Hairoloģija 5. daļa - HUMEKTANTI matiem

Hairoloģija 5. daļa - HUMEKTANTI matiem

Ūdens ir dzīvības avots, tostarp matu dzīvības avots. Bez ūdens ikviena matu kopšanas procedūra beigsies neveiksmīgi.

Bez pietiekamas mitrināšanas mati kļūst trausli un sausi, īpaši matu gali. Vasarā mati divreiz ātrāk zaudē ūdeni, jo saules stari tos bojā un sausina. Tāpēc matu kopšanā tik liela nozīme ir humektantiem - higroskopiskām molekulām, kas saista ūdeni šūnās. Pamēģiniet to iztēloties - humektantu deva matiem ir kā glāze ūdens mums karstās dienās.

Jums ir jāatceras vai pat jāatceras, ka mati ir jāmitrina, taču nedrīkst lietot pārāk daudz mitrinātāju. Šo higroskopisko vielu pārpalikums var radīt nelabvēlīgu ietekmi; tas bieži notiek, kad gaisa mitrums paaugstinās. Mati pārāk ātri un intensīvi uzsūc sīkās molekulas, tāpēc tie kļūst frizēti un blāvi.

Tā sauktais rasas punkts ir ļoti svarīgs matiem - ūdens tvaiki maina savu stāvokli (veido šķidru ūdeni - rasu). Temperatūras un laikapstākļu ietekmē matu kutikulas zvīņas atveras un uzsūc mitruma molekulas, izraisot matu sprogas un blāvumu. Emolienti efektīvi aizsargā matus no mitruma pārpalikuma, tostarp dabīgajām eļļām - nepārspējami matu kopšanā. Pateicoties eļļām, mēs varam uzturēt līdzsvaru starp mitrinošām vielām, proteīniem un mīkstinošām vielām, kas tiek piegādātas mūsu matiem. Regulāra matu apstrāde ar eļļu izveido mikroskopisku slāni uz matu virsmas - tas ne tikai uztur pareizo mitrinošo vielu līmeni, bet arī pasargā matus no pārāk liela mitruma iekļūšanas tajos.  

Humektanti matu kopšanas līdzekļos

Jūs varat nodrošināt matus ar humektantiem, iegādājoties matu mitrinošas vielas. Tās var lietot atsevišķi, sajaukt ar eļļām vai iegādāties gatavus produktus (balzamus, maskas), kas satur vajadzīgo humektantu daudzumu. Visbiežāk sastopamās mitrinošās vielas matu kosmētikā:

Glicerīns - trihidrokspirts, tā sauktais labais spirts, kam piemīt mitrinošas un izlīdzinošas īpašības. Glicerīns ir bieži sastopams matu kopšanas kondicionēros un maskās, jo tas intensīvi mitrina ļoti sausus matus, uzreiz uzlabojot to izskatu.

Medus - tas ir slavens gan ar mitrinošām, gan atjaunojošām īpašībām. Medu lielākoties iesaka lietot trausliem un bojātiem matiem, nodrošinot mīkstumu un gludumu. Lietojot regulāri, tas neļauj matiem sašķelties. Pateicoties augstajai minerālvielu koncentrācijai, medus baro pārmērīgi apstrādātus matus. Tas iedarbojas arī uz gaišiem matiem, rūpējoties par to krāsu.

Pantenols - pazīstams arī kā provitamīns B5. Tas mitrina un nogludina matus, kā arī palielina spīdumu un atvieglo ķemmēšanu, palielinot matu apjomu. Pateicoties kondicionējošām īpašībām, pantenols ir viens no vērtīgākajiem mitrinātājiem, kas iekļauts matu līdzekļos. Vēl viena lieta, ko vērts atcerēties - pantenols paātrina matu atjaunošanos un veicina keratīna (dabiskā matu būvmateriāla) veidošanos.

Lecitīns - galvenā šūnu membrānas sastāvdaļa. Tā ir apbrīnojama mitrinoša viela, kas atvieglo citu aktīvo sastāvdaļu uzsūkšanos, kuras var tikt nogādātas matu iekšpusē (tāpēc lecitīns ir tik populārs matu maskās un kondicionieros). Turklāt lecitīns padara matus mīkstus un elastīgus. Tas ir lieliski piemērots balinātiem vai permedētiem matiem.

Alveja - tā ir gan mitrinošs līdzeklis, gan minerālvielu dārgumu krātuve: kalcijs, nātrijs, magnijs, dzelzs, kālijs, hroms un cinks. Alvejas sula ir lieliska matu balzamu un masku sastāvdaļa, jo satur vitamīnus A, C, E. To var lietot kopā ar dabīgajām eļļām, lai dāvātu matiem nepieciešamo mitrināšanu un spīdumu.

Urīnviela - dažkārt to dēvē par "sniegu matiem" (tās sīkie kristāli izskatās kā sniega pārslas). Acīmredzot tai piemīt mitrinošs spēks, taču urīnviela nodrošina arī matu maigumu un matu atjaunošanu. Tikai nedaudzi zina, ka urīnviela lieliski kopj galvas ādu - tā ne tikai mitrina, bet arī palīdz cīnīties ar blaugznām, psoriāzi un ekzēmu. Urīnviela piešķir skaistu spīdumu, un to bieži izmanto krāsotiem matiem paredzētajās maskās.

Agaves nektārs - bieži sastopams cukura aizstājējs. Šis saldais nektārs - līdzīgi kā medus - darbojas kā spēcīgs mitrinātājs. Turklāt tas palīdz atšķetināt matus un nodrošina intensīvu matu kopšanu, palielinot spīdumu, elastību un elastību.

Sorbīts - bezkrāsains higroskopisks šķidrums, kas atgādina biezu sīrupu. Līdzīgi kā visi humektanti, tas nodrošina matus ar mitrumu. Sorbīts arī piešķir "slīdamību" visām vielām, kurās tas ir iekļauts. Tā rezultātā matu maskas vai kondicionieri viegli klājas uz matu virsmas. Ja barosiet matus ar sorbītu, tie būs neticami gludi. Šis mitrinātājs šķīst ūdenī, kas atvieglo uzklāšanu un neļauj uzklāt pārāk daudz. Sorbīts ir populārs matu kosmētikā, jo tas aizsargā matus, galvas ādu un produktus (kuru sastāvā tas ir) no izžūšanas.

Hialuronskābe - tā ne tikai mitrina matus, bet arī atjauno matus, palēnina to novecošanos, izlīdzina to virsmu un pasargā no mehāniskiem bojājumiem. Ar hialuronskābi baroti mati ir zīdaini gludi un mirdzoši. Hialuronskābe palīdz novērst matu struktūras bojājumus, kopj galvas ādu, nodrošinot pretnovecošanās iedarbību, nomierina kairinājumus un baro matu sīpolus.

Fruktoze - augļu cukurs, ko bieži izmanto pārtikas rūpniecībā. To var atrast augļos un medū. Fruktoze mitrina matus, stiprina un aizsargā no bojājumiem. Pārāk daudz augļu cukura padara matus blāvus. Jums jāzina, ka šī saldā viela viegli un ātri saistās ar keratīnu (matu veidojošais elements). Rezultātā mati kļūst spīdīgi un stipri, bet to ārējais slānis - atjaunots. Efektīvai matu kopšanai augļu cukurs ir jāpapildina ar dabīgām eļļām un regulāru tā saukto matu eļļošanu.

Lai iegūtu skaistus, veselīgus un spēcīgus matus, ļoti svarīga ir līdzsvarota kopšana. Humektanti un proteīni ir ārkārtīgi svarīgi, jo tie baro, mitrina un atjauno matus, tomēr bez mīkstinošām vielām, piemēram, eļļām, tie neapmierinās visas matu vajadzības.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika