Apetīte skaistiem matiem. Kā jūsu uzturs ietekmē jūsu matu stāvokli?

Apetīte skaistiem matiem. Kā jūsu uzturs ietekmē jūsu matu stāvokli?

Mēs esam tas, ko mēs ēdam. Mūsu matu skaistums nav atkarīgs tikai no komētikas, ko izmantojam ikdienā. Mūsu uzturs šeit spēlē ļoti svarīgu lomu, precīzāk, tas ir tas, ko sniedzam saviem matiem kopā ar ēdienu. Uzziniet, vai zināt, kā pareizi padarīt savus matus skaistus!

Mēs arvien vairāk saprotam, kā pareizi parūpēties par matiem un, kā izvēlēties pareizos (un vislabākos) kosmētikas produktus. Bieži, kad cīnāmies ar bojātiem matiem, izvēlamies proteīnus. Izvēlamies mitrinātājus ik reizi, kad jūtam, ka matiem pietrūkst mitruma. Mēs izvēlamies mīkstinošus līdzekļus ik reizi, kad matiem ir nepieciešama aizsardzība. 

Taču ar kosmētiku nav pietiekami. Pat tā, kas spēj aizsniegt matu iekšējo struktūru nesniegs 100 % atjaunošanos un palīdzību, ja jums nav pareizs uzturs. Vai vēlaties uzzināt, kā ēšanas ieradumi ietekmē matus?

Uzturs vs. veselīgi mati

Viss, ko mēs ēdam ir ļoti nozīmīgs. Mati ir kā mūsu barometrs - tie nosaka mūsu ķermeņa sistēmu veselību. Ja mums pietrūkst noteiktu minerālvielu, vitamīnu un citu barojošu vielu, tas tiks atspoguļots mūsu matos. Tādā gadījumā mati kļūs trausli, plāni un viegli lūstoši, to gali šķelsies un tie vairāk izkritīs. Princips ir vienkāršs: lai jūsu mati būtu skaisti un veselīgi, jums būs jāsniedz savam ķermenim minimālais daudzums nepieciešamo uzturvielu, kas to veicinās.

Taču, galvenokārt, mūsu ķermenis izmanto vitamīnus, minerālvielas un visas citas barojošās sastāvdaļas, lai stiprinātu galvenos orgānus un tikai pēc tam pārējais tiek nodots matu folikulām. Ja mēs nesniegsim mūsu ķermenim lielu daudzumu nepieciešamo vielu, var gadīties, ka matos to nebūs pietiekami. Šādā gadījumā mati būs nepietiekami pabaroti un rezultātā pazaudēs to spīdumu, elastību un labo stāvokli.

Kas matiem patīk? Būtiskas barojošās vielas

Barošana no iekšienes ir īpaši svarīga un tai būtu jāapvienojas ar ārējo to kopšanu. Matu uzturam būtu jābūt sabalansētam, taču joprojām neuztveram šo tēmu pietiekami nopietni. Un, žēl, ka tā, jo ēdieni ir visu šo vielu avots, kas būtu jāuzņem, lai stiprinātu matus:

  • aminoskābes un proteīni - nepieciešami pareizai matu struktūrai,
  • minerālvielas - ciks, silikons, dzelzs, magnijs un kalcijs, kas nepieciešams to atjaunošanai,
  • B vitamīni - regulē galvas ādas procesus, piešķir matiem mirdzumu,
  • citi vitamīni - nepieciešami matu augšanai un to pretnovecošanai.

Vairāk par to, kādi matu vitamīni būtu jāiekļauj uzturā, kā arī kādas minerālvielas ir svarīgas matu kopšanā, uzzināsiet šeit un šeit.

Kas jāēd, lai stiprinātu matus?

Neapšaubāmi, uzturs ietekmē matus. Par to nedrīkst aizmirst, jo sagatavojot maltītes vienmēr jāpatur prātā mūsu matu stāvoklis. Kādi produkti būtu jāiekļauj mūsu diētā, lai pārliecinātos, ka mati tiek pareizi pabaroti? Ideālie vitamīni standarta eļļu matu kopšanā ir nekas cits kā vien pareizs uzturs matiem. Kas jāēd, lai stiprinātu jūsu matus?

  • Rieksti - bagāti ar omega taukskābēm, kā arī taukos šķīstošiem vitamīniem - A, D un E; tāpēc matiem patīk rieksti, jo tie palīdz tiem kļūt mirdzošākiem un apjomīgākiem; vislabākie būs lazdu rieksti, valrieksti, Indijas rieksti un mandeles.
  • Olas - ir vislabākais pilnvērtīga proteīna avots, no kā ir veidoti mati, kā arī satur A,D un B vitamīnus; olas var izmantot arī ārīgi, bet tās nevajadzētu izslēgt no uztura, jo tās stiprina matus un palielina to apjomu, neatkarīgi no veida, kādā to iekļaujam mūsu ēdienkartē.
  • Pilngraudu maize - ir daudz veselīgāka kā baltmaize, jo katra grauda apvalkā slēpjas visvairāk barības vielu: B vitamīni, antioksidants-E vitamīns, kā arī dzelzs, fosfors, kālijs un kalcijs; pateicoties šim savienojumam, tiek stiprināti mati un tiem tiek piešķirts blīvums un spīdums.
  • Mājputnu gaļa - tā ir viegli sagremojama un tikpat vērtīga; ir vērts to uzturā lietot regulāri, jo tā satur daudz proteīnu, kas atrodas matu pamatsastāvā; Matus stiprinošā diētā būtu jāatrodas īpaši daudz tītara gaļas, lai gan derēs arī vistas gaļa.
  • Liellopa gaļa - matu mīļotājiem patiks labs lielloka steiks, jo šī gaļa ir bagāta ar noderīgo dzelzi, cinku un proteīniem, t.i. sastāvdaļas, ko mīļos mūsu mati; Interesanti zināt, ka liellopa gaļu vajadzētu ēst aptuveni 2 reizes nedēļā.
  • Ķirbju sēklas - ir nepieciešamā cinka avots izkrītošiem matiem, mikroelementu avots (mangāns, magnijs, dzelzs, fosfors) un B grupas vitamīni (B1, B2, B3 un B9); Ķirbju sēklas būs lielisks našķis vai papildus sastāvdaļa maizē, jo tās palīdz samazināt ikdienas nepieciešamo barības vielu devu līdz pat vairākiem procentiem!
  • Tumši zaļie dārzeņi - brokoļi, briseles kāposti, salāti un spināti ir dārzeņi, kam nepārtraukti būtu jāatrodas cilvēku, kam ir problēmas ar matiem, ēdienkartē; tie satur daudz dzelzs, kas novērš matu izkrišanu, kā arī A un C vitamīnus, kas ir nepieciešami aizsargājošā sebuma izstrādes procesā.
  • Pipari - ir īsta vitamīnu bumba, tāpat tie arī sastopami visās varavīksnes krāsās; tajos atradīsim daudz vitamīnu un minerālsāļu, kas būtu jāiekļauj matu uzturā (C, B1, PP, A, E un B grupas), kā arī atjaunošanās nepieciešamie proteīni.
  • Zivis - tāpat kā rieksti ir vērtīgu omega skābju avots, ko vērts lietot ikkatrā matu augšanas fāzē, lai tos saglabātu stiprus un spīdīgus; visvairāk matiem svarīgo barības vielu atrodas tādās zivīs kā lasī.
  • Pākšaugi - matu uztura pamatā ir pupiņas, lēcas, turku zirņi un pupas (īpaši garšīgas sezonas laikā); šīs ir sastāvdaļas, kas satur daudz proteīna, cinka un dzelzs, kas ir nepieciešamās sastāvdaļas matu pareizai augšanai un atjaunošanās.

Vitamīni un uztura bagātinātāji matiem

Veselīgai ēšanai aizstājēja nav, tāpēc dažādu veidu matu uztura bagātinātāji var būt tikai bonuss. Uztura bagātinātāji ir veidoti, lai palīdzētu ķermeni pareizi pabarot un cīnītos ar vitamīnu un minerālvielu deficītiem tādos gadalaikos kā piemēram rudens. Tomēr, jāatcerās, ka tie nespēj aizstāt sabalansētu maltīti. Neviens uztura bagātinātājs nespēs stiprināt matus un novērst matu izkrišanu, ja mūsu uzturs sastāv tikai no neveselīgiem našķiem.

Uzturs matiem - no kā izvairīties

Ir vērts atcerēties, ka neveselīgs uzturs ir vienkāršs veids kā pasliktināt mūsu matu stāvokli. Neiet runa tikai par augstāk minēto vitamīnu un minerālvielu lietošanu uzturā. Daži ēdieni nav ieteicami vispār. No kā būtu jāizvairās?

  • Liela daudzuma stipras kafijas
  • Saldumiem un cukura dažādās formās
  • Alkohola, stimulantiem
  • Baltmaizes un miltu produkties
  • Transtaukiem, piemēram, tiem, kas atrodas ātrajos ēdienos

Vienmēr pārliecinieties, ka uzturat labi sabalansētu uzturu, kas bagāts ar svaigiem dārzeņiem un citiem vērtīgiem produktiem. Kā arī, atcerieties, ka nepieciešams regulāri uzturā lietot ūdeni, jo tas ir vienīgais veids, kā uzturēt matus veselīgus. Tādā gadījumā matu eļļas palīdzēs jums uzturēt to, kas jau ir skaists, stiprs un spēj pretoties bojāšanai dabīgi.  

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika