Matu mazgāšana bez komerciāla šampūna. Kas vispār ir “No Poo” metode?

Matu mazgāšana bez komerciāla šampūna. Kas vispār ir “No Poo” metode?

Svaigi mati bez šampūna. Vai tas vispār ir iespējams? Šķiet, ka atteikšanās no komerciālā šampūna ir vienkārša, jo ir pieejamas daudzas alternatīvas matu mazgāšanas metodes. Uzziniet matu tīrīšanas priekšrocības, ko sniedz No Poo metode.

Pirms tas atkārtojas, ka neapdomīgi sniedzaties pēc matu šampūna vai pirms sākat krist panikā, kad pamanāt, ka esat tikko iztērējis, izlasiet šo rakstu.

Vai šampūns bojā matus?

Arvien biežāk cilvēki apspriež un apšauba šampūnu lietošanas tēmu un tās kaitīgumu. Galu galā vairumā gadījumu šis matu kopšanas līdzeklis satur agresīvi attīrošus līdzekļus, piemēram, SLS (Sodium Lauryl Sulfate) un SLES (Sodium Laureth Sulfate), kas ir lēti sintētiskie mazgāšanas līdzekļi. Tās ir vielas, kas ir atbildīgas par efektīvu tīrīšanu. Turklāt tie padara komerciālu šampūnu patīkamā veidā putojošu.

Diemžēl šeit beidzas priekšrocības un sākas trūkumi, jo sintētisko šampūnu sastāvā esošie anjonu mazgāšanas līdzekļi:

  • attīriet galvas ādu no hidrolipīdu barjeras un dehidrējiet to
  • izraisīt kairinājumu, apsārtumu un niezi
  • traucē tauku un tauku dziedzeru darbību
  • var izjaukt galvas ādas skābju-bāzes līdzsvaru
  • izraisīt dažādu ādas slimību attīstību, piem. blaugznas
  • var netieši izraisīt matu retināšanu un vājināšanu

Bez šampūna, kas ir “bez poo” metode

Ne visi matu šampūni ir tik slikti, jo galu galā jūs varat satikt matu tīrīšanas līdzekļus ar labu sastāvu, kas satur maigus mazgāšanas līdzekļus. Tomēr jūs nekad nevarat būt pārāk uzmanīgs, tāpēc nav Poo kustības. Par ko tas ir?

No Poo, kas ir īstermiņa frāze, kas izriet no no-shampoo, kā nosaukums runā pats par sevi, ir matu mazgāšana, neizmantojot sintētisku šampūnu. Šīs metodes galvenais mērķis ir ierobežot vai ievērojami samazināt kaitīgo mazgāšanas līdzekļu skaitu ikdienas matu kopšanā. Pārsteidzoši, tas nav tik vienkārši – šīs metodes sarežģītākā daļa ir atrast saprātīgas alternatīvas, kuru dēļ matu mazgāšana ar šampūnu nebūs iespējama un efektīva.

Daudzi cilvēki uzskata, ka nekas nevar aizstāt parasto šampūnu. Tomēr matu mazgāšana, izmantojot metodi No Poo, kļūst arvien populārāka, jo pieaug cilvēku skaits, kas tai seko. Ko viņi izmanto šampūna vietā?

Šampūna alternatīvas. Ar ko mazgāt matus?

Vai zināt, ko varat izmantot komerciālā šampūna vietā, lai padarītu matus tīrus? Šī vienīgā šķietami ierobežotā No Poo metode paver daudzus matu kopšanas veidus, jo regulārai matu mazgāšanai ir daudz alternatīvu. Šeit ir populārākie.

MATU MAZGĀŠANA AR KONDICIONIERI

Ikviens, kurš pārzina dažādas matu mazgāšanas metodes, zina, ka matus var mazgāt tikai ar kondicionieri. Šī metode (saukta arī par kopmazgāšanu) ir ieteicama tiem, kuru mati ir dehidrēti, bojāti vai cirtaini – kondicionieris satur tikai maigus mazgāšanas līdzekļus, kuru galvenais mērķis ir padarīt matu šķipsnas kondicionētas. Tajā pašā laikā šis līdzeklis attīra matus, neatstājot tos sausus vai sapinušies. Tomēr šāds veids, kā nemazgāt matus ar šampūnu, var saasināt taukainas galvas ādas problēmu. Turklāt to nevajadzētu veikt biežāk kā 2-4 reizes nedēļā.

MATU MAZGĀŠANA AR EĻĻĀM

Diezgan intriģējoša metode ir matu mazgāšana ar eļļām, kas patiesībā nav tik plaši izplatīta. Tomēr ir vērts izmantot šo metodi, jo taukainās eļļas neticami labi savāc citus tauku piemaisījumus un, pateicoties šai īpašībai, attīra galvas ādu un matus. Tomēr rodas jautājums, proti, kā noņemt eļļu no galvas? Teorētiski, ja mēs izmantojam nelielu daudzumu labi uzsūcošas eļļas (piemēram, jojobas, inkainči vai mandeļu), mums tā nav jāizskalo, jo tā nepaliek matus pārslogotus. Tomēr dažreiz jums var būt nepieciešams to emulģēt ar kondicionieri.

MATU MAZGĀŠANA TIKAI AR ŪDENI

Visvairāk uzacis raisošā No Poo metode ir izmantot tikai ūdeni (to sauc par “tikai ūdeni”). Vai matu mazgāšana, neizmantojot nekādus kosmētikas līdzekļus vai dabīgas vielas, ir efektīva? Patiešām, toreiz cilvēki matus mazgāja upes ūdenī, un neviens nesūdzējās par blaugznām, taukainiem matiem vai pirmās plikpaurības pazīmju pamanīšanu. Tomēr mūsdienu ūdens ir cietāks un hlorēts, un mati ir pārklāti ar cita veida piemaisījumiem - toksīnus, izplūdes gāzes un seborejas pārpalikumu ir grūti noņemt, izmantojot tikai ūdeni. Tomēr jūs nevarat vainot mēģinājumā. Protams, matu mazgāšana, izmantojot tikai ūdeni, nenodarīs jums nekādu ļaunumu un var ļaut tos atsvaidzināt, piemēram, starp pareizu matu mazgāšanu.

MATU MAZGĀŠANA AR ZIEPĒM

Apspriežot tēmu par No Poo matu mazgāšanu, mēs nedrīkstam aizmirst pieminēt ziepes. Galu galā dabīgās ziepes var izmantot ne tikai ķermeņa, bet arī matu tīrīšanai. Pēc kāda veida ziepēm vajadzētu ķerties pie No Poo metodes piekritējiem?

  • Kālija hidroksīda ziepes – tā ir kālija sāļu, glicerīna, citronskābes un citu savienojumu kombinācija, tomēr tajās nav sintētisku krāsvielu, smaržvielu un konservantu. Tas ir antiseptisks, paātrina reģenerāciju un viegli šķīst ūdenī. Protams, ļoti labi attīra matus.
  • Eļļas ziepes — tās ir ziepes, kuru pamatā ir olīveļļa (piemēram, Kastīlijas ziepes vai Marseļas ziepes) vai eļļu maisījums (piemēram, melnās Āfrikas ziepes, kas izgatavotas no kokosriekstu un palmu eļļas kombinācijā ar shea sviestu un kakao koka sēklām. ). Tam piemīt antibakteriālas un eļļojošas īpašības, tāpēc ziepes uz eļļas bāzes ir ieteicamas matu mazgāšanai, kuriem ir tendence uz blaugznām.
  • Zāļu ziepes – tās ir augu ziepes, kas gatavotas no izvēlētiem augiem, piemēram, kalmes, kosas, dadzis, kumelītes, nātru vai raganu ūdens. Šāda veida ziepes lieliski kalpo kā tīrīšanas līdzeklis taukainiem matiem un kairinātai galvas ādai.
  • Sēra ziepes – tās ir bagātinātas ar 3-5% sēra, kam piemīt spēcīgas antibakteriālas un pretseborejas īpašības. To var izmantot taukainu matu mazgāšanai. Turklāt tas ir atzīts par dabīgu un veselīgāku alternatīvu blaugznu šampūnam.

MATU MAZGĀŠANA AR SODU

Diezgan strīdīgs veids, kā nemazgāt matus ar šampūnu, ir dzīslu tīrīšana ar cepamo sodu. Protams, šai metodei ir tikpat daudz atbalstītāju, cik pretinieku. Tomēr ir vērts apzināties, ka šo mājās gatavoto šampūnu nav grūti pagatavot – atliek tikai apvienot cepamo sodu ar ūdeni. Tagad maisījumu var uzklāt matos un 2-3 minūtes iemasēt galvas ādā. Noskalo ar remdenu ūdeni. Cepamā soda ir lieliski piemērota tīrīšanai, dezinfekcijai un atsvaidzināšanai. Turklāt tas ir antibakteriāls.

PIEZĪME!

Cepamās sodas pH ir bāzisks, kas var nebūt labvēlīgs dabiski skābai galvas ādai — tiks traucēts matu pH līmenis. Šī iemesla dēļ katrai matu mazgāšanai ar cepamo sodu vajadzētu sekot matu izskalošanai ar skābi.

MATU MAZGĀŠANA AR BŪRU

Pārrunājot tēmu par dabisko matu mazgāšanu, ir jāparedz īpaša vieta dažādu veidu brūvēšanai, ko varētu efektīvi izmantot kā sintētisko šampūnu alternatīvu. Tomēr ir jāatrod augi, kas satur saponīnus, kas ir dabisks mazgāšanas savienojums, kas izdalās siltuma ietekmē. Cita starpā tās ir vērmeles, nātres, kliņģerītes, alveja, lakrica, mātīte, mātīte, efeja, asinszāle, jerba mate (holly ģints), žeņšeņs, lini, melnās ķimenes un daudzi citi.

Protams, varat nedaudz eksperimentēt vai izmēģināt kādu no divām populārākajām idejām par matu mazgāšanu ar videi draudzīgiem brūvumiem.

  • Ziepju rieksts (ziepju ogas) - ziepju riekstu pagatavošana ir vienkārša un neaizņem daudz laika. Ielieciet 7-8 riekstus 0,5 litros ūdens un vāriet 5 minūtes. Kad tas ir atdzisis, ielejiet pudelē un sakratiet to, lai izveidotu putas. Tagad varat turpināt mazgāt matus un galvas ādu ar ziepju riekstu brūvējumu. Ir vērts saprast, ka šim ziepju riekstu brūvējumam vajadzētu sēdēt uz matiem vismaz dažas minūtes.
  • Ziepjaugu brūvējums – līdzīgas īpašības ir arī ziepjaugu saknei. Lai to pagatavotu, nepieciešamas 2 karotes ziepjaugu, kas jāpārlej ar 2 glāzēm ūdens. Turpiniet vārīties 5 minūtes un ļaujiet tai atdzist. Šo brūvējuma veidu var izmantot kā parastu šampūnu matu un galvas ādas mazgāšanai.

CITAS MĀJAS METODES

Neskatoties uz populārākajām No Poo metodēm, ir daži desmiti ideju, kā nomainīt sintētisko šampūnu. Zemāk varat atrast to metožu sarakstu, kuras visbiežāk parādās interneta forumos un matu kopšanas ceļvežos.

  • Matu mazgāšana ar miltiem – parastie milti ir saponīnu avots, kas ir maigi mazgāšanas līdzekļi, kas iegūti tieši no dabas. Miltus var izmantot, lai izveidotu mājās gatavotu sauso šampūnu, un, apvienojot tos ar ūdeni (3-4 karotes miltu uz 125 ml silta ūdens), jūs iegūstat mazgājamu matu pastu. Ar kādiem miltiem vislabāk mazgāt matus? Parasti ir vērts ķerties pie rudzu miltiem, grammiltiem, kukurūzas miltiem, griķu miltiem un auzu miltiem.
  • Matu mazgāšana ar māliem – māli ir dabiskas vielas, kas pazīstamas ar savām attīrošajām īpašībām. Jūs varat tos izmantot ne tikai sejas maskas pagatavošanai, bet arī matu attīrīšanas masku, kas bez piepūles uzsūks netīrumus no šķipsnām. Var izmantot visu veidu mālus, kas jāsajauc ar ūdeni un vairākas minūtes jāiemasē galvas ādā. Pēc māla izskalošanas mati būs tīri.
  • Matu mazgāšana ar olas dzeltenumu – lai gan olu šampūns ir populārs, tikai retais zina, ka šādu līdzekli var pagatavot mājās. Tikai viena ola, puscitrona sula un dažas karotes jūsu iecienītākās eļļas/kondicioniera ir viss nepieciešamais. Mājas olu šampūns ir gatavs pēc visu sastāvdaļu apvienošanas. Matu mazgāšana ar olas dzeltenumu ir ne tikai efektīva, bet arī tai ir kopīgas īpašības ar atjaunojošo masku. Tomēr šīs metodes pārmērīga lietošana var radīt nevēlamas sekas, jo olas dzeltenums ir bagāts ar olbaltumvielām, kas var izrādīties kaitīgas matiem, ja to lieto pārmērīgi.
  • Matu mazgāšana ar sārmu – kā šampūna alternatīvu var pievērsties arī pelnu un ūdens maisījumam, kas ir sārms, kas atzīts par videi draudzīgu attīrošo līdzekli. Patiešām, matu mazgāšana ar pelniem varētu izklausīties kā dīvaina ideja, taču tā ir patiešām efektīva. Kā pagatavot sārmu? Ātrajai versijai nepieciešams sajaukt koksnes pelnu asprātību ūdens, lai iegūtu krēmveida konsistenci; kad iemasē galvas ādā, tas darbojas kā šampūns. Ja ir vairāk laika, 2/3 trauka var piepildīt ar pelniem, pieliet ūdeni, apvienot un nolikt malā. Pēc 3 dienām jūs pamanīsit, ka virspusē ir sakrājies ziepjveida šķidrums, kas ir regulārais slānis, kuru vēlējāties iegūt.
  • Matu mazgāšana ar Shikakai – Shikakai ir matu mazgāšanas pulveris, kas iegūts no hindu riekstiem (Acacia concinna), kas, protams, ir bagāts ar saponīniem. Jūs to varat iegādāties tiešsaistē, tomēr ir vērts pievērst uzmanību produkta kvalitātei un izcelsmei. Lai mazgātu matus ar Shikakai, pulveris jāsajauc ar ūdeni vai alvejas želeju. Kad konsistence ir pareiza, varat uzklāt maisījumu uz galvas, iemasēt to un noskalot. Šis šampūns ne tikai attīra, bet arī cīnās ar blaugznām, kā arī padara matus mīkstus un elastīgus.
  • Matu mazgāšana ar sievišķo mazgāšanas līdzekli – parastā sievišķā mazgāšana ir draudzīga galvas ādai un maiga, jo nesatur mazgāšanas līdzekļus. To var izmantot kā alternatīvu komerciāliem šampūniem, jo īpaši tāpēc, ka tas patiešām labi puto.

Matu mazgāšana bez šampūna — problēmas

Pāreja uz dabīgām matu mazgāšanas metodēm ir sarežģīta. Lai gan nav viegli atteikties no šī patīkami smaržojošā šampūna, kas rada hipertīrības iespaidu, noteikti ir vērts mēģināt to izdarīt. Kādas problēmas var rasties, ja izlemjat mazgāt matus ar No Poo metodi?

  1. Iespaids par netīriem matiem – mazgāšanas līdzekļi, kas ir sintētiskajam šampūnam, darbojas kā abrazīvs loksnes, kas noņem no matiem visu: kosmētikas atlikumus, netīrumus, toksīnus un pat dabisko lipīdu slāni. Neviena no ekoloģiskajām matu mazgāšanas metodēm nedod tik krasus rezultātus, tāpēc pēc alternatīva matu mazgāšanas veida izvēles var rasties iespaids, ka mūsu mati nav tīri un pat smagāki kā parasti.
  2. Mazāk kopjami un ne tik labi izskatīgi mati — lielākajā daļā komerciālo šampūnu ir papildu kondicionējošas vielas, kas piešķir matiem mīkstumu (piemēram, silikoni). Acīmredzot dabīgām alternatīvām šādu vielu trūkst, tāpēc brīdī, kad atsakāties no parastā šampūna lietošanas, jūsu mati var kļūt raupji, matēti, grūti atšķetināmi un nepaklausīgi. Tomēr šī ir tikai pārejas fāze, kas beidzas, kad tiek normalizēts hidrolipīdu līdzsvars.
  3. Kairinājumi un blaugznas - pēc sintētiskā šampūna aizstāšanas ar kaut ko ekoloģiskāku, āda var kļūt kairināta un blaugznu skarta. Tās ir sekas galvas ādas tendencei ražot milzīgu daudzumu sebuma, kas parasti tika noņemts ar šampūnu, un tagad tas paliek uz galvas. Šī ir arī pārejas fāze: [blaugznas], kairinājumi un taukaini mati tiks aizmirsti neilgi pēc tam, kad tauku dziedzeri atgūs līdzsvaru un hidrolipīdu barjera atjaunosies.
  4. Prasīgāks matu mazgāšanas veids - matu mazgāšana ar parasto šampūnu aizņem tikai dažus mirkļus, jo tie labi puto, tos ir viegli sadalīt pa matiem un ātri noņemt. Diemžēl tas neattiecas uz dabiskajām No Poo metodēm, jo process aizņem ilgāku laiku. Piemēram, jums ir jāsagatavo mājās gatavots šampūns (piemēram, cepamā pulvera maisījums vai ziepju brūce), kas slikti puto un ir grūtāk vienmērīgi sadalīties pa matiem. Ņemot to vērā, No Poo matu mazgāšana var aizņemt vairāk laika nekā parasti.

Labs padoms!

Nezaudējiet drosmi! Patiešām, periods starp atteikšanos no sintētiskā šampūna lietošanas un līdzsvara atjaunošanu galvas ādā ir biedējošs, taču tas noteikti ir tā vērts. Matu mazgāšana, neizmantojot šampūnu, ir lētāka, dabiskāka un sniedz matiem ilgtermiņa labumu. Izmēģiniet!

 

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Argāna eļļa
Jojobas eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika