Nevainojamas ādas enciklopēdija: C VITAMĪNS

Nevainojamas ādas enciklopēdija: C VITAMĪNS

C vitamīns ir ķermeņa kopšanas līdzekļu augstāko rangu pārstāvis. Neaizstājams, perfekts un drošs - tas pieder VIP grupai no vissmalkākajām atjaunojošajām un ādu uzlabojošajām vielām. Neapšaubāmi, tas ir viens no visefektīvākajiem “jaunības vitamīniem”, kura efektivitāte ir pierādīta. Nav citas līdzīgas vielas, ko varētu uzskatīt par dzīvotspējīgu alternatīvu C vitamīnam. Tā kā cilvēka organisms pats nespēj ražot C vitamīnu, tas ir pastāvīgi jāapgādā ar to. Šķiet, ka āda pati tiecas pēc C vitamīna, un vislabākais veids, kā šo svarīgo uzturvielu nogādāt dermā, ir uzklāt serumu. Kāpēc? Kā C vitamīns ietekmē ādu? Turpiniet lasīt, un jūsu pieeja ādas kopšanai krasi mainīsies.

C vitamīns: īpašības, kas veicina jaunību

Viens no faktoriem, kas izraisa epidermas un dermas bojājumus, tostarp arī iekš tās šūnām, ir oksidatīvais stress. Brīvie radikāļi ir jūsu ādas ienaidnieki: tie ne tikai maina šūnu vielmaiņas ātrumu, bet arī bojā lipīdu un olbaltumvielu struktūras. Līdz ar to, āda ātrāk noveco, zaudē savu elastību un nav pietiekami spēcīga, lai efektīvi veiktu pašatjaunošanās procesus.

Tieši C vitamīns ir tas, kas neitralizē oksīdus un slāpekļa reaktīvo formu. Rezultātā tas aizsargā šūnas pret oksidatīviem bojājumiem un palīdz uzturēt optimālu šūnu reducēšanās-oksidēšanās potenciālu. Vienkāršā valodā C vitamīna molekulas ir veidotas tā, lai tās varētu satvert bojātos nepāra elektronus un padarīt to neitrālu ādai.

Turklāt C vitamīns veicina arī citus svarīgus ādas procesus, piemēram, tas stimulē keramīdu sintēzi, kas veic divus uzdevumus: tie piepilda ādu ar ūdeni un mazina ūdens zudumu. Tāpēc, ja keramīdu līmenis dermā ir atbilstošs, āda paliek elastīga un novecošanās procesi ievērojami aizkavējas.

Ir vērts saprast, ka C vitamīns ir spēcīgākais cilvēkiem zināmais antioksidants. Tas ir piemērots visiem ādas tipiem, arī kuperozai, jo spēj nostiprināt kapilārus un palielināt to elastību. Šis vitamīns ne tikai paātrina brūču dzīšanas procesus, bet arī novērš pietūkumu un zilumu veidošanos. Šī būtiskā uzturviela pozitīvi ietekmē mikrocirkulāciju un samazina ādas apsārtumu.

Par C vitamīnu neticama ir tā spēja mazināt krāsas izmaiņas ādā labāk nekā to spēj jebkura cita viela – tas palēnina melanīna ražošanu. Vitamīnam ir maiga pīlinga iedarbība, tāpēc tas veicina procesus, kas ir atbildīgi par jaunu audu atjaunošanos, ir pretiekaisuma un baktericīds, palīdz izārstēt pinnes.

Novēršot ādas enzīmu, kas ir atbildīgi par kolagēna, elastīna un hialuronskābes sadalīšanos, nelabvēlīgo ietekmi, C vitamīns labi novērš grumbu veidošanos. Šī "jaunības karaliene" ir atzīta arī par vienu no labākajiem dabiskajiem saules aizsarglīdzekļiem, kas aizsargā ādu pret UV stariem. Pateicoties tam, C vitamīns spēj aizsargāt dermu pret saules kancerogēno iedarbību.

C vitamīns kosmetoloģijā: ieguvumi

Izcelta, izlīdzināta un mirdzoša āda, lieliski mitrināta, bez krāsas izmaiņām, pigmentācijas vai plankumiem. Izārstētas pinnes bez pēcaknes pēdām, uzlabota kolagēna sintēze (kura līmenis samazinās līdz ar vecumu), pilnīga aizsardzība pret saules gaismu.

C vitamīns skaistumkopšanas produktos: Kam? Lietošana

Neapšaubāmi, viens no labākajiem C vitamīna efektiem ir pretnovecošanās darbība. Tomēr C vitamīna saistīšana ar atjaunojošu darbību šķiet tikai nedaudz kaitīga. Patiesībā plašais lietojumu klāsts padara C vitamīnu par vissvarīgāko kondicionēšanas līdzekli. C vitamīnu saturoši skaistumkopšanas produkti ir lieliski piemēroti tiem, kuriem ir:

  • nobriedusi āda, kurai trūkst elastības.
  • nogurusi un spīdīga āda.
  • jauna āda, kurai nepieciešama atdzīvināšana un atbalsts.
  • ādai ar noslieci uz pinnēm (pieaugušajiem un pusaudžiem).
  • cilvēki, kas cīnās ar krāsas izmaiņām un vasaras raibumiem.
  • uzlabo un izlīdzina ādas toni.
  • kuperozas ādas ārstēšanai.
  • tiek izmantots kā pretiekaisuma un ādu dziedinošs līdzeklis.
  • dehidrētas ādas atdzīvināšana.
  • cilvēkiem, kuri vēlas stiprināt savas ādas dabisko aizsardzību pret sauli.

C vitamīns ir arī labs papildinājums sejas ādas izskata uzlabošanai, pateicoties dabīgajām skaistumkopšanas eļļām (piemēram, argana, saldo mandeļu vai džodžobas eļļai). C vitamīna molekulas veido saderību ar EFA “eļļas” molekulām. Kombinācijā ar dabīgo skaistumkopšanas eļļu C vitamīns iegūst spēju nemainītā veidā iekļūt ādā dziļāk. Noslēgumā jāsaka, ka C vitamīns un skaistumkopšanas eļļas lieliski sader kopā, nodrošinot visiem ādas tipiem nepieciešamo aprūpi.

C vitamīna formas

C vitamīna tīrā versija (l-askorbīnskābe) ir nestabila: tā ir jutīga pret saules gaismu un temperatūru, ātri oksidējas un viegli zaudē savas īpašības, kas nodrošina iedarbību tikai epidermas slāni. Tomēr pat tik trauslā formā C vitamīns tiek uzskatīts par būtisku un vērtīgu - to izmanto, lai panāktu tā saukto "zibspuldzes efektu", kas ir tūlītēja ādas izgaismošana. L-askorbīnskābe iedarbojas arī tad, ja to izmanto sauļošanās līdzekļos.

C vitamīna atvasinājumus parasti izmanto skaistumkopšanas produktos, lai pilnībā izmantotu tā milzīgo potenciālu. Galvenie C vitamīna atvasinājumi ir:

  • Askorbilpalmitāts - tas ir stabils, tomēr tam ir zema bioloģiskā aktivitāte. Nokļūstot ādā, tas spēj pārvērsties tīrā C vitamīna formā.
  • Askorbilglikozīds - pēc enzīmu iedarbības tas pārvēršas par askorbīnskābi. Tā galvenais domēns ir epidermas slānis, kur tas aizkavē melanīna ražošanu un samazina krāsas izmaiņas.
  • Tetraheksildecilaskorbāts – labākā un stabilākā C vitamīna forma, kas nodrošina vislabvēlīgāko efektu ādas kopšanā. Tā kā tas ir esteris, kas saistīts ar askorbīnskābi, tas ātri iekļūst ādā, un tam ir tāda pati fizioloģiskā aktivitāte kā C vitamīnam. Tam ir taukaina konsistence un tas spēj sasniegt dziļāko ādas slāni. Šī C vitamīna forma rada lielisku efektu pat tad, ja to lieto 1-3% koncentrācijā.
  • Magnija askorbilfosfāts (MAP) – C vitamīna forma, kam ir liela afinitāte pret jutīgu ādu, tas padara ādu gaišāku un atjaunotu, kavē oksidēšanos.
  • Nātrija askorbilfosfāts (SAP) - tam piemīt baktericīdas īpašības, kas efektīvi palīdz ārstēt ādu ar noslieci uz pūtītēm.
  • Etilaskorbīnskābe (E-AA) – jaunākā un vislabākā, pilnīgi stabilā C vitamīna forma, kura piedāvā iespaidīgus rezultātus ādas kopšanā. Etilaskorbīnskābe ir ūdenī šķīstoša. Pateicoties savai vieglajai konsistencei, šai būtiskās uzturvielas formai nav problēmu iekļūt visos ādas slāņos, lai sasniegtu dziļākos. Lieliski piemērots ādas kopšanai jebkurā vecumā.

Kādus skaistumkopšanas produktus izvēlēties, lai izbaudītu C vitamīna priekšrocības?

Vislabvēlīgākā C vitamīna īpašība ir tā ādas atjaunojošais efekts, par ko jāpateicas iepriekš minētajai spējai cīnīties pret brīvajiem radikāļiem. Tomēr C vitamīnam ir jābūt savienotam ar labu nesēju, piemēram, serumu, lai tas iekļūtu dziļi un sasniegtu zemādas slāni. Seruma sastāvā ir vērtīgas liposomas, kas ir "tauku sfēras", kuras ir ideāls nesējs nestabilajam vitamīnam C. Ir vērts apzināties, ka sejas serums koncentrējas uz dziļo ādas slāņu kopšanu, savukārt parastajiem sejas krēmiem ir paredzēts darboties tikai virspusēji.

Kā apgādāt ādu ar C vitamīnu? Liposomas, nanosomas un nanodiski

Lai C vitamīns vieglāk nokļūtu zemādas slānī, kosmētikā tiek izmantoti speciāli nesēji - liposomas, kurās tiek bloķēta aktīvā ūdenī šķīstošā viela. To ārējo slāni veido lipīdi, kas veicina C vitamīna transportēšanu caur epidermu.

Mūsdienās, pateicoties īpašiem nesējiem, piemēram, liposomām, nanosomām, nanodiskiem, nanosūkļiem, C vitamīna nogādāšana dziļākajos ādas slāņos kļūst iespējama. Pateicoties tikko minētajiem nesējiem, C vitamīna oksidācijas process tiek aizkavēts par vairākām dienām. Šī ir patiesa revolūcija ādas kopšanā, jo tas ievērojami uzlabo C vitamīna efektivitāti: tas palīdz uzglabāt šo svarīgo uzturvielu audos un līdz ar to labāk pabarot ādu.

Liposomas ir mikroskopiskas sfēras. To iekšpuse ir piepildīta ar ūdenī šķīstošo aktīvo vielu. Liposomu ārējais apvalks ir veidots no lipīdiem, kas palīdz C vitamīnam sasniegt zemādas slāni. Tāpēc šīs "tauku sfēras" ir ideāls C vitamīna molekulu nesējs. Bez tām C vitamīns nespētu pats dziļi iekļūt ādā, kā arī tas nespētu saglabāties nemainīgā formā.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika