Matu anatomija. 1. daļa: Iekšējā, zemādas matu struktūra

Matu anatomija. 1. daļa: Iekšējā, zemādas matu struktūra

90 in² - šķiet, ka tā ir maza platība, taču tā pastāvīgi aizņem mūsu galvu... burtiski - galu galā tieši tik liela ir cilvēka galvas āda. Galvas ādā izvietotās matu spuldzītes ir perfekta, nepārtraukti strādājoša "matu fabrika". Var teikt, ka mūsu galvai ir daudz darāmā. Patiesi, mūsu prāta priekšplānā ir centieni iegūt skaistus un veselīgus matus. Tāpēc ir vērts apzināties, ka matu labsajūtas noslēpums slēpjas to sīpolā. Zināšanas par tās struktūru ir izšķirošas, lai apzināti un... efektīvi rūpētos par matiem.

Sadalīsim matus - kā ir veidota to iekšējā, zemādas struktūra? Kas patiesībā notiek mūsu galvas ādā? Kā mēs varam atbalstīt to, kas nav redzams ar neapbruņotu aci, bet ir būtiski, lai iegūtu izcili skaistus un veselīgus matus?

MATU IEKŠĒJĀ STRUKTŪRA - ZEMĀDAS UN MATU SAKNES

Derma ir plaša (bieza) ādas zona, kas atrodas tieši zem epidermas. Šeit atrodas galvenā matu daļa, aktīvā daļa, ko var salīdzināt ar štābu. Galu galā tieši šeit tiek pieņemti visi galvenie lēmumi par matu augšanu, stāvokli un izskatu. Tādējādi viss, kas nav redzams, ir matu "būtība".

Matu sīpols atrodas dermā. Tā ir vienīgā dzīvā, šūnu dalīšanos spējīgā matu daļa. Citiem vārdiem sakot, tā ir sirds un sakne, kuras veselības stāvoklis nosaka matu stublāja izskatu un stāvokli.

MATU BULVA - tā ir vieta, kur rodas mati. Tās iekšpusē visi epitēlija audu slāņi savienojas, veidojot vienu šūnu konglomerātu, kura krāsa var būt gan gaiša (blonds), gan tumšāka (no sarkanas līdz melnai). Tieši no matu sīpola izaug matu kātiņš un tajā veidojas visi epitēlija audu slāņi, kas to ieskauj.

Sīpoli "mierīgi un ērti" dzīvo matu folikulā, un to iekšējo daļu sedz ārējais un iekšējais apvalks. Mūsu organisms ir saistīts ar matu sīpolu ar kapilāru palīdzību, kas iztek matu papilā. Tieši caur šo vietu visas no organisma uzņemtās nepieciešamās vielas nonāk matu matricā. Bez šīm vielām nav iespējama pareiza matu augšana un šūnu dalīšanās. Atgriežoties pie matu papilas, tajā atrodas nervu šķiedras, kas nodrošina barības pārnesi uz sīpolu. Citiem vārdiem sakot, matu papilma uztver būtiskus mikroelementus, kas palīdz matiem augt spēcīgiem.

Matu apvalks - tā ir matu daļa, kurā atrodas matu sīpols. Matu apvalks ir savienots ar dermu, pateicoties arrector pili muskulim. Tieši tās kanālā iztukšo tauku dziedzeru folikulu kanāliņi, kas stingri piestiprināti katram matam. Savukārt tauku dziedzeri ir atbildīgi par visa matiņa eļļošanu un aizsardzību. Matu apvalks ir ļoti svarīga matu daļa, jo tas tiek uztverts kā sava veida "darbības centrs", kurā matu šūnas dažādojas. Skaidrojot, matu apvalks ir aktīvo un nepārtraukti vairošanās procesā esošo tvaika šūnu dzīvesvieta. Jo labāk mats tiek barots, jo intensīvāka (un pareizāka) ir šūnu dalīšanās, un šūnas spēj dalīties pat ik pēc 23 stundām. Tas organismam ir diezgan liels temps. Šī procesa sekas ir keratīna šķiedru sintēze, kas veido garozu, starpribu un kutikulu. Kutikulas slānis ietekmē matu izskatu un stāvokli. Apspriežot šo jautājumu tālāk, matu apvalku ieskauj plānāki slāņi:

  • iekšējais saknes apvalks - trīs slāņu epitēlija audi; tikai vienā no tiem notiek keratinizācijas process.
    ārējais saknes apvalks - matu folikulu sieniņa; šeit atrodas arrektorpiļu muskuļa ielikums.

Matu matrikss - matu zemādas daļa, kas ir viena no matu apvalka sastāvdaļām, precīzāk - tā sīpola sastāvdaļa. Īsāk sakot, matu matricu veido audu šūnas un melanocīti, kas "diedzē" jaunus, veselīgus matus. Turklāt matu matricu uzskata par vissvarīgāko matu saknes daļu, ko sauc par sīpolu. Tā atrodas tieši zem matu papilas, kas baro visu apvalku un sīpolu. Šūnu darbība, kas atrodas matu matricā, tieši ietekmē pareizu matu augšanas procesu norisi.

Matu PAPILLA - ir matu sīpola apakšējās daļas iedobums. Uz matu papilas virsmas atrodas tvaika šūnas, kurām ir izšķiroša nozīme matu attīstībā. Tās tiek apgādātas ar skābekli un barojošām vielām caur kapilāriem, kas atrodas tuvu tai.

Matu tvaika šūnas - citiem vārdiem sakot, tie ir matu priekšteči. Pateicoties tām, veidojas jaunas (keratinocīti), kas veido matus. Lai tvaika šūnu dalīšanās process noritētu ātrāk, ir nepieciešams atbilstošs barības vielu un skābekļa molekulu daudzums, un tās būtiski ietekmē pareizu matu augšanu. Citiem vārdiem sakot, viens no svarīgākajiem aspektiem, kas nosaka garas, biezas un spēcīgas šķipsnas, ir pareiza matricas barošana. Tas ir svarīgi, lai mati ne tikai "augtu", bet augtu skaisti un stipri. Lai tas notiktu, tvaika šūnām ir jāsaņem pareizais barojošo vielu daudzums. Tāpēc matu šūnām ir jānodrošina atbilstošs papildinājums, piemēram, labi sabalansēts matu vitamīnu komplekts.

Matu apvalkam ir saistaudi - adneksi, kas ir vēl viens "tilts" starp matu sīpolu un mūsu ķermeni. Tie ietver iepriekš minēto arrector pili muskuli un tauku dziedzeri.

  • arrector pili muskulis - tas ir muskulis, kas tur matus. Tā funkciju var salīdzināt ar telts stangas virvi - tas ir tā sauktais matu uzcelšanas muskulis. Tas ir ne tikai atbildīgs par matu noturēšanu matu folikulā, bet arī tā saraušanās paceļ matus, lai tos uzceltu. Vienkāršoti runājot, šis muskulis palīdz mūsu matiem pacelties, un tā rodas zosāda.
  • tauku dziedzeris - kā jau pats nosaukums runā pats par sevi, šis dziedzeris ir atbildīgs par tauku dziedzera sebuma ražošanu. Šī viela spēj aizsargāt matus pret bojājumiem. Turklāt sebums spēj izlīdzināt matu kutikulas un nogludināt to virsmu. Svarīgi ir saprast, ka sebuma ražošanai jābūt līdzsvarotai. Ne pārāk liela, ne pārāk maza tā labvēlīgi neietekmē matu stāvokli.

Zinot matu uzbūvi, matu sīpolu un dziedzeru darbību un apzinoties, kā veidojas mati, beidzot kļūst skaidrs, ka pareizas matu kopšanas būtība ir nepārtraukta matu sīpolu stimulēšana un barošana, neaizmirstot par galvas ādu, no kuras mati izaug. Citiem vārdiem sakot, cenšoties iegūt veselīgus un spēcīgus matus, vissvarīgākais ir pievērst uzmanību matu iekšējām struktūrām. Tieši šīs matu daļas ir tās, kurām nepieciešama intensīva kopšana. Par laimi, mums ir liela ietekme uz mūsu matu stāvokli, un mēs varam daudz ko darīt, lai par tiem pienācīgi rūpētos.

Svarīga ir iekšpuse, tāpēc kā kopt un stiprināt matu sīpolus?

  1. Uztura papildināšana: pārtika matiem - rūpīgi izvēlēts un sabalansēts vitamīnu daudzums ir būtisks pareizas matu kopšanas elements. Matu ir jāatbalsta ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšpuses. Tas nozīmē, ka matiem ir jāsaņem vitamīni un barības vielas, kas caur kapilāriem iekļūst matu papilvē, lai veicinātu šūnu dalīšanās procesu un piegādātu vielas, pateicoties kurām mati var augt stipri un skaisti.
  2. Asins cirkulācijas uzlabošana galvas ādā - pastiprināta asins cirkulācija zemādas audos darbojas kā matu detoksikācija. Vienkārši tā palīdz izvadīt visus nevajadzīgos un potenciāli kaitīgos metabolītus. Turklāt galvas ādas masāža ir arī lielisks veids, kā stimulēt šūnas un asinsvadus no ārpuses. Īsāk sakot, galvas ādas masāža rosina matu sīpolus uz intensīvāku darbu, stiprina tos, apgādā ādu ar skābekli, kā arī atvieglo saistaudu matu apvalka darbību un visus pārējos matricā notiekošos procesus.
  3. Matu eļļošana - matu eļļošana ir viena no vislabākajām dabiskajām matu procedūrām, ko var droši lietot galvas ādai. Eļļas molekulas caur ādu iekļūst līdz sīpoliem un intensīvi tos baro. Vienlaikus sīpoli tiek stimulēti un ievērojami pastiprināti, lai cīnītos ar matu izkrišanas problēmu. Dabiskās eļļas ir neaizvietojamo taukskābju, vitamīnu, augu sterīnu un flavonoīdu avots. Tās ir atzītas par vislabāko matu kondicionieri, kādu daba jebkad ir radījusi. Regulāri lietojot, matu eļļu procedūra ir pietiekami spēcīga, lai dziedinātu matus no pašām saknēm un uzlabotu to struktūru, kā arī paātrinātu šūnu dalīšanos. Galu galā matu eļļošana ir saistīta ar galvas ādas masāžu, kas veicina barojošo vielu uzsūkšanos un palīdz ādai pareizi funkcionēt.

Lai mati augtu spēcīgi un palīdzētu tiem pārsteigt apkārtējos ar savu skaistumu, ir vērts paskatīties uz matu kopšanas jautājumu no cita skatu punkta un sākt stiprināt matus no saknēm. Procedūras, kas galvenokārt pievēršas galvas ādai un sīpoliem, kas atrodas galvas ādā, ir vienas no vislabākajām, ar ko mēs varam "uzdāvināt" saviem matiem.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika