Matu veidošanas vēsture. 1. Daļa: Kādas frizūras bija modē antīkajā pasaulē?

Matu veidošanas vēsture. 1. Daļa: Kādas frizūras bija modē antīkajā pasaulē?

Vai esat kādreiz aizdomājušies, kā senos laikos dzīvojošie mēdza stilizēt savus matus un kādas frizūras senajā Ēģiptē tika uzskatītas par tendenciozām? Patiesība ir tāda, ka mēs drīzāk neiedziļināmies matu veidošanas vēsturē, kas ir žēl, jo šī tēma tiešām ir interesanta un noteikti ir vērts izpētīt. Īpaši tad, kad tuvojas karnevāls un meklējam radošu iedvesmu, lai nevainojami pieskaņotu savu frizūru konkrētam laikmetam raksturīgajam tērpam.

Neapšaubāmi, mati ir viens no elementiem līdzās apģērbam, pateicoties kuram mēs varam piešķirt odziņu savam stilam un iznest savas personības iezīmes. Tāpēc mēs tik ļoti vēlamies pievērst uzmanību savām matu vajadzībām, rūpēties par šķipsnām, parūpēties par tām ar eļļām un stilu.

Patiesība ir tāda, ka kopš seniem laikiem cilvēki velta laiku matu kopšanas rutīnām. Dabiski, ka paralēli mainīgajai tendenciozo matu frizūru definīcijai, kas visu gadu desmitu garumā ir nepārtraukti pārdefinēta, mainās arī ārstēšanas metodes.

Matu veidošanas pirmssākumi

Patiesībā mati tika griezti jau no paša cilvēka eksistences sākuma. Sākumā liekais matu daudzums tika noņemts tikai praktisku iemeslu dēļ. Acīmredzot gari mati bija neērti un traucēja ikdienas darbu veikšanai. Tāpēc cilvēki mēdza tos apgriezt ar naža palīdzību vai arī nosvilināt.

Tomēr iepriekš minētās procedūras nav nekas līdzīgs šobrīd populārajai velaterapijai, ko dēvē arī par sveču griešanu. Tā drīzāk ir vienkārši matu galu nodedzināšana, ar nolūku atbrīvot no sašķeltajiem galiem. Pašu procedūru gan grūti saukt par matu veidošanas mākslu.

Tas viss mainījās līdz ar civilizācijas rītausmu. Kopā ar rūpēm par sevi apzinīgākā veidā cilvēki sāka pievērst lielāku uzmanību higiēnai un tā viņi atklāja skaistuma kodolu. Tolaik rūpes par matiem kļuva par vienu no cilvēka vajadzībām, un ar laiku tas tapa par veidu, kas veicina individuālisma izpausmi. Tādejādi tiek runāts, ka īstie matu veidošanas pirmssākumi meklējami Senajā Ēģiptē, Romā un Grieķijā.

Tendenču izmaiņas. Frizūru vēsture

Ceļojums cauri matu veidošanas un tendenciozo frizūru vēsturei sākas ar antīko pasauli. Šī ir ēra, kad parādījās pirmie matu griešanas instrumenti. Vairumā gadījumu tie līdzinājās mūsdienu taisnajiem skuvekļiem vai asiem pļaušanas āķiem. Bez tiem cilvēki sāka izmantot arī matu aksesuārus, piemēram, ķemmes un matu kociņus. Neraugoties uz līdzībām, ēģiptiešu, romiešu un grieķu frizūras ievērojami atšķīrās.

Kādas frizūras antīkajā pasaulē tika atzītas par tendenciozām?

ĒĢIPTIEŠU FRIZŪRAS

Senajā Ēģiptē dzīvojošie piešķīra izskatam izšķirošu Kādas bija matu sakārtojuma tendences Ēģiptē? Patiešām, popkultūra mums iemācīja, ka ēģiptieši mēdza valkāt gludus, līdz pleciem garus, melnus matus ar taisnām šķipsnām; matu sakārtojums tieši saistīts ar Kleopatru. Tomēr tolaik ne tikai klasiskais Kleopatras bobs bija tendenciozs, lai gan daudzi cilvēki ļoti vēlējās valkāt taisnus matus patiešām ilgi.

Tikpat populāra, īpaši vecās Karalistes periodā, bija arī pageboy frizūra. Tā kā to bija grūti izveidot, izmantojot dabīgos matus, cilvēki tika ar šo problēmu galā, valkājot parūkas. Turklāt daži ēģiptieši labprāt valkāja mazas bizītes, kas vai nu klāja visu galvu, vai arī pildīja smalku matu rotājumu lomu. Ja runājam par kalpiem un vergiem, kas strādā, piemēram, piramīdu būvniecībā, viņi mēdza noskūt galvu pilnīgi pliku galvenokārt ārkārtīgi karstā klimata dēļ.

Vērts norādīt, ka vīriešu frizūras Ēģiptē īpaši neatšķiras no tām, kuras valkā sievietes. Arī ēģiptiešu vīrišķajai daļai, labi noskūtajiem vergiem, bija gari, melni un taisni mati.

Būtiski bija arī dažādi matu aksesuāri, galvenokārt rotājumi - pērlītes, kā arī zeltainas un krāsainas nianses. Tomēr par būtiskāko rotājumu tika uzskatīta krāsa. Matu valstībā dominēja piķa melnas un tumši brūnas šķipsnas. Kā Ēģiptes iedzīvotāji krāsoja matus? Vairumā gadījumu viņi izmantoja īpašu hennas maisījumu. Tāpat viņi apzinājās matu eļļošanas spēku, tāpēc šī procedūra tika atzīta par izšķirošu, lai mati būtu veseli un neticami spīdīgi.

Interesanti, ka to laiku matu kopšanas un matu veidošanas pratība piederēja tikai kalponēm. Viņu uzdevums bija kopt un rūpēties par citu matiem. Visas matu procedūras un skaistumkopšanas rutīnas netika veiktas individuāli.

GRIEĶU FRIZŪRAS

Senā Grieķija = jā dabiskām matu krāsām un atraktīvām matu frizūrām. Tolaik frizūru uzskatīja par mākslas veidu. Vispopulārākās bija plakanas frizūras, bieži sasietas atpakaļ, tieši virs kakla. Tikai copīte? Kur ir mākslinieciskums tajā?

Grieķu frizūru raksturīgākā iezīme bija smalki un cītīgi pītas šķipsnas, kuras grezni rotāja visdažādākās galvassaites, cirtas un citi līdzīgi aksesuāri. Nekur matu veidošanas vēsturē cilvēki nav lietojuši tik daudz matu rotu kā senajā Grieķijā. Vissvarīgākā bija saliedētība un vienotība, ko radīja matu sakārtojuma un tērpa kombinācija. Kas svarīgi, lai saprastu, šīs nebija tikai grieķu sievietes, kuras bija tērpušās tendenciozās frizūrās. Senajā Grieķijā arī vīrieši pievērsa uzmanību saviem matiem, tomēr tās pamatā bija diezgan sarullētas un cieši apgrieztas frizūras.

Diezgan populāri bija arī vaļīgi sapīti mati, tā saucamā, glamūrā dievietes frizūra vai cita līdzīga veida copītes. Visbiežāk veidotā grieķu frizūra ir pazīstama kā lampadiona frizūra (vienā galvas pusē izkārtota cope), kurai bija jāataino eļļas lampa.

Tieši Grieķijā tika izveidota pirmā Atēnu Matu Veidošanas akadēmija. Tā bija vieta, kur mati tika savīti pirmo reizi. Lai taisnos matus pārveidotu viļņainos, frizieri izmantoja sarkankarstus stieņus. Šo grieķu matu lokošonas dzelzs prototipu sauca par kalamistru. Dabiski, ka šī rīka dēļ Grieķijā ļoti populāri kļuva cirtaini mati. Vairumā gadījumu cirtas bija vai nu vaļīgas, vai daļēji piespraustas pie galvas augšdaļas. Protams, lai kāds būtu stils, šķipsnas vienmēr rotāja bante.

Dabiskā matu krāsa tika pastiprināta ar dažādiem maisījumiem, kas gatavoti no ārstniecības augiem, vara, minerālsāļiem un... toksiskā svina.

ROMIEŠU FRIZŪRAS

Vispirms bija paredzēts, ka romiešu frizūra atbilst konkrētam cilvēkam, tāpēc, salīdzinot ar grieķiem un ēģiptiešiem, romiešu mode tiek uzskatīta par patiesi diversificētu. Tomēr ir viegli atšķirt dažas acīmredzamas tendences, kurām sekoja dažas cilvēku grupas. Kā senajā Romā cilvēki veidoja matus?

Populārākā tendence, īpaši praktisko sieviešu vidū, bija mati, kas piestiprināti pie galvas virsas, sakārtoti ciešā copē, kas atgādina kliņģeri. Reizēm, pirms izveidot šo copi, mati tika saveidoti mikrobizēs, kas pēc tam piespraustas pie galvas. Līdzīgas un tikpat praktiskas frizūras varēja vērot uz to vīriešu galvām, kuriem patika īsas un vienkāršas frizūras.

Romiešu matu veidošanas kultūra uzplauka Romas impērijas slavas dienās, kad populāras kļuva frizūras, kas atgādina iespaidīgas celtnes. Patiesi, daudzi mūsdienu arhitekti varēja mācīties no senajiem romiešu frizieriem. Šie cītīgi un glīti sakārtotie mati, kas bieži vien bija sasieti copē, aizmugurē, izskatījās dabiski, neraugoties uz iespaidīgajiem frizūras izmēriem.

Romiešu frizūras gandrīz nekad nav bijušas bez dekorācijām. Visbiežāk izvēlētie matu rotu materiāli bijuši bronza, zelts vai sudrabs. Tikpat populāras bija arī matu sprādzes no ziloņkaula.

Līdzīgi kā Grieķijā, arī senās Romas frizūras galvenokārt veidojušas kalpones. Sievietes, kuru uzdevums bija sakārtot matus un pievienot pēdējos pieskārienus romiešu frizūrām, sauca par kupasi (bija arī cita cilvēku grupa, kas rūpējās par sejas apmatojumu, un tos sauca par tonzūrām). Viņi strādā galvenokārt termās (seno romiešu pirtīs), kā arī privātmājās.

Lielākoties romiešu sieviešu matu krāsa bija gaiša. Šķipsnas tika padarītas gaišākas un krāsotas blondas, izmantojot metodes, kas ne vienmēr bija drošas.

Antīkās frizūras pret mūsdienu frizūrām

Senatnē matu veidošanas māksla strauji attīstījās. Šis ir pats periods, kad varam atrast daudzu mūsdienās populāru matu sakārtojumu izcelsmes pirmsākumus. Ļoti daudz frizūru, kas tapušas Senajā Grieķijā, Romā un Ēģiptē, valkā vēl šodien, tomēr to versijas bieži vien ir nedaudz no jauna izdomātas. Tomēr līdzību ir daudz. Tāpat kā senie cilvēki, arī mēs rūpējamies par savām cirtām un vēlamies, lai tās izskatītos kārtīgas, izskaistinām matus. Līdzīgi kā senatnē sniedzamies pēc matu eļļām, lai kondicionētu matus, bagātinātu tos ar mirdzumu un pasargātu no saules. Tā kā to ir viegli pamanīt, iedvesmu varam rast ne tikai vecās frizūrās, bet arī matu skaistināšanas procedūrās.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika