Skaistuma eksplozija. Kā darbojas fēns? Vai tas patiešām bojā matus?

Skaistuma eksplozija. Kā darbojas fēns? Vai tas patiešām bojā matus?

Jūs esat aizmiguši, bet... jums ir jāmazgā mati? Neraugoties uz fēna slavu, mēs to parasti izmantojam krīzes situācijās. Pārbaudiet, vai regulāra matu žāvēšana ar fēnu tiešām ir tik slikta ideja. Vai fēns bojā matus? Kā tas darbojas?

Nebūs melots, ja teiksim, ka fēns ir gandrīz katrā mājā. Tas ir rīks, kas atvieglo darbu ar matiem, ļauj veidot vēlamo frizūru un, pats galvenais, ļauj izžāvēt šķipsnas dažu minūšu laikā. Jums jāzina, ka fēns ir salīdzinoši jauns izgudrojums. Agrāk mati tika žāvēti ar gaisu vai vēju.  

Fēnu vēsture

Kad tika izgudrots matu fēns? Precīzu datumu ir grūti noteikt, jo bija dažādi mūsdienu fēnu prototipi. Tiek uzskatīts, ka pirmā ierīce, kas līdzinājās mūsdienu fēniem, tika izgatavota Francijā 1890. gadā.

Daudz vieglāk ir nosaukt fēna radītāja vārdu. Mums būtu jāpasaka paldies kādam Parīzes frizierim. Ir teiciens, ka nepieciešamība ir izgudrojumu māte. Šajā gadījumā tā ir taisnība. Aleksandrs Godefoī (Alexandre Godefoy) konstruēja pirmo fēnu, jo vēlējās samazināt matu veidošanas rutīnas laiku. No šāda risinājuma ieguvēji bija gan klienti, gan frizieri. Diemžēl Godefoy izstrādātais rīks nebija nevainojams: tas bija masīvs un smags, un tas nepadarīja žāvēšanas procedūru daudz vieglāku.

1899. gads bija izrāviena gads. Runājot par fēna izgudrotājiem, jāmin Mihails Dolivo-Dobrovolskis - inženieris, kurš strādāja Vācijas AEG rūpnīcās. Viņš izgatavoja pirmo efektīvo fēnu un deva tam patiesi romantisku nosaukumu - Fön (silts kalnu vējš).

Arvien biežāk tika mēģināts izgatavot vieglāku un ērtāku ierīci. Viens no iedvesmas avotiem bija elektriskā slota (Pneimatiskais tīrītājs) - to reklamēja kāda sieviete, kura, tā vietā, lai putekļsūcēju pūtēja, žāvēja matus! Līdz ar to 20. gadsimta sākumā 20. gadsimta sākumā putekļsūcēju rūpnīcās tika izgatavots sacīkšu fēns.

Laikam ejot, matu žāvētāji tika uzlaboti, lai samazinātu svaru (pirmie fēni svēra pat divus kilogramus!), novērstu pārkaršanu un atvieglotu fēnu žāvēšanas procedūru. Tika uzlabots dizains, pievienotas jaunas funkcijas, tāpēc mūsdienu fēni ir pilnīgi atšķirīgi.

Kā darbojas fēns?

Tā kā mēs jau zinām, kad tika izgatavots pirmais fēns, un esam uzzinājuši nedaudz par tā vēsturi, ir pēdējais laiks pārbaudīt, kā tas patiesībā darbojas. Pretēji šķietamajam, tas ir vienkārši. Katra fēna iekšpusē ir sildelements un ventilators, kas virza gaisu un izvada siltumu.

Ir dažādi matu fēnu veidi. Pamata kategorijā tiek ņemts vērā materiāls, no kura ir izgatavots sildelements. Tie ir šādi:

  • matu fēni ar metāla sildelementiem
  • matu fēni ar keramikas sildelementiem

Metāla stieple, ko izmanto kā sildelementu. Tomēr tas bija pārāk bīstami. Mati varēja sapīties un apdegt. Mūsdienu fēni ir daudz drošāki, un vairumā gadījumu tiem ir keramikas sildelementi. To kvalitāte ir ļoti augsta, un jums nāktos daudz strādāt, lai mati apdegtu.

Interesants fakts! Vai tā ir taisnība, ka, iemetot darbojošos fēnu vannā, kas piepildīta ar ūdeni, var gūt elektrošoku? Iespējams, ka tas tā bija agrāk (tāpēc arī visas filmu ainas). Mūsdienās fēni ir aprīkoti ar sistēmām, kas novērš šādas situācijas. Ar mūsdienīgu žāvētāju jūs nevienu nenogalināsiet.

Vai fēns bojā matus?

Tas ir viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem saistībā ar fēnu. Kā vienmēr šādu šaubu gadījumā nav viennozīmīgas atbildes. Ja lietojat fēnu nepareizi, tas bojā jūsu matus. Tomēr šis instruments ir ļoti noderīgs.

Fēns var bojāt matus tikai tad, ja:

  • turot to pārāk tuvu matiem,
  • gaisa plūsmu vēršat tikai uz vienu matu gabalu,
  • žāvējot ar fēnu, jūs rupji ķemmējat matus,
  • lietojat pārāk augstu temperatūru,
  • izmantojat pārāk spēcīgu gaisa plūsmu,
  • tā ir nekvalitatīva ierīce.

Galvenā informācija: bojāti mati ir daudz jutīgāki pret fēna darbību.

Svarīgākais ir tas, ka kvalitatīvs fēns, kas tiek lietots atbilstoši instrukcijai, palīdz jums kontrolēt matus - definēt cirtas, piešķirt apjomu vai padarīt tos taisnus! Piemēram, fēnu žāvēšana ar vēsu gaisa plūsmu aizver kutikulas zvīņas, lai mati būtu zīdaini gludi un spīdīgi. Fēns nepadarīs jūsu matus dehidratētus vai bojātus, ja izmantosiet maigu un vēsu gaisa plūsmu.

Kā pasargāt matus, žāvējot ar fēnu?

Neatkarīgi no brīdinājumiem mēs parasti izmantojam karstu gaisa plūsmu, jo mati tiek žāvēti ātrāk. Tāpēc matu aizsardzība pret karstumu ir tik svarīga. Kā to iegūt? Vai varat pasargāt matus no sausuma un pūkošanās fēnu žāvēšanas laikā?

  1. Veseli mati ir izturīgāki pret bojājumiem un augstu temperatūru. Uzturēsim tos veselīgus ar kondicionieriem, maskām un, protams, - eļļām. Regulāra matu eļļas kopšana padara spēcīgākus matu sīpolus un folikulus, izlīdzina matu struktūru un aizsargā tos.
  2. Nedrīkst fēnu žāvēt ļoti mitrus matus, jo tie ir visnelabvēlīgākie un pakļauti bojājumiem. Pagaidiet brīdi pēc mazgāšanas, maigi nosusiniet šķipsnas ar dvieli un tad ķertieties pie fēna.
  3. Ļoti svarīgi ir izmantot pareizus matu produktus. Tas var būt krēms, losjons vai eļļa - vislabākā izvēle ir argana eļļa vai dabīgo eļļu maisījums, piemēram, Nanoil. Matu eļļas ne tikai aizsargā no karstuma. Šīs vielas fiksē mitrumu, piešķir matiem maigumu un spīdumu, atvieglo matu veidošanu.

Kāds ir labākais matu fēns?

Fēna izvēle ietekmē žāvēšanas ietekmi uz matiem. Atcerieties, ka bojāts vai vecs fēns ir vienāds ar palielinātu matu bojājumu risku. Kosmētikas industrija piedāvā daudz dažādu fēnu modeļu, tāpēc izvēle šķiet sarežģīta. Tomēr ir vērts piepūlēties.

Labam fēnam jābūt ar jaudas un temperatūras iestatījumu.

Ir daudz vieglāk kontrolēt fēnu žāvēšanas rutīnu, ja varat iestatīt gaisa plūsmas temperatūru un jaudu. Atkarībā no matu tipa ir iespējami dažādi varianti, piemēram, zema temperatūra un mazāka jauda smalkiem matiem. Gandrīz katram veikalos pieejamajam fēnam ir šādas opcijas. Jo vairāk, jo labāk. Uzlabotām ierīcēm var būt pat automātisks temperatūras sensors, kas attiecīgajā brīdī pielāgo temperatūru.

Jonu fēns ir vislabākais iespējamais risinājums.

Visbiežāk sastopamās problēmas matu žāvēšanas laikā ir matu statiskā elektrība un sprogas. Jonu fēns palīdz to kontrolēt. Ierīce rada negatīvos jonus un darbojas antistatiski. Jonu fēns izlīdzina, nogludina, nogludina, palielina spīdumu un uzlabo matu izskatu.

Ir vērts izvēlēties fēnus ar veidošanas piederumiem.

Papildu elementi, piemēram, difuzors vai uzlikas, bieži vien šķiet lieki. Tas ir nepareizi. Fēns ar papildu elementiem ir lieliska izvēle, ja vēlaties to izmantot gan matu žāvēšanai, gan veidošanai. Pielikumi ļauj veidot frizūru, vienlaikus aizsargājot šķipsnas no karstuma.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika