Jautri fakti par matiem. Informācija par matiem, kas jūs pārsteigs!

Jautri fakti par matiem. Informācija par matiem, kas jūs pārsteigs!

Lai gan uz mūsu galvas ir simtiem tūkstošu matu, mēs neapzināmies, cik daudz informācijas nes katrs no tiem. Ko jūs vēl nezināt par matiem?

Patiešām, ir simtiem interesantu faktu par matiem. Mēs nezinām ne pusi no tiem, ja vien regulāri un profesionāli nestrādājam ar matiem. Daļa no turpmāk uzskaitītās informācijas drīzāk neietekmēs jūsu ikdienas attieksmi pret matiem, tomēr tā var mainīt jūsu priekšstatu par matu kopšanu. Patiesība ir tāda, ka mēs bieži gaidām neiespējamo no kosmētikas līdzekļiem, ko uzklājam uz matu šķipsnām. Pēc brīža uzzināsiet, kāpēc daži produkti darbojas, bet citi ar mūsu matiem neko nedara. Tāpēc, lai labāk izprastu savus matus, uzziniet interesantus faktus, kas varētu jūs pārsteigt. Lūk, noslēpumi par matu anatomiju un to kopšanu.   

MATU STRUKTŪRA

Vai katrs mats ir veidots vienādi?

Īsāk sakot, tiek apgalvots, ka katrs mats sastāv no divām daļām - tvaika, kas atrodas virs galvas ādas, un saknes, kas atrodas folikulā, kurš atrodas dermā. Savukārt tvaiks sastāv no trim slāņiem: kutikulas (ārējais), garozas (vidējais) un smadzenes (iekšējais). Interesanti, ka plānajiem matiem iekšējā slāņa vispār nav, tāpēc tur, kur biezajiem matiem ir medula, ir tukša vieta. Svarīgi ir apzināties, ka dažādiem matu tipiem šķērsgriezumā ir atšķirīga forma. Lai uzskatāmi parādītu, taisni mati ir apaļi, viļņaini mati ir elipses formā, cirtaini izskatās kā saplacināts ovāls, frizēti mati ir aknu formā, bet fil-fil mati (spēcīgākā cirtas forma) atgādina kruasānu.

Vai mati ir dzīvā organisma daļa?

Vienīgā dzīvā matu daļa ir matu sīpols. Tieši tajā notiek visi procesi, kas, piemēram, ir atbildīgi par matu augšanu. Pārējā matu daļa ir mirusi un sastāv no stingra, ragaina, keratīna šūnām.

Vai mati ir veidoti tikai no keratīna?

To nevar noliegt, keratīns ir olbaltumviela, kas ir galvenais matu būvmateriāls. Galu galā 85 % matu veido tieši šis proteīns. Tomēr veseliem matiem jāsastāv arī no vairāk vai mazāk nekā 10 % ūdens, tāpēc matu mitrināšana ir ļoti svarīga. Pārējās sastāvdaļas ir minerālvielas, lipīdi (kas savieno keratīna šūnas), kā arī pigments - melanīns, kas ir atbildīgs par matu krāsas piešķiršanu.

MATU AUGŠANA

Vai visi mati aug vienādi ātri?

Visātrāk aug sejas mati. Vidējais galvas matu augšanas ātrums ir 1 cm mēnesī. Protams, maksimālais matu augšanas ātrums ir atkarīgs no daudziem gan ārējiem, gan iekšējiem faktoriem, tāpēc šis rādītājs dažādiem cilvēkiem var atšķirties. Vēl viens interesants fakts - lai iegūtu matus līdz viduklim, no brīža, kad cilvēks noskuj matus, ir vajadzīgi 7-8 gadi. Vēl vairāk, saskaņā ar pētījumiem visātrāk augošie mati pieder Āzijas iedzīvotājiem, vidēji ātri augošie mati pieder Eiropas iedzīvotājiem, bet par vislēnāk augošiem tiek uzskatīti afrikāņu mati. Kopumā vīriešu mati aug ātrāk nekā sieviešu, un šī informācija, iespējams, nav tā, ko sievietes vēlējās dzirdēt. Interesanti, ka visstraujāk mati aug vasarā.

Vai matu apgriešana paātrina matu augšanu?

Tas ir viens no mītiem, kam tic daudzi cilvēki. Diemžēl nav nekāda pamatojuma, kas šo pārliecību padarītu pamatotu. Vienreiz un uz visiem laikiem apstiprināsim, ka apgriešanai nav nekādas ietekmes uz matu augšanu. Tā vietā ietekme ir matu sīpola darbībai.

Vai mati aug pēc nāves?

Mati pēc nāves neaug, un tam ir vienkāršs izskaidrojums. Kad organisms vairs nav dzīvs, visi šūnu dalīšanās procesi tiek apturēti. Bieži vien var rasties iespaids, ka mirušā cilvēka mati ir garāki, tomēr tā ir tikai ilūzija, ko rada matu tuvumā esošo audu saraušanās.

Kāpēc daži bērni piedzimst ar apmatotu galvu?

Matu folikulas veidojas prenatālās attīstības trešajā mēnesī. Ir vērts arī pieminēt, ka visas grūtniecības laikā bērns ir pastāvīgā kontaktā ar mātes hormoniem, kuru koncentrācija ir augsta. Tas, protams, būtiski ietekmē topošā bērna matu augšanu. Turklāt tas, vai bērnam pēc piedzimšanas būs mati, ir atkarīgs arī no, cita starpā, ģenētikas, kā arī etniskās izcelsmes. Vairumā gadījumu pirmie mati izkrīt drīz pēc piedzimšanas.

Kāds ir maksimālais matu skaits, kas vienlaikus var augt uz galvas?

Katrs cilvēks piedzimst ar noteiktu folikulu skaitu. Protams, šo skaitu var palielināt, izmantojot ķirurģiskas procedūras, piemēram, matu pārstādīšanu. Apspriežot jautājumu par matu biezumu, vislielākais matu skaits ir blondīniem, vismazākais - rudmatainiem cilvēkiem, bet vidējais matu skaits ir brūnmatainiem cilvēkiem. Protams, daži no matu folikuliem var būt neaktīvi. Tas nozīmē, ka, pateicoties pareizai kopšanai, mēs varam pamodināt guļošos folikulus un veicināt bērnu matu augšanu. Vidējais cilvēka matu skaits ir 100-150 tūkstoši. Ir arī aprēķināts, ka uz 1 cm2 ādas atrodas no 150 līdz 170 matiņiem.

Vai mati aug visu mūžu?

Nē, neaug. Katram matam ir savs dzīves cikls, un tas ir atšķirīgs skropstām, sejas matiem un uz galvas augošajiem matiem. Ja runa ir par matiem, kas uzskaitīti kā pēdējie, tie atrodas augšanas fāzē no 2 līdz 7 gadiem. Protams, matu dzīves ilgums ir atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, folikulu stāvokļa, dzimuma utt. Vidēji 9 no 10 matiem ir augšanas fāzē. Tajā pašā laikā 10 % matu ir atmiruši un drīz no folikuliem tos izspiedīs jauni mati. Visa mūža laikā vienā folikulā izaug no 20 līdz 30 matiņiem.

MATU IZKRIŠANA

Vai ir iespējams apturēt matu izkrišanu?

Matu izkrišana ir pilnīgi dabisks process, kas saistīts ar matu dzīves ciklu. Vidēji dienā mēs zaudējam 80-100 matiņus, tomēr ir dažādi avoti, kuros šie skaitļi atšķiras. Jebkurā gadījumā par pārmērīga matu izkrišanas jeb plikpaurības problēmu varam runāt tad, ja mēs zaudējam vairāk nekā 100 matu dienā.

Vai slimības ir vienīgais iemesls, kāpēc izkrīt mati?

Ir daudzi iemesli, kas ietekmē matu izkrišanas problēmu. Bieži vien tas ir saistīts ar kādu slimību, piemēram, vairogdziedzera problēmām, vēzi, anēmiju, kā arī dažādām infekcijām. Matu izkrišana var būt arī antibiotiku lietošanas, minerālvielu (dzelzs, cinka) trūkuma, menopauzes vai andropauzes, kā arī stresa, kontracepcijas lietošanas, grūtniecības un stimulējošo līdzekļu lietošanas sekas. Bieži vien mēs pat neapzināmies, ka pirmos plikpaurības posmus var izraisīt novājēšana, nepiemērots uzturs (pārāk nabadzīgs vai krasas izmaiņas) vai nepareiza kopšana un veidošana, kas izpaužas kā pārāk smagas un apgrūtinošas kosmētikas lietošana, kas neatbilst matu vajadzībām.

Kāpēc pēc grūtniecības mati mēdz pārmērīgi izkrist?

Patiesi, grūtniecība vai, precīzāk sakot, ar grūtniecību saistītie hormoni ir viens no iemesliem, kāpēc mati izkrīt. Sievietes grūtniecības laikā estrogēnu līmenis ir ļoti augsts un pēc bērna piedzimšanas strauji samazinās. Šis pēkšņais hormonu kritums izraisa pārmērīgu matu izkrišanu.

MATU ĪPAŠĪBAS

Vai mati spēj noturēt svaru, kas ir vairākas reizes lielāks par to pašu?

Viens no visbiežāk atkārtotajiem jautrajiem faktiem par matiem ir to izturība. Vesels un biezs mats ir stiprāks par tāda paša diametra vara stiepli un spēj izturēt 250 gramu slodzi. Ir vērts uzsvērt, ka vidēja garuma mats sver 1/1000 gramu. Matu izturība ir saistīta ar to izturību pret mehāniskiem, bioloģiskiem un ķīmiskiem faktoriem.

Vai mati patiešām ir elastīgi?

Viena no matu fizikālajām īpašībām ir to elastība un elastība. Vesels mats spēj izstiepties 10 % no sava normālā garuma, un tam nav negatīvas ietekmes uz tā struktūru. Ir vērts apzināties, ka mitri mati stiepjas paši, un tie zaudē elastību, ja tiek pakļauti siltumam. Turklāt šī matu izstiepšanās un elastība ir atkarīga no ūdens daudzuma, ko tie spēj absorbēt no apkārtējās vides.

Kāpēc dabiski rudmataini mati ir tik reti sastopami?

Svarīgi apzināties, ka dabīgi riži mati pieder tikai 4 % no visas cilvēku populācijas. Šī informācija par matiem ir ierakstīta gēnos, un tā ir jānodod abiem vecākiem, lai gan viņiem nav obligāti jābūt rudmatainiem. Turklāt šis ingvera gēns bieži vien ir aizmidzis, jo tas vienmēr zaudē kopā ar citām matu krāsām. Neraugoties uz to, ka ir grūti sastapt cilvēkus ar rudiem matiem, šāda veida cilvēki dabisko matu krāsu bauda ilgāk nekā pārējie, jo rudmatainie mati kļūst sirmi lēnāk.

Kāda ir matu funkcija?

Apmatojums pilda divas ļoti svarīgas misijas, kas ir termoregulācijas un aizsardzības, tomēr, runājot par cilvēkiem, šīs funkcijas ir kļuvušas ievērojami ierobežotas. Patiešām, galvas mati joprojām nodrošina aizsardzību un uztur temperatūru vajadzīgajā līmenī, tomēr vairumā gadījumu šis apmatojuma veids tiek uzskatīts tikai par izgreznojošu faktoru.

Vai mati dzer ūdeni?

Veseliem matiem ir diezgan labi attīstīta spēja uzsūkt ūdeni. Ziņojumos teikts, ka mati spēj "patērēt" ūdeni, kas sver 30 % no visas matu masas. Tieši šī iemesla dēļ mitri mati ir daudz smagāki nekā sausi. Protams, jo vairāk bojāti ir mati, jo lielāku ūdens daudzumu tie spēj absorbēt. Diemžēl tas ir neizdevīgi.

CITAS

Kāpēc pētījumus par matiem sauc par triholoģiju, nevis hairoloģiju?

Lai gan varētu šķist, ka matu pētniecībai piemērotāks nosaukums būtu hairoloģija, tomēr medicīnas nozare, kas nodarbojas ar matu un galvas ādas problēmu diagnosticēšanu un ārstēšanu, cēlies no grieķu trikhos, kas nozīmē mati.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika