Pasaules mati. 7. daļa: Antarktikas un Arktikas stila matu kopšana

Pasaules mati. 7. daļa: Antarktikas un Arktikas stila matu kopšana

Vai inuīti un sāmi pareizi kopj savus matus, vai drīzāk izturas pret tiem...auksti? Neizturami zema temperatūra, mūžīgs sals un sniegs, ilgstošas polāras dienas un naktis – vai mēs vispār varam domāt par matu kopšanu Arktikas reģionā? Izrādās, ka arī mūžīgā sniega zeme var būt ne tikai veselībai, bet arī skaistumam ārkārtīgi vērtīgu vielu dārgumu krātuve. Atklājiet matu kopšanu tieši no Arctic Igloo!

MATI DAŽĀDĀS PASAULES STŪROS DAĻA: 7. Antarktikas un Arktikas matu kopšana

Ko mēs varam mācīties no sievietēm, kas dzīvo Antarktikā un Arktikā?

MATU KOPŠANA - ARKTIKA

Arktika ir polārais reģions, kas atrodas Zemes tālākajā ziemeļu daļā - ziemeļu polārajā lokā. Pārsvarā tajā dominē mūžīgais sasalums bez kokiem – pastāvīgi sasalis pazemes ledus. Arktikas pamatiedzīvotāji ir iemācījušies dzīvot uz "dreifējoša ledāja", un sievietes rūpējas par savu skaistumu un matiem ar ne mazāku kaisli kā citu pasaules nostūru iemītnieces. Viņu skaistumkopšanas procedūras ir vienkārši praktiskākas, un tās bieži vien ir spiestas nelabvēlīgu klimatisko apstākļu dēļ. Tauki (dzīvnieku un ekstrudēti no augiem) aizsargā matus no sala un lieliski attīra tos.

Arktikas reģionā valda dzīvība: daudzos apgabalos dominē bagāta fauna un flora ar boreāliem mežiem, plašās Arktikas vietas ir aizaugušas ar tundru, bieži sastopamas dažādas sūnas un ķērpji. Izrādās, ka daudzi no šiem augiem ir novērtēti matu kopšanā. Ja nolemjat iegādāties "arktisko" kosmētiku, pārbaudiet, vai tās sastāvā ir polārās priekšrocības:

  • īru sūnas, kas pazīstamas arī kā Chondrus crispus. Tas ir vērtīgs joda, kalcija, broma, selēna, dzelzs un A, D, E un K vitamīnu komplekta avots. Satur arī karaginānu, kas lieliski izlīdzina matus. Īru sūnām piemīt aizsargājošas īpašības, tās mitrina un kondicionē matus. To bieži sauc par "dabisko silikonu", jo, lietojot kondicionieros un šampūnos, tas uzlabo matu spīdumu, novērš spurošanos un padara šķipsnas vieglāk ieveidojamas.
  • aļģes - tās, kas savāktas polārā loka reģionos, ir tīrākās, tīrākās un nepiesārņotas ar ķīmiskām vielām vai toksīniem. Tos izmanto ādas infekciju kopšanā un ārstēšanā, kā arī matu barošanai un atjaunošanai. Aļģes satur vairākas minerālvielas un vitamīnus, kas ne tikai uzlabo matu struktūru, bet arī stiprina asinsvadu sieniņas un uzlabo zemādas mikrocirkulāciju. Tāpēc tie ir ideāls līdzeklis pret novājinātām spuldzēm un matiem, kas izkrīt vai nevēlas augt. Aļģes arī līdzsvaro tauku dziedzeru darbu ādā, pateicoties kam tās ir efektīvas taukainu matu kopšanā. Arktisko Nunavik aļģu komplekss ir īpaši novērtēts kosmētikā.
  • arktiskais ūdens (ledāju ūdens) - ir viens no tīrākajiem avota ūdeņiem pasaulē. Ūdenim matu kopšanā ir galvenā loma, un tā bieži vien ir viena no galvenajām šampūnu, galvas ādas losjonu vai matu hidrolātu sastāvdaļām. Arktikas ūdens tiek iegūts no brīvi plūstošiem, dabiskiem avotiem no ledāju reģioniem, tādējādi tas ir bez nitrītiem. Gadu tūkstošiem tas ir dabiski filtrēts, un tā kosmētiskās īpašības ir nenovērtējamas. Nepiesārņotu, minerālvielām bagātu, pilnībā drošu un ādai draudzīgu Arktikas ūdeni labprāt pievieno šampūniem un kondicionieriem. Turklāt to var veiksmīgi izmantot kā matu skalošanas līdzekli (papildina izvēlēto augu uzlējumus), kā arī kā bāzi minerālmāliem matiem. Tāpat der atcerēties, ka arktiskajam ūdenim ir tāda pati struktūra kā ūdenim mūsu organismā, t.i., audos un šūnās. Šī bioloģiskā saderība nodrošina precīzu mitrināšanu un citu aktīvo vielu iekļūšanu matos un ādā.
  • melnā vārna (Empetrum nigrum) – to labprāt iekļauj inuītu un sāmu uzturā. Izrādās, ka tai piemīt ārstnieciskas īpašības, atbalsta gremošanu, spēcīgi atjauno – palēnina novecošanās procesus, jo kavē elastāzes un kolagenāzes enzīmu darbību. Turklāt tas stiprina kapilārus un uzlabo ādas un matu elastību. Melnā vārna ātri vien kļuva par papildinājumu krēmiem, maskām un kondicionieriem, kas paredzēti nobriedušu matu kopšanai.
  • ugunszāle (Chamaenerion angustifolium) - tā ir vietējā mērenajā ziemeļu puslodē, ieskaitot lielu daļu boreālo mežu, bet tās lielākā "lietošana" ir reģistrēta Aļaskā. Papildus tam, ka medus ir salds cukura aizstājējs (saldējums, konfektes, sīrupi, želejas), no ugunszāles iegūtais medus ir lielisks kosmētikas līdzeklis, ko sievietes Aļaskā izmanto ne tikai virtuvē, bet arī skaistumkopšanas nolūkos (matu un ķermeņa kopšanai). Maskas un ietīšanas, kas izgatavotas no ugunszāles, tiek novērtētas, jo tās uzlabo matu elastību, pasargā tos no izžūšanas, nodrošina A un C vitamīnu. Arktisko reģionu ugunszāle aug tīrākajā, nepiesārņotākajā vidē, tāpēc tās kosmētiskās īpašības un vitamīnu saturs ir vērtīgs. augstākais.
  • jūras polisaharīdi – īpaši hitozāns, polisaharīds, kas iegūts no vēžveidīgajiem
    ls, piemīt spēcīgas mitrinošas īpašības – atbalsta hidrolipīdu līdzsvaru, vienlaikus apvieno vairākas ūdens molekulas, turklāt tas ir vērtīgu minerālvielu un proteīnu avots (matu būvmateriāls), kas uzlabo matu iekšējo struktūru un atjauno matus. dzīslas to dziļākajos slāņos.
  • omega-3 taukskābes - šī, iespējams, ir viena no svarīgākajām, visaugstāk novērtētajām sastāvdaļām polārā loka iemītnieku uzturā. Inuīti un sāmi tos lieto ikdienas ēdienreizēs un retāk uzklāj uz matiem, taču galvenokārt pateicoties viņiem, sievietes var lepoties ar bieziem un skaistiem matiem. Patiesībā ārkārtīgi zemas temperatūras neapdraud to dzīslas. Taukskābes ir atrodamas dabīgajās eļļās (lielākā to koncentrācija ir eļļās ar augstu porainību matiem, t.i. melno ķimeņu eļļā, linsēklu eļļā, saulespuķu eļļā, kokvilnas sēklu eļļā, naktssveces eļļā). Protams, inuīti labās taukskābes iegūst nedaudz citādā veidā, tas ir, ēdot treknas zivis un patērējot zivju eļļu.
  • islandes sūnas (Cetraria islandica) no tās iegūtais ekstrakts satur retu un vērtīgu usnīnskābi, kas aizsargā matus no ārējās vides nelabvēlīgās ietekmes, kā arī no mehāniskiem un ķīmiskiem bojājumiem. Islandes sūnām piemīt mitrinošas un barojošas īpašības, tāpēc tās ir bieži sastopama šampūnu un kondicionieru sastāvdaļa, kas ir atbildīga par matu atjaunošanu un stiprināšanu.

ANTARKTISKĀ MATU KOPŠANA

Varētu šķist, ka Arktika un Antarktika, lai gan atrodas uz diviem galējiem poliem, patiesībā ir identiski: sniegs, ledus, mūžīgais sasalums un liels aukstums. Tu nevarēji vairāk kļūdīties. Antarktīda ir kontinents, atšķirībā no ledus, kas dreifē Arktikā. Šī iemesla dēļ fauna un flora šajā pasaules daļā izskatās nedaudz atšķirīga. Vai ir kādas no "baltā kontinenta" iegūtas matiem vērtīgas vielas? Protams! Tikai divas galvenās kosmētikas sastāvdaļas tiek iegūtas no Antarktīdas reģioniem, bet ar izcilu iedarbību uz matiem.

  • aļģes - viena no vadošajām vielām kosmētikā. To pielietojums ādas un matu kopšanā ir ļoti plašs, jo no tiem iegūtie mikroelementi ir viegli sagremojamu biokompleksu formā – efektīvi iekļūst epidermas lipīdu slānī. Turklāt to sastāvs ir līdzīgs šūnu plazmas sastāvam cilvēka organismā – aļģes tāpēc ir lielisks kosmētikas līdzeklis. To izolētās aktīvo daļiņu frakcijas lieliski noder matu un galvas ādas kopšanai: aizkavē pārmērīgu seboreju, mazina iekaisumus, nodrošina ar mikroelementiem, baro matus, palēnina novecošanās procesus.
  • ķērpis - iepriekš minētā usnskābe ir vērtīga ķērpju sastāvdaļa, kas ir tīra un satur daudz aktīvo vielu. Izrādās, ka sekundārajiem metabolītiem, kas iegūti no ķērpjiem, piemīt vairākas gan ārstnieciskas, gan kopjošas īpašības. Pievienoti šampūniem un kondicionieriem, tie ārstē blaugznas, sēnīšu izmaiņas un lieliski attīra galvas ādu. Ķērpjiem raksturīga arī augsta ķērpju-stearīnskābes koncentrācija, kurai piemīt antiseptiskas īpašības, kas aizsargā matus no bojājumiem, nodrošina antibakteriālas īpašības, līdzsvaro lieko sebuma sekrēciju un uzlabo bojāto matu stāvokli.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika