgi svarīgi, lai izvēlētos pareizu matu kopšanu. Šādas zināšanas ļauj noteikt piemērotu kosmētiku un kopšanas veidus. Turklāt tas uzsver, ka nedrīkst aizmirst ne tikai par nedzīvo daļu, bet arī par folikuliem. Sķiedrām ir nepieciešamas dažādas sastāvdaļas, kas ir atbildīgas par to veselību, skaistumu un izturību.

Hairoloģija ir sava veida matu veselības enciklopēdija, kurā aprakstīts, kā kopt un barot šķiedras, lai tās augtu garākas, stiprākas un dzīvīguma pilnas.

MATIEM NEPIECIEŠAMIE VITAMĪNI

Kopumā vitamīni ir organiski savienojumi ar dažādu struktūru un īpašībām. Tie ir nepieciešami pareizai organisma funkcionēšanai. Tā kā tie nav eksogēni (organisms nespēj tos saražot) - tie pastāvīgi jāpiegādā no ārpuses, piemēram, kopā ar pārtiku. No to klātbūtnes ir atkarīgs mūsu matu, ādas un nagu stāvoklis un vispārējā labsajūta, kā arī skaistums.

A VITAMĪNS (retinols) - ir atbildīgs par šūnu atjaunošanās ciklu mūsu organismā, tostarp matos. Tas arī aizsargā šķiedras no atmosfēras faktoru un vides toksīnu kaitīgās ietekmes. A vitamīna trūkums kavē matu augšanu, pastiprina izkrišanu, kā arī izraisa sausumu un šķelšanos.

B GRUPAS VITAMĪNI:

- B1 VITAMĪNS (tiamīns) - nodrošina ādas šūnas ar enerģiju un piedalās matu veidojošo ķieģeļu - aminoskābju - ražošanā. Pateicoties tam, mati neizkrīt, un par to augšanu atbildīgās matu matricas šūnas saņem maksimālu enerģijas devu.

- VITAMĪNS B2 (riboflavīns) - uzlabo tā saukto. "šūnu elpošanu" un nodrošina audus ar augstu enerģijas daudzumu, kas nodrošina matu augšanas procesu. Tas palīdz arī taukskābju metabolismam šūnās - tādējādi novēršot matu bojājumus un veicinot to atjaunošanos. Tas ietekmē arī šūnu dalīšanā iesaistīto aminoskābju sintēzi matu matricā. Citiem vārdiem sakot: tas nodrošina, ka mati vienmēr ir pilni vitalitātes un ātri nesabojājas.

VITAMĪNS B3 (niacīns), citādi pazīstams kā vitamīns PP, nodrošina matus ar enerģiju, "mobilizējot" to augšanu, un ir atbildīgs par matu stublāja pareizu struktūru, jo ietekmē stublāju veidojošo audu pareizu stāvokli. Tas ir lielisks kosmētikas līdzekļu papildinājums, jo nerada kairinājumu.

- B6 VITAMĪNS (piridoksīns) - ir būtisks matu augšanai, jo tas nodrošina "degvielu" matu matricai, padarot šķiedras veselīgas un spēcīgas. B6 vitamīns ir sava veida enerģijas bumba, kas piedalās glikozes - primārā enerģijas avota - veidošanā. Pateicoties piridoksīnam, mati aug bez traucējumiem un ir veselīgi.

- B5 VITAMĪNS - (pantotēnskābe) - stimulē šūnu augšanu matricā, kas atbild par matu augšanu, un stimulē keratinocītus efektīvi ražot keratīnu (galveno olbaltumvielu, kas veido matus). Turklāt B5 vitamīns aizsargā matus no bojājumiem, ietekmējot taukskābju vielmaiņu, un veicina okluzīva, aizsargājoša slāņa veidošanos uz matiem.

- VITAMĪNS B9 (folijskābe) - tam nav būtiskas nozīmes matu atjaunošanas procesā, bet tam ir zināma ietekme uz sīpolu stiprību un stāvokli. Tāpēc ir vērts nodrošināt tās pareizu līmeni organismā, jo tās trūkums var izraisīt pastiprinātu matu izkrišanu.

- VITAMĪNS B12 (cianokobalamīns, kobalamīns) - tā trūkums var izraisīt anēmiju, kā rezultātā - pastiprinātu matu izkrišanu. B12 vitamīns ir arī vienīgais, kura ievērojams trūkums var veicināt matu dabiskās krāsas izbalēšanu un pat pilnīgu krāsas maiņu.

C VITAMĪNS (askorbīnskābe) - ir ārkārtīgi spēcīgs antioksidants, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem šūnās, palēnina patoloģiskos procesus, kas var notikt organismā. Tas novērš matu izkrišanu, stiprina to elastību un kondicionē.

VITAMĪNS D (kalciferols) - tā trūkums pastiprina matu izkrišanu, jo īpaši telogēna fāzē - miera periodā. D vitamīna trūkums organismā paātrina matu atmiršanu un noņemšanu no ādas. Tātad, jo mazāk D vitamīna ir organismā, jo vairāk matu no augšanas fāzes pāriet miera fāzē - šāda proporciju izkropļošana izraisa intensīvu matu izkrišanu.

E VITAMĪNS (tokoferols) - cīnās pret brīvajiem radikāļiem un palīdz transportēt svarīgās uzturvielas uz visām ķermeņa šūnām. Tas stiprina asinsvadu sieniņas un uzlabo galvas ādas apasiņošanu, atvieglojot matu sīpolu darbību un padarot matus stingrāk iesakņojušos folikulos. Tā trūkuma dēļ sķiedras kļūst blāvas, trauslas un bez elastības.

VITAMĪNS F - nav nekas cits kā polinepiesātinātās taukskābes (EPS), kas ir ļoti svarīgas organisma pareizai darbībai. Tās atbild par svarīgākajiem procesiem šūnās, uzlabo to darbību, stiprina imūnsistēmu un pozitīvi ietekmē galvas ādas un matu stāvokli, jo tie atjaunojas. EFA arī novērš organisma šūnu hipoksiju, tā vietā tās atjauno un nodrošina pareizu funkcionēšanu. F vitamīns galvenokārt dominē dabīgajās eļļās, tāpēc matu eļļošana ir tik svarīga to veselībai un skaistumam.

VITAMĪNS H (klasificēts arī kā vitamīns B7) - parasti to sauc par biotīnu. Biotīns satur ievērojamu daudzumu aktīvo sēra molekulu, un tās ir nepieciešamas keratīna (vissvarīgākā matu olbaltumviela, matricas galvenais būvmateriāls) veidošanās procesā. Biotīns tieši ietekmē keratinizācijas procesu. Pateicoties tam, tas norit labi, un mati iegūst biezumu, elastību un pārstāj lūzt un drupt.

VITAMĪNS K (filohinons) - nav nozīmīga loma matu stublāja kopšanā, bet matu sīpoli ļoti cieš no tā trūkuma. Kāpēc? Tie zaudē savu spēku. Mati ar K vitamīna trūkumu kļūst zaudētājos folikulā - īpaši problemātiski tas ir tad, ja matus ietekmē tauku dziedzeru seboroze - tad ar sebumu pārslogotie mati var vienkārši izslīdēt no folikula. Tā rezultātā mati kļūst plānāki.

Tā kā cilvēka organisms nespēj pats saražot vitamīnus, mums jāatceras tos piegādāt katru dienu un pareizās devās. Ir vērts pieminēt, ka vispirms tie tiek izmantoti procesos, kas atbild par veselību un vitalitāti, un tikai vēlāk (ja to pietiek) kopšanas un skaistumkopšanas nolūkos. Ja rodas vitamīnu trūkums - cieš mati, āda un nagi. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt regulāru matu kopšanu, vēlams, izmantojot dabīgās eļļas, kas ir vitamīnu un minerālvielu avoti. Dabiskās eļļas jālieto gan matiem, gan galvas ādai. Tādējādi matiem tiek nodrošināta vispusīga kopšana un barošana visā to garumā no sīpola līdz pat galiem.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika