Matu porainība un tās noteikšanas veidi. Ko tas nozīmē, ka mati ir poraini?

Matu porainība un tās noteikšanas veidi. Ko tas nozīmē, ka mati ir poraini?

Ja tā nebūtu matu struktūra un zināšanas par to vajadzībām, matu eļļas apstrāde nebūtu tik veiksmīga. Galvenais, lai atrastu perfektu matu eļļu, kas attaisnos mūsu matu kopšanas cerības, vispirms ir noteikt matu porainību. Vai jūs zināt, cik poraini ir jūsu mati? Lai uzzinātu vairāk par šo tēmu, jums ir jāielūkojas šajā rakstā.

Visefektīvākā matu kopšana ir tā, kas atbilst mūsu matu vajadzībām. Vītnes var ietekmēt dažādas problēmas, un tās ir tieši saistītas ar izmaiņām, kas notiek uz matu ārējās struktūras. Matu veidošanas veidam ir liela ietekme uz izmaiņām, kas tiek pakļautas šķipsnām. Protams, kaitīgie faktori, kurus mēs pastāvīgi pakļaujam saviem matiem, ietekmē arī mūsu šķipsnu stāvokli.

Lai gan nav tik svarīgi, kā mati tiek veidoti, kad mēs apstrādājam šķipsnas tikai ar šampūnu vai vieglu kondicionieri, efektīvai matu eļļas apstrādei nepieciešama eļļas izvēle bez kļūdām. Ne katra eļļa kalpo visiem matu tipiem. Cirtainu matu kopšanai vajadzētu atšķirties no taukainu matu kopšanas. Kādu matu eļļu izvēlēties? Atbilde ir mati.

MATU ANANOMIJA

Mūsu galvas ādā ir aptuveni 100 tūkstoši folikulu. Katrā folikulā atrodas matu sīpols, lai gan ne katrai sīpolei aug matiņš. Jautrākais ir tas, ka uz vienu ādas kvadrātcentimetru ir 180–350 matiņu.

Kā tiek veidoti mati?

Kopumā mati ir sadalīti divās daļās: saknē un kātā. Šī pirmā daļa atrodas dermā, tās zemādas slānī. Matu kāts ir redzamā daļa, kas, protams, atrodas virs ādas. Ja mums būtu jāuzskaita slāņi, no kuriem ir veidots matu kāts, tie būtu medulla, garoza un kutikula. Pēdējie divi slāņi ir izgatavoti no keratīna, tāpēc šīs vielas loma matu kopšanā ir milzīga.

Garozas gadījumā tas sastāv no spēcīgām vertikālām keratīna šķiedrām, kas koncentriski ieskauj matus un, piemēram, ir atbildīgas par to elastību. Keratīns ir proteīns ar īpaši augstu izturību pret bojājumiem, kas nenozīmē, ka mati ir neiznīcināmi. Papildus šim būtiskajam elementam, kažokam ir optimāls ūdens daudzums, kam jāpaliek tajā pašā slānī, lai saglabātu matu veselību. Turklāt šajā kažokā ir melanīna graudi, kas ir pigments, kas piešķir matiem krāsu.

Matu keratīna slānis atrodas kā ārēji novietotākais. Tas ir izgatavots no bezjūtīgām šūnām, kuru formu var raksturot kā skalai līdzīgu. Parasti tie ir sakārtoti 5-10 slāņos, kas ieskauj matus kā vairogs no jumta dakstiņiem. Viņiem ir aizsargājoša loma pret dažādiem kaitīgiem faktoriem. Matu kutikulas tiek fiksētas viena pie otras, kā arī mata kāta iekšējiem slāņiem, pateicoties taukainām vielām. Līdz ar to šķipsnu piegāde ar EFA (būtiskām taukskābēm) tiek uzskatīta par ļoti svarīgu.

Kas nodrošina matu aizsardzību?

Papildus kutikulām, kas veido bruņas, matus aizsargā vaska un eļļas slānis, kas pazīstams arī kā sebums. Tauku dziedzeri to izdala folikulās, no kurienes tas tiek izvadīts, saglabājot keratīna vairogu un nodrošinot matu mitrināšanu. Ir arī vērts pieminēt, ka cilvēka sebums lielā mērā sastāv no brīvajām taukskābēm.

MATU PORAITĪBA

Kas ir matu porainība? Tā ir viena no mūsu matu anatomiskajām iezīmēm. Tas nosaka pozīciju, kuru iepriekš minētās matu kutikulas ieņem medulla virzienā. Interesanti, ka matu kutikulas spēj mainīt savu stāvokli. Jo atvērtākas ir kutikulas, jo sliktāk mums ir. Plaši atverot, jutīgā medulla paliek neaizsargāta, un tas izraisa ātru matu bojāšanos. Tieši šī iemesla dēļ matu porainība tiek definēta kā leņķis, kādā matu kutikulas tiek paceltas vai biežāk sastopams, kā matu bojājuma līmenis.

Matu porainības veidi

Mēs izšķiram trīs matu porainības:

  • zema porainība (kutikulas pārklājas viena ar otru),
  • vidēja porainība (kutikulas ir nedaudz paceltas uz augšu),
  • augsta porainība (kutikulas ir plaši atvērtas).

Tā nav pastāvīga matu īpašība, lai gan dažos gadījumos mēs varam izveidot zināmas attiecības, piemēram, to, ka cirtaini mati parasti ir ļoti poraini. Visos citos gadījumos mēs esam tie, kas nosaka mūsu matu porainības līmeni. Patiesībā viss, kas jums jādara, ir pareizi rūpēties par matiem, lai tie būtu veseli un palīdzētu tiem saglabāt zemo porainību. Matu porainība palielinās, pakļaujoties kaitīgiem faktoriem, piemēram, degošai saulei, balināšanas procedūrai, krāsošanai, termiskai veidošanai utt.

Interesanti, ka mūsu matiem var būt dažādi porainības līmeņi atkarībā no mata stieņa daļas, kuru mēs pārbaudām – jo tuvāk galvai, jo zemāka kļūst matu porainība. Augsta porainība ir raksturīga matu galiem, kas ir pakļauti šķelšanās un ātri zaudē ūdeni.

KĀ NOTEIKT MATU PORAITĪBAS LĪMENI?

Ir dažādi veidi, kā noteikt matu porainību. Kā uzzināt, kāda ir o struktūra

tavi mati ir? Precīzāko atbildi sniegs, apmeklējot vai nu trihologa kabinetu, vai profesionālu frizētavu, kur varēsiet veikt mikroskopisko izmeklēšanu. Tuvplānā ir vieglāk noteikt matu kutikulu izvietojumu attiecībā pret medulām. Taču, ja mums nav iespējas apmeklēt trihologu, matu porainību varam noteikt paši.

Lielai daļai informācijas par mūsu matiem ir viegli piekļūt, tos rūpīgi novērojot. Demonstrēt,

  • zemas porainības mati (tipiski aziātietēm) ir taisni, gludi, spīdīgi, smagi un bez apjoma; nav pakļauts ieveidošanai, slikti uzsūc ūdeni, jo pēc mazgāšanas to ir salīdzinoši grūti nožūt;
  • vidēja porainība mati (raksturīgi lielākajai daļai sieviešu) ir novājināti, tiem trūkst spīduma un mitruma, tie kļūst nedaudz viļņaini, ir pakļauti mitrumam, mati var viegli šķelties vai trausli;
  • augstas porainības mati (bieži gaiši vai krāsoti) ir ļoti bojāti, raupji, matēti, trausli, pārāk dehidrēti, šķelti; ir tendence retināt, kā arī to ietekmē statiskā elektrība un čokurošanās.

Matu porainības tests ir diezgan noderīgs līdzeklis, lai noteiktu matu tipu. Viss, kas jums jādara, ir jāatbild uz dažiem vienkāršiem jautājumiem par, piemēram, par to, cik ilgi jūsu mati jāizžūst, par to vispārējo stāvokli, matu galu stāvokli, ieveidošanas grūtībām utt. Kad tests ir beidzies, mums tiek nodrošināta atbilde, kas norāda konkrēto matu porainības līmeni. Ar lielu varbūtību algoritms spēj precīzi definēt matu tipu.

Kā pārbaudīt matu porainību mājās? Daudzi emuāru autori piedāvā trīs mazāk zināmas metodes, kuras nav tik uzticamas un var radīt vēl lielākas grūtības matu porainības noteikšanā. Šīs metodes ietver:

  • Ūdens tests, kas ir atkarīgs no 1-2 cm (1 collas) matu fragmenta ievietošanas glāzē saldūdens un novērošanas, cik ātri mati absorbē ūdeni (augstas porainības mati noslīkst visātrāk);
  • Kokosriekstu tests ir par to, kā novērot, kā mati reaģē, ja tie ir pārklāti ar tīru kokosriekstu eļļu (mati ar augstu porainību kļūst sprogaini un slikti izskatās);
  • Miltu tests ir metode, kā ķemmētus un vaļīgus matus apkaisīt ar miltiem un pārbaudīt, cik daudz to paliek uz matiem (augstas porainības mati savāc lielāko daļu miltu).

MATU PORAITĪBA UN MATU EĻĻAS APSTRĀDE

Kāda jēga zināt savu matu porainības veidu? Kā tika minēts šī raksta sākumā, galvenā informācija ir matu porainība. Precīzas zināšanas par mūsu matu stāvokli lielā mērā veicina pareizu matu kopšanu un eļļu izvēli, kas atjauno mūsu šķipsnu veselību. Tas ir jāuzskata par pašsaprotamu, neatbilstoša eļļa ir ātrākais veids, kā pasliktināt matu izskatu.

Kādu matu eļļu izvēlēties?

Mati dod priekšroku dažādām kopšanas metodēm, ja vien tās atbilst to porainībai. Piemēram, mati ar zemu porainību ir labi, ja eļļas apstrāde ir ilgstoša, lai gan matus ir viegli noslogot. Augstas porainības matiem, savukārt, nepieciešama īsa, bet dziļa eļļas apstrāde vai skābes matu mazgāšana, lai palīdzētu kutikulām kļūt aizvērtām. Gan matu kopšanai, gan eļļām ir jāiet roku rokā ar matu struktūru. Kāda matu eļļa ir labākā?

Atkarībā no matu porainības matu eļļām vajadzētu atšķirties, jo:

  • zemas porainības mati labi reaģē uz mazu molekulu augu eļļām, kas ir liela daudzuma piesātināto taukskābju avots; to molekulas var iekļūt matos, izlaižot cauri cieši pārklājošajām kutikulām (piemēram, palmu eļļa, kokosriekstu eļļa, šī sviests, babasū sviests, kupacu sviests, no kuriem liela daļa ir iekļauta Nanoil for Low Porosity Hair sastāvā);
  • vidēji porainiem matiem ir nepieciešamas nedaudz lielāku molekulu augu eļļas, kurās dominē monopiesātinātās taukskābes, piemēram, omega-7 un omega-9 (jojobas eļļa, makadāmijas eļļa, linsēklu eļļa, sezama eļļa, ķirbju sēklu eļļa, marulas eļļa, rīsu eļļa dažus no tiem var atrast Nanoil vidēja porainuma matiem);
  • augstas porainības matiem ir nepieciešama dziļa barošana, pateicoties augu eļļām ar lielākajām molekulām un vislielāko polinepiesātināto taukskābju saturu, kas iekļauts omega-3 un omega-6 eļļās (argana eļļa, saldo mandeļu eļļa, naktssveces eļļa, kokvilnas eļļa, labirinta eļļa , Vīnogu kauliņu eļļa, kuras lielākā daļa ir iekļauta Nanoil augsta porainuma matiem).

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika