Ļaujiet saviem matiem runāt, 1. daļa. Bojātu matu kopšana

Ļaujiet saviem matiem runāt, 1. daļa. Bojātu matu kopšana

Sausi un bojāti mati nav tikai estētiska problēma. Vāja matu šķiedra nozīmē piem. lūzums un retināšana, tāpēc tai nepieciešama profesionāla aprūpe. Vai ir iespējams atjaunot bojātus un pārmērīgi apstrādātus matus? Kādai vajadzētu izskatīties pareizai matu kopšanai? Ļaujiet mūsu frizūrām runāt.

Pirms pāriet pie tēmas par bojātu matu kopšanas rutīnu, mums vajadzētu tuvāk apskatīt problēmu, uzzināt matu bojājumu cēloni un noskaidrot, vai mūsu frizūras jau pieder šai kategorijai.

BOJĀTI MATI – RAKSTUROJUMS

Gēni daļēji ir atbildīgi par matu stāvokli. Tas nozīmē, ka, ja mūsu vecvecākiem un vecākiem bija bojāti mati, mēs varam tos ņemt pēc viņiem. Tomēr, neskatoties uz gēniem, biežāk sastopami cēloņi ir nepareiza matu kopšana vai tās trūkums, hormonu nelīdzsvarotība, atkārtotas slimības u.c. Jāatceras, ka mati ir ķermeņa daļa, tāpēc arī nedaudzveidīgs uzturs atspoguļojas to izskatā.

Kas iznīcina matus? Matu bojājumu cēloņi ir šādi:

  • nepareizi veikta krāsošana un regulāra balināšana,
  • pārmērīga fēnu, ruļļu, gludekļu izmantošana,
  • pārmērīga zemas temperatūras, vēja, saules gaismas iedarbība,
  • nepareiza matu veidošana un pārāk bieža matu nēsāšana saspringtos matu griezumos,
  • nepiemērota hidratācija un zema tauku satura diēta,
  • arī: matu kopšana, kas neatbilst matu tipam.

Saskaņā ar triholoģiju mati, kas zaudējuši lielāko daļu ūdens un tauku, tiek definēti kā sausi un bojāti. To izraisa kutikulas zvīņu atvēršanās, kas izraisa mitruma zudumu un vājāku lipīdu barjeru. Mēs zaudējam lielāko daļu lipīdu karstuma un kairinošu ķīmisko vielu dēļ. Neatkarīgi no iemesla paaugstināto zvīņu dēļ mati kļūst blāvi, sausi un trausli. Tas nozīmē, ka bojāti mati ir augstas porainības mati!

Zinot bojāto matu porainību un to vājā stāvokļa cēloni, mēs varam viegli izlemt par kopšanas rutīnu, kas ļaus atgūt matu veselību.

BOJĀTO MATU KOPŠANA

Kā kopt matus, kas ir bojāti visā garumā vai tikai daļās, piem. beidzas? Mums jāsāk ar savu ieradumu maiņu, kas izraisīja mūsu matu slikto stāvokli. Pārmērīgi apstrādātu matu kopšanai jāievēro daži vienkārši noteikumi.

Pieci baušļi bojātu matu kopšanas rutīnā:

  1. Atsakieties no lietām, kas postoši ietekmē jūsu matus.
  2. Samaziniet karstuma stilu.
  3. Nogrieziet visvairāk bojāto matu daļu.
  4. Izmantojiet proteīnu bagātinātas atjaunojošas procedūras un produktus.
  5. Mitrina ar mitrinātājiem un mīkstinošiem līdzekļiem.

Bojātu matu kopšanai ir jābūt divos posmos: ▪ destruktīvo faktoru samazināšana ir obligāta, bet ▪ pareizo produktu ieviešana, kas uzlabo matu stāvokli – piem. eļļas ar augstu porainību – arī svarīgas.   

Vai ir iespējams atjaunot bojātus matus? Zināmā mērā to var izdarīt, taču domāt, ka ir iespējams sasaistīt sadalītos galus, ir kļūda. Tāpēc pirmajam solim vajadzētu nogriezt visvairāk pārstrādātās šķipsnas. Labāk to dariet, pirms jūsu mati sāk lūst. Ja neesat pieķēries gariem matiem, nogrieziet tos un ļaujiet tiem ataugt veseliem un stipriem. Ja mati ir pakļauti bojājumiem, apgriešana jāveic regulāri, piem. ik pēc sešām nedēļām.

Nākamais solis ir to lietu samazināšana, kas pasliktina matu stāvokli, lai frizūra netiktu pārmērīgi apstrādāta un atkal sadalītos. Ļaujam matiem izžūt dabiski, aizmirstam par cirtas nūjiņām un taisnotājiem. Varam ieveidot matus, izmantojot dabiskas metodes, piem. kērlinga rullīši. Vēl viena laba lieta ir izvairīšanās no matu sasukšanas dienas laikā, lai nevājinātu matu spuldzes. No otras puses, mums jāatceras, ka mati ir jāsasien pirms gulētiešanas, lai naktī neplīstu, nesapītos un nesabojātu šķipsnas. Laba izvēle ir arī atteikšanās no krāsošanas un balināšanas uz kādu laiku.

Bojātu matu mazgāšana un suku

Jo biežāk mazgājat matus, jo maigāki šampūni jums vajadzētu izvēlēties. Labākie šampūni bojātiem matiem ir tie, kas paredzēti bērniem, jo tie nesatur spēcīgus mazgāšanas līdzekļus, taču tajos ir iekļautas tikai maigas matu un galvas ādas tīrīšanas vielas. Hidrofilās vielas – piem. glicerīns, alantoīns, urīnviela – ir galvenās šampūnu sastāvdaļas. Ir laba ideja, ja ir divi šampūni ar dažādām sastāvdaļām – mati nepieradīs pie vienas kosmētikas. Vissvarīgākais noteikums saka, ka kondicionieris jālieto katru reizi, kad mazgājat matus un lietojat masku vai veiciet intensīvu matu eļļas procedūru vismaz reizi nedēļā.

Ja jūsu mati ir ļoti bojāti, tie vienmēr ir jāiztīra pirms mazgāšanas (kad tie ir sausi). Nomazgājiet to ar siltu ūdeni un izskalojiet ar aukstu ūdeni. Ja jums ir jāatšķaida slapji mati, izmantojiet pirkstus vai koka ķemmi ar platiem zobiem. Pat tīrot sausas šķipsnas, dariet to pa daļām, lai izvairītos no vilkšanas un bojājumiem – ar pirkstiem izvelciet matus, izmantojiet ķemmi un pēc tam Tangle Teezer vai dabīgo saru suku.

Bojātu matu kopšanas līdzekļi

Sausu un bojātu matu kopšana nav tikai kaitīgu vielu izvairīšanās un saudzīga matu kopšana. Tas attiecas arī uz tādu produktu lietošanu, kas ir pilni ar barojošām, atjaunojošām un stiprinošām vielām. Kā pabarot pārāk apstrādātus matus? Jums jāsāk padziļināta kopšana ar produktiem, kas bagāti ar:

  • mīkstinoši līdzekļi (aizsargājoša vielaes piem. eļļas un silikoni),
  • mitrinošas vielas (mitrinošas vielas, piemēram, medus, urīnviela, alveja, hialuronskābe),
  • olbaltumvielas (atjaunojošas vielas, piemēram, keratīns, kviešu vai olu proteīni).

Izvēloties matu kopšanas līdzekļus, nevar koncentrēties tikai uz nepilnību maskēšanu (pagaidu palīdzība). Jums jākoncentrējas uz bojātu matu dziļu atjaunošanu un atjaunošanu. Šī ir vienīgā metode, kas ļaus jums uz visiem laikiem atjaunot matus. Nevajag baidīties no bēdīgi slavenajiem silikoniem – lietojot tos saprātīgos daudzumos, tie izlīdzina matu virsmu, atvieglo atšķetināšanu un pasargā ārējo aizsargbarjeru no iznīcināšanas. No otras puses, silikoniem ir virspusēja iedarbība, tāpēc matu produktos ir jāiekļauj mitrinātāji un mīkstinoši līdzekļi (kas darbojas no iekšpuses).

Labākajām eļļām bojātiem matiem jābūt bagātām ar omega-3 un omega-6 nepiesātinātajām taukskābēm. Starp tiem ir vīnogu eļļa, lazdu riekstu eļļa, persiku sēklu eļļa, saldo mandeļu eļļa, avokado eļļa, linsēklu eļļa, naktssveces eļļa, kukurūzas eļļa un aveņu eļļa. Tie atjauno ārējo hidrolipīdu slāni, kā arī iekļūst matos, barojot, nostiprinot un aizverot izvirzītās kutikulas zvīņas.

Lielākā daļa eļļu ir iekļautas Nanoil augsta porainuma matiem. Kas ir svarīgi, produkts ir profesionāls kondicionējošu eļļu maisījums, kas bagātināts ar spēcīgi reģenerējošām vielām, piem. keratīns, kerastims, zīds un vitamīni. Sausu un bojātu matu veselībai!

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika