Pasaules matiņi. 1. daļa: Āzijas stila matu kopšana

Pasaules matiņi. 1. daļa: Āzijas stila matu kopšana

Skaisti mati ir ikvienas sievietes vājā vieta pasaulē - neatkarīgi no ģeogrāfiskā garuma vai platuma, kurā viņa dzīvo. Lielākajai daļai sieviešu tā ir vienkārši vēlme rūpēties par matiem un veids, kā izpausties, savukārt citām matu kopšanai ir vai nu rituāla dimensija, vai arī tā vienkārši palīdz noteikt cilts identitāti. Gadās arī tā, ka dažus matu kopšanas paņēmienus nosaka savdabīgas reliģiskas prasības. Neatkarīgi no iemesla - mati vienmēr ir uzmanības centrā: to izskats un veselība. Ir patiesi brīnišķīgi, cik daudz par šo jautājumu mēs varam uzzināt no sievietēm, kas dzīvo dažādos pasaules reģionos. Vai vēlaties uzzināt, kā izskatās matu kopšanas rituāli visos kontinentos? Turpiniet lasīt rakstu. Noteikti tas jums šķitīs patiesa iedvesma.

Mati dažādos pasaules nostūros. 1. daļa - Āzija

Ko mēs varam mācīties no hinduistu, japāņu vai krievu sievietēm?

Matu kopšana Āzijas stilā - Ķīna

Kā ķīnietes rūpējas par saviem matiem - Yin Yang, skaisti smaržojoši sausserži un spēcīgs žeņšeņs.

Ķīnietes ir slavenas ar to, ka ir pārsteidzošu matu īpašnieces, un pašu matu kopšanas jautājumu viņas uztver ļoti nopietni. Skaisto matu šķipsnu noslēpums ir milzīga daudzuma garšaugu lietošana kopā ar matu kopšanu, ko iedvesmojuši divi pretēji spēki, proti, jin un jaņ. Saskaņā ar pirmo spēku matiem ir nepieciešams atbalsts, kas tiem jāsaņem no ārpuses. Īsāk sakot, tas ir atkarīgs no matu barošanas kopā ar sīpoliem, no kuriem tie izaug. Otrais spēks, pretējais modelis, nodarbojas ar "toksisko siltumu", kas izplatās pa visu mūsu ķermeni. Tieši šis siltums apzīmē iekaisumu, ko var izraisīt, piemēram, nesabalansēta uztura ievērošana. Ja kāds no šiem spēkiem, vienalga, vai tas ir in vai jaņ, ir traucēts, tiem ir nepieciešama tūlītēja un atbilstoša aprūpe, vislabāk, ja tā tiek nodrošināta, pateicoties sen zināmām vielām.

  • Hijiki - brūno aļģu veids (visbiežāk tās ir pieejamas pulvera veidā, kas jāsajauc vai nu ar ūdeni, vai arī vārītiem garšaugiem; tās bieži tiek pievienotas kā dabīga sastāvdaļa daudziem kosmētikas līdzekļiem). Hijiki ir bagāta ar šķiedrvielām, dzelzi, magniju un kalciju. Būtībā sausās aļģes var iemērkt ūdenī, notecināt un sajaukt ar rokas blenderi, lai iegūtu pastu, ko pēc tam uzklāt uz matiem (sava veida matu maska).
  • Kviešu zelmenis - tajā ir neticami daudz vitamīnu un minerālvielu. Ķīnieši kviešu zelmeni atzīst ne tikai skaistumkopšanas nolūkos, bet arī kā sabalansēta uztura sastāvdaļu. Piemēram, kviešu zālē ir pat 30 reižu vairāk B1 vitamīna un kalcija nekā pienā, kā arī vairākas reizes vairāk C vitamīna un karotīna nekā spinātos. Kopumā ķīnietes kviešu zelmeni lieto gan kā kosmētikas līdzekli, gan kā piedevu vitamīnu kokteiļiem. Turklāt no kviešu zāles iegūto sulu var izmantot kā matu mazgāšanas līdzekli vai galvas ādas kopšanas līdzekli. To bieži sajauc ar citām vērtīgām augu izcelsmes vielām, piemēram, kombinē ar pulverī saberztu hijiki aļģi. Visbeidzot, bet ne mazāk svarīgi, kviešu zelmeni bieži izmanto matu un galvas ādas detoksikācijai.
  • Savvaļas prīmula - tas ir augs, kas pieder pie oleīnkokiem; tā ekstrakts veicina matu augšanu. Turklāt šī viela stimulē jin, tāpēc tā piešķir enerģiju, stiprina matu sīpolus un stimulē galvas ādas asinsriti.
  • Sausserži - šis ziedošais kāpostaugs, kas skaisti smaržo, Ķīnā ir ļoti populārs. Tas ir pieejams kondicionieru un matu mazgāšanas līdzekļu veidā. Šī viela bieži tiek pievienota dabīgiem matu kopšanas līdzekļiem, jo sausserdis ne tikai dāvā matiem skaistu aromātu. Šis augs spēj arī piešķirt matiem vieglumu, gludumu un spīdumu.
  • Žeņšeņs - žeņšeņa sakne ir īsts hits ne tikai skaistumkopšanas, bet galvenokārt plašā labsajūtas jomā. Ķīnieši pret šo augu izturas ar cieņu, jo tā ir viena no vielām, kas satur spēcīgas atjaunojošas īpašības un cīnās pret vēža šūnām. Turklāt žeņšeņa ekstrakts atbalsta olbaltumvielu sintēzi, kas ir būtiska arī matu atjaunošanai (stimulē asinsriti galvas ādā, nostiprina matu matricu). Tas pieder arī spēcīgāko antioksidantu grupai. Jāatzīmē, ka žeņšeņa sastāvā ir saponīni, ko dēvē arī par žeņšeņzēniem, glikozīdi, vitamīni (B1, B2, C), proteoglikāns - panaksāns un aminoskābes. Visbeidzot, tas tieši veicina matu pašatjaunošanās procesus un palēnina galvas ādas, kurai trūkst elastības, novecošanos.
  • Smartweed Root - Ķīnā šo augu pazīst kā Fo Ti (He Shou Wu). Ķīniešu medicīna gudro asinszāļu saknes pieskaita vielām ar spēcīgām tonizējošām un atjaunojošām īpašībām. Turklāt, uzklājot uz matiem, smaržsējas sakne uzlabo matu sīpolu vitalitāti un uztur galvas ādas pH (līdzsvaro sebuma veidošanos un mazina seboreju). Tāpat šis augs labi attīra galvas ādu un stiprina dabisko hidrolipīdu barjeru.

Āzijas stila matu kopšana - Indija

Kā hinduistes rūpējas par saviem matiem - Eļļas, henna un ajūrvēdas noslēpumi.

Hindu sieviešu matu kopšanas un sevis lutināšanas pamatā ir senā tradicionālā medicīna, ko sauc par ajūrvēdu. Šīs medicīnas noslēpumi ir ierakstīti Svētajā grāmatā, kurā ir apkopoti pirmatnēji padomi un receptes gan medicīnas, gan kosmētikas vajadzībām. Tieši no šīs grāmatas hinduistu sievietes gūst vislielāko labumu - ājurvēdu viņas uzskata par sava veida skaistumkopšanas orākuli. Visas šīs medicīnas sniegtās receptes darbojas brīnišķīgi - tikai padomājiet par Indijā dzīvojošo sieviešu skaistajiem, mirdzošajiem matiem.

  • Kokosriekstu eļļa - Indijā šī eļļa ir pareizas matu kopšanas pamatā. Kokosriekstu eļļa tiek uzskatīta par bāzes sastāvdaļu un reti tiek izmantota atsevišķi. Hindu sievietes uzskata, ka kokosriekstu eļļa darbojas labāk, ja to kombinē ar augu vai ziedu ekstraktiem, kas spēj pastiprināt eļļas iedarbību. Turklāt, sajaucot ar augu ekstraktiem, kokosriekstu eļļa veido sava veida necaurlaidīgu maisījumu, kas ne tikai izdaiļo, stiprina un aizsargā matus, bet arī paātrina to augšanu un labo matu iekšējās struktūras (sasniedz matu matricu). Šā iemesla dēļ kokosriekstu eļļa bieži vien tiek lietota macerāta veidā, kurā iemērc citus vērtīgus augu ekstraktus. Pateicoties šai procedūrai, visas vērtīgās vielas paliek kokosriekstu eļļā.
  • Amla - pazīstama arī kā Indijas ērkšķogas. Amla koki ir augsti, un to augļi ir nedaudz lielāki nekā Eiropas ērkšķogu augļi, taču abu augu krāsa un struktūra ir līdzīga. Tomēr abiem augiem ir atšķirīgas īpašības. Piemēram, amla tiek uzskatīta par brīnišķīgu līdzekli pret retinātiem un vājiem matiem, kas negrib augt. Turklāt amla stiprina matu sīpolus un uzlabo galvas ādas asinsriti. Tāpat ir vērts pieminēt, ka amla nodrošina sildošu iedarbību, palielina enerģiju un ietekmē galvas ādas šūnas. Rezultātā tiek stimulēti arī matu sīpoli, tāpēc tie sāk strādāt labāk un efektīvāk. Tā rezultātā paātrinās matu augšana.
  • Brahmi - vēl viens varens, skaistinošs un dziedinošs augs, kas pieder ajūrvēdai. Hindu sievietes izmanto brahmi, sajaucot to ar dabīgām eļļām un uzklājot tieši uz matiem un galvenokārt uz galvas ādas. Šis garšaugs labi kalpo tumšiem matiem, jo tas pastiprina dabisko matu krāsu. Turklāt brahmi novērš matu retināšanos, atbalsta matu šūnu pašatjaunošanās procesus, cīnās pret blaugznām un aizsargā matus pret bojājumiem.
  • Bringarajs - sasmalcinātas Eclipta Alba lapas pievieno ne tikai eļļām, bet arī visu veidu mazgāšanas līdzekļiem, kondicionieriem, šampūniem un balzamiem. Patiesībā bringaraj labi kalpo matiem, ja to uzklāj uz matu šķipsnām matu eļļošanas procedūras laikā. Lietojot to šādā veidā, bringaraj stiprina galvas ādu, stimulē matu sīpolus, palīdz tiem labāk iesakņoties galvas ādā un novērš pārmērīgu matu izkrišanu.
  • Hennas lapas - tas ir labums, ko iecienījušas daudzas sievietes visā pasaulē. Henna ir alternatīva krāsām un citiem ķīmiskiem produktiem, kas paredzēti matu krāsošanai. Tā ir dabiska un droša - tā nenodara kaitējumu matiem. Hindu sievietes apgalvo, ka henna ne tikai pastiprina matu krāsu, bet arī uzlabo matu šķipsnu stāvokli. Tāpēc pat tās, kuras nav ieinteresētas matu krāsas maiņā, turpina lietot hennu, lai piešķirtu savām šķipsnām spīdumu, nogludinātu tās un palīdzētu atjaunot to labu stāvokli. Ņemot vērā visu, henna spēj krāsot matus, rūpēties par šķipsnām un uzlabot to stāvokli.
  • Indijas ceriņi (Neem) - Ājurvēdā par patiesi brīnišķīgu dēvēts koks. Šo koku hinduistes uzskata par gandrīz svētu, jo gan no šī auga iegūtā eļļa, gan no tā koka izgatavotās ķemmes paātrina matu augšanu, padara matus biezākus un palēnina pārmērīgu matu izkrišanu. Jāuzsver, ka nīma eļļas spēks ir tik liels, ka tā jāatšķaida ar citām eļļām, piemēram, kokosriekstu vai mandeļu eļļu, lai novērstu kairinājumus. Turklāt Indijas ceriņu eļļa labi dezinficē galvas ādu un cīnās ar blaugznām. Tā arī uzlabo asinsriti un regulē ādas pH līmeni. Eļļa spēj stiprināt matus no to sīpoliem un veicināt to ātrāku augšanu. Ja runa ir par ķemmkoka ķemmi, tā tiek uzskatīta par neatvairāmu matu instrumentu, jo lietošanas laikā tā masē galvas ādu. Visbeidzot, bet ne mazāk svarīgi ir tas, ka hinduistu sievietes uzskata, ka neema ķemmes paātrina matu augšanu un nostiprina matu šķipsnas.

Āzijas stila matu kopšana - Japāna

Kā japānietes kopj matus - kamēlijas eļļa, Tsubaki eļļa un bambusa ekstrakts.

Ja japāņu matu kopšana sākas ar perfekti tīru galvas ādu, tad korejietes ir gandrīz apsēstas ar šo matu kopšanas metodi. Galvas ādas attīrīšana ir procedūra, ko var veikt mājās vai frizētavā. Korejietes mēdz izmantot visus iespējamos pieejamos matu masāžas līdzekļus, un šiem līdzekļiem galvas ādai jābūt tīrai (tas veicina matu masāžas līdzekļu iedarbību). Turklāt Korejas klimats ir silts un diezgan drēgns, tāpēc šāda galvas ādas attīrīšanas procedūra tiek uzskatīta par labu matu kondicionēšanas veidu. Šā iemesla dēļ korejietes bieži mazgā matus. Viņas uzskata, ka mati ir jāmazgā tik bieži, cik bieži tas ir nepieciešams, un labākais veids, kā to izdarīt, ir pievērst īpašu uzmanību galvas ādai. Tāpēc korejietes mēdz ļoti bieži mazgāt galvas ādu un precīzi to masēt. Interesanti, ka viņas uzskata, ka šampūnu nevajadzētu lietot zemāk par matu garumu līdz ausīm. Vēl viens šīs sieviešu grupas iecienīts kosmētiskais līdzeklis ir matu serums - Korejā jau gadsimtiem ilgi plaši lietots un populārs produkts, kas tagad pamazām tiek atzīts arī citviet pasaulē. Šo produktu var uzklāt uz matu galiem vai īpaši bojātām matu daļām. Galvas ādu, matu sīpolus un saknes vajadzētu apstrādāt ar augu izcelsmes matu serumu. Korejā matu serumu dēvē par "esenci", un tas ir rekordliela izvēle ne tikai matu, bet arī sejas, roku un kāju kopšanā.

  • Alveja - tas ir īsts korejiešu sieviešu kosmētikas lepnums. Labākais alvejas veids ir želeja, kam raksturīga ātra uzsūkšanās. To iegūst no augiem, kas aug Čedžu salā - tīrākajā, nepiesārņotākajā Korejas apvidū. Čedžu salu dēvē arī par Mīlestības salu, jo tā ir skaista, romantiska un tīra, bez smoga un toksīniem, nepiesārņota, tajā nav ne rūpnīcu, ne satiksmes trokšņa. Šajā salā augošās alvejas saglabā visas tās vērtīgās kopjošās īpašības. Korejietēm patīk alveju seruma (esences) veidā uzklāt uz sejas un matiem, tās pievieno to matu ieziepēm un kokosriekstu eļļai, lai veiktu eļļas matu kopšanu. Kā minēts iepriekš, alveja želejas formā ir vislabākā: tā nenotek pa seju, ir daudzpusīga un efektīva. Kā alveja ietekmē matus? Pirmkārt, tā satur virkni vērtīgu vitamīnu (A,C, E un B), kā arī folskābi, aminoskābes un minerālvielas, piemēram, kalciju, nātriju, kāliju, dzelzi, magniju, hromu, cinku, mangānu, varu un taukskābes. Otrkārt, tas mitrina matus un galvas ādu, mīkstina šķiedras, nomierina galvas ādu, mazina visus iespējamos kairinājumus, uzlabo asinsriti, nogludina matus un nostiprina matu sīpolus.

Korejietes patiešām ļoti lepojas ar saviem biezajiem un koptajiem matiem. Korejā visizdevīgākās frizūras ir tās, kas izceļ mirdzošu un spēcīgu šķipsnu skaistumu. Paturot to prātā, nav brīnums, kāpēc šajā Āzijas valstī nav populārs ne tā sauktais kontrolētais matu haoss, ne bohēma. Tā vietā korejietes valkā gludas un glītas frizūras, kas spēj pārsteigt apkārtējos ar spīdumu un perfektu formu.

Āzijas stila matu kopšana - Krievija

Kā krievu sievietes rūpējas par saviem matiem - propoliss, ciedrs un Sibīrijas priede

Krievija ir plaša valsts, tāpēc varam sagaidīt, ka krievu sievietes matu kopšanai pieiet dažādi. Protams, matu kopšanas process ir cieši saistīts ar valsts reģionu, kurā viņas dzīvo. No otras puses, pārsteidzošs ir fakts, ka gandrīz visa matu kopšanas kosmētika satur vienas un tās pašas sastāvdaļas, un tās ir:

  • Ciedru eļļa - ideāli piemērota novājinātu un plānāku matu ārstēšanai. Tā stimulē asinsriti, mudina matu sīpolus uz efektīvāku darbu un paātrina matu augšanu. Turklāt šī eļļa ir vērtīgs olbaltumvielu avots, kas ir viens no svarīgākajiem matu būvmateriāliem. Turklāt ciedru eļļu var izmantot matu eļļas procedūrai, lai dziedinātu sausas un bojātas šķipsnas. Krievu sievietes ciedra eļļu bieži sajauc vai nu ar citām dabīgām eļļām, vai ar olas dzeltenumu un pēc tam uzklāj uz matiem. Jāatzīmē, ka ciedra eļļa var sniegt pārāk spēcīgu iedarbību uz galvas ādu, ja tā netiek izšķīdināta kopā ar citām dabīgām vielām.
  • Sibīrijas priežu eļļa - tā ir ļoti vērtīga eļļa, kas Krievijā tiek uzskatīta par ikonisku. To iegūst no Sibīrijas priedes sēklām. Eļļa ir blīva, un tajā ir liela olbaltumvielu koncentrācija. Turklāt Sibīrijas priežu eļļa satur virkni B grupas vitamīnu, kas veicina matu tvaika stiprināšanu un ir atbildīgi par sēra uzkrāšanu matu matricā. Turklāt šī eļļa veicina matu augšanu.
  • Raugs - Krievijā gadsimtiem ilgi izmantots matu kondicionēšanai. Tā satur daudz B grupas vitamīnu, minerālvielas (kāliju, selēnu, varu, magniju, cinku, dzelzi un fosforu), kā arī tirozīnu, arginīnu un cisteīnu, kas ir visam organismam svarīgas aminoskābes. Kopumā tās nodrošina ļoti spēcīgu pastiprinošu iedarbību un veicina ādas, matu un nagu stāvokļa uzlabošanos. Visbeidzot, sejas un matu rauga maskas ir vienas no populārākajām Krievijā.
  • Propoliss - pazīstams arī kā bišu līme. Propolisa sastāvā ir aptuveni 40 % vasku, kas ap matiem veido dabisku aizsargkārtu. Ziedu propoliss ir ideāli piemērots matu kopšanai ziemā, jo tas aizsargā pret zemām temperatūrām. Tas paātrina dzīšanas procesus, atjauno audus un nomierina galvas ādas kairinājumus. Propoliss tiek uzskatīts arī par lielisku aizsardzību pret toksīniem, gaisa piesārņojumu, tas pasargā epidermu no sēnītēm, blastomicetām un smagām blaugznu formām.
  • Parastais smiltsērkšķis - to bieži dēvē par olīveļļas "krievu ananāsu". Šis zariņveidīgais krūms, kas sasniedz pat līdz 6 metru augstumu, ražo oranžus augļus ar kauliņiem. No augļiem iegūst parasto smiltsērkšķu eļļu, ar ko krievu sievietes labprāt lieto matu kopšanai. Šis augs ir vērtīgs C, K, P, E vitamīna, folskābes un piesātināto taukskābju avots. Bez tam smiltsērkšķu eļļā ir arī makro- un mikroelementi (svarīgākie ir mangāns, dzelzs un borums). Tā stiprina matus un nodrošina pretiekaisuma iedarbību, nogludina matus un aizver matu kutikulas. Turklāt tā darbojas nomierinoši un antiseptiski, tāpēc tā ir lieliska viela taukainas galvas ādas ārstēšanai. Smiltsērkšķu eļļa tiek uzskatīta par vienu no populārākajām dabiskajām vielām, ko izmanto matu kosmētikā.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika