Ēteriskās eļļas. Vai var tās lietot matiem un galvas ādai?

Ēteriskās eļļas. Vai var tās lietot matiem un galvas ādai?

Tādu ir vairāki desmiti. Ēteriskās eļļas. Vēl papildus vissatriecošākajiem aromātiem un terapeitiskajai jaudai, tās var kondicionēt tavu ādu un matus. Kādi ir ieguvumi no ēteriskajām eļļām? Pārbaudiet un uzziniet, kā tās maksimāli izmantot savā skaistuma rutīnā, izvairoties no nevēlamiem kairinājumiem.

Mums patīk tiekties pēc dabīgiem matu un galvas ādas kopšanas līdzekļiem, jo saprotam, ka tas, kas ir vislabāk, nāk no dabas. Vai dabiskais vienmēr ir tikpat drošs? Par ēteriskajām eļļām ir daudz strīdu – lai arī tās ir populāras skaistumkopšanā un atrodamas daudzos matu izstrādājumos, daļa cilvēku brīdina par to kaitīgumu. Kāda ir patiesība?

Ja gribas ķerties klāt ēteriskajām eļļām un to darbības veidam, jāzina to īpašības un jāpārbauda, kā tās atšķiras no citām eļļām.

Kas ir ēteriskās eļļas?

Tās ir spēcīgi koncentrētas smaržvielas, ko iegūst no svaigiem vai kaltētiem augiem. Ēterisko eļļu var iegūt no lapām, ziediem, sēklām, kātiem, saknēm un mizas. Kā? To iegūst, destilējot auga izvēlētās daļas ar tvaiku. Tomēr ir arī citi veidi, kā ievākt ēteriskās eļļas, tostarp filtrēšana, fitolizācija vai ekstrudēšana.

Ēterisko eļļu ieguves veids ietekmē to konsistenci. Tās nav eļļainas, tās ir šķidras un izskatās pēc ūdeņaina seruma vairāk kā pēc eļļas. Interesants fakts ir tas, ka hidrosols ir ēteriskās eļļas ražošanas blakusprodukts.

Ēterisko eļļu īpašības

Ēteriskās eļļas var izmantot matu kopšanā, jo tās veido koncentrētu dažādu savienojumu maisījumu. Tomēr ne tās, kas atrodamas dabīgās auksti spiestās eļļās. Lipīdu, vitamīnu un minerālvielu vietā katru ēterisko eļļu pārsvarā veido aldehīdi, esteri, ketoni, spirti un terpēni.

Tomēr ēteriskajām eļļām piemīt ievērojamas ārstnieciskas un dziednieciskas īpašības. Papildus izmantošanai aromterapijā (smaržu koncentrāts) tās izmanto kosmētikā, jo:

  • tām piemīt antibakteriālas un pretsēnīšu īpašības,
  • tām ir sāpju iznīcinoša un pretiekaisuma iedarbība,
  • tās palielina asins piegādi ādai,
  • tām vienlaikus ir relaksējoša un enerģizējoša iedarbība vienlaikus,
  • tās kontrolē tauku dziedzeru darbību un sebuma sekrēciju.

Diskutējot par ēterisko eļļu priekšrocībām, jāzina, ka tās nešķīst ūdenī, bet saistās ar taukiem un spirtiem. Tieši tas tās padara plaši sastopamas parfimērijas industrijā.

Ēteriskās eļļas skaistumkopšanas līdzekļos

Dabiskās ēteriskās eļļas smaržās sastopamas visbiežāk, jo eļļā iemūžināta konkrēta auga būtība – tā brīnišķīgais aromāts. Pateicoties šai īpašībai, ēteriskās eļļas ir populāras aromterapijā, vannās vai masāžās, lai pēc smagas dienas palīdzētu atpūsties un nomierināt nervus.

Tomēr arvien biežāk sniedzamies pēc ēteriskajām eļļām arī matu un ķermeņa kopšanā. Antibakteriālo un pretsēnīšu īpašību dēļ tās lielākoties ieteicamas problemātiskai galvas ādai un matiem.

  1. Ādai: pareizi lietotas ēteriskās eļļas jūtami uzlabo ādas stāvokli pat tad, ja Jums ir nosliece uz pūtītēm vai ādas krāsas izmaiņas. Tās var izgaismot vai padarīt tumšāku ādu atkarībā no jūsu vajadzībām, kā arī nodrošināt izlīdzinošu efektu un samazināt ādas plankumus, piemēram, alerģijas un pārmērīgu sēnītes sekrēciju.
  2. Matiem: Izmēģini lietot ēteriskās eļļas arī plānākiem, eļļainiem matiem un blaugznu ārstēšanai. Ēteriskās eļļas strādā brīnumus niezošai galvas ādai un vājām saknēm, tās nostiprinot un veicinot matu augšanu.

Vai ēteriskās eļļas ir drošas?

Daži cilvēki uzsver, ka piesardzība, lietojot ēteriskās eļļas matiem un ādai, ir galvenais, lai izvairītos no kairinošā efekta. Diemžēl viņiem taisnība.

Visas ēteriskās eļļas jālieto reti. Tās ir stipras un satur lielu daudzumu koncentrētu vielu, tāpēc var būt kairinošas īpaši jutīgai ādai un galvas ādai. Lai pārliecinātos, ka konkrētā ēteriskā eļļa jums nekaitēs, rīkojieties šādi:

  • veiciet alerģijas testu uz plaukstas locītavas dienu pirms plānojat to lietot,
  • atšķaidiet ēterisko eļļu citā eļļā, piemēram, argāna vai mandeļu eļļā,
  • izmantojiet to ļoti mazos daudzumos, pamazām uzklājot vairāk, ja vēlaties.

POPULĀRĀKĀS ĒTERISKĀS EĻĻAS

  • Tējas koka eļļa – iedarbojas pret baktērijām, sēnītēm un vīrusiem, tāpēc to pievieno pretblaugznu un galvas ādu attīrošiem produktiem.
  • Eikalipta eļļa – traucē baktērijām, tā dod arī ļoti patīkamu svaiguma sajūtu, tāpēc pārsvarā atrodama šampūnos.
  • Lavandas eļļa – iespējams, populārākā ēteriskā eļļa, tai piemīt antiseptisks efekts, tā nomierina galvas ādas kairinājumu, dziedē iekaisumu, sēnīšu infekcijas un blaugznas, var samazināt matu izkrišanu.
  • Piparmētru eļļa – bez antiseptiskas iedarbības tā darbojas kā savelkoša, atvieglina, pievieno svaigumu, kas to padara par populāru sastāvdaļu spēcīgos attīrošos šampūnos.
  • Rozmarīna eļļa – lai arī rozmarīns liek domāt par gatavošanu, tā darbojas kā antiseptisks līdzeklis un stimulē asinsriti, tāpēc var samazināt matu izkrišanu.
  • Citronu eļļa – piemīt ļoti spēcīgs citrusaugļu aromāts, turklāt, tā nogalina baktērijas un sēnītes, darbojas kā savelkošs līdzeklis un atsvaidzinās, tāpēc to vajadzētu meklēt šampūnos un matu skalošanas līdzekļosblaugznu skartiem matiem.
  • Apelsīnu eļļa – vēl viena citrusu ēteriskā eļļa, kurai ir bakteriostatiska iedarbība, tāpēc tā ir laba izvēle, ārstējot ādas infekcijas, ieslēdzot mitrumu galvas ādā un palīdzot tai atjaunoties. Tāpēc tā dod lieliskus rezultātus, ja to izmanto matu procedūrās.
  • Neroli eļļa – nedaudz citrusaugļu aromāta, nedaudz ziedu smaržas nomierinošam un normalizējošam efektam, kas aptur blaugznu veidošanos.
  • Kalmes eļļa – viena no retāk sastopamajām ēteriskajām eļļām. Kas ir ļoti žēl, jo tai piemīt intensīva pretiekaisuma iedarbība un tā uzlabo asinsriti, kondicionējot taukainus matus, kas mēdz izkrist pārmērīgā daudzumā.
  • Ciedru eļļa – priežu eļļas ēteriska versija. Tai piemīt liels aromterapeitiskais un antiseptiskais spēks.
  • Salvijas eļļa – ievākta no salvijas lapām, eļļa lieliski iedarbojas taukainiem matiem paredzētajos šampūnos, jo tai piemīt ne tikai pretiekaisuma, savelkoša un antiseptiska iedarbība, bet arī tā bloķē sviedrus un patogēnu dīgļu veidošanos.
  • Bergamotes eļļa – atbalsts pretblaugznu un sebuma sekrēcijas ārstēšanā, pateicoties antibakteriālai, pretsēnīšu un antiseptiskai iedarbībai, tā paātrina arī bojātas epidermas dziedēšanu, piemēram, cilvēkiem, kas slimo ar psoriāzi.
  • Kumelīšu eļļa – slavenā kumelīte ēteriskās eļļas veidā dziedē iekaisumu un sniedz atvieglojumu, tāpēc tā ir izplatīta produktos, kas samazina apsārtumu un galvas ādas kairinājumu.

Kuras ēteriskās eļļas izvēlēties?

Daudziem nav ne jausmas, kā izvēlēties ēteriskās eļļas. Turklāt daudzas eļļas ir līdzīgas, tāpēc mēs reti zinām, kura no tām ir domāta mums.

Visvienkāršāk ir izvēlēties gatavus, ar ēteriskajām eļļām piesūcinātus produktus – šampūnus, kondicionierus, galvas ādas losjonus un matu skalošanas līdzekļus. Bieži vien tas ir labāks risinājums, jo ēteriskās eļļas iegāde var būt dārga, sastāvdaļas ražošanas grūtību dēļ – piemēram, viena litra kvalitatīvas rožu ēteriskās eļļas pagatavošanai nepieciešams upurēt pat 200 ziedu! Turklāt, izvēloties preci no plaukta, nevajag uztraukties, vai tā ir piemērota tieši tev.

Kā matus apstrādāt ar ēteriskajām eļļām?

Neskatoties uz iepriekš minēto, matu kopšanā noteikti vajadzētu izmantot tīras ēteriskās eļļas. Lietojot tās, var atrisināt daudz matu problēmu ar nosacījumu, ka tās nāk no labā avota un tās uzklājat pareizi. Jā, pareizi, kā lietot ēteriskās eļļas matiem un galvas ādai? Ieskatieties visvienkāršākajos veidos.

1. Matu apstrāde ar ēteriskajām eļļām

Kad izlemjam izmēģināt eļļas procedūras, parasti dodamies pēc dabīgām auksti spiestām augu eļļām. Lai arī ēteriskās eļļas atbilst arī šim mērķim, tās atsevišķi lietot nevar – tās jāpievieno bāze (nesēja) eļļai. Kokosriekstu eļļa vai argana eļļa var būt bāze ārstnieciskai matu apstrādei ar eļļu. Abas ir apbrīnojami barības vielu nesēji, strādā ar zemas porainības matiem (kokosrieksts) vai vidējas/augstas porainības matiem (argāns). Ēteriskās eļļas var izmantot mājas galvas ādas un matu procedūrās.

2. Ēteriskās eļļas šampūns

Jau matu mazgāšanas laikā var lietot ēteriskās eļļas, kas gan kondicionē galvas ādu, gan palīdz to uzturēt tīru. Ja šampūns nesatur ēteriskās eļļas, jūties brīvi tās pievienot. 10 pilienus izvēlētas ēteriskās eļļas pievieno pie 100 ml jebkura šampūna – piparmētru eļļa atstāj jauku, svaigu piparmētru aromātu.

3. Ēterisko eļļu matu skalošanas līdzekļi

Matu skalošana ar vairākiem ļoti populāriem augiem ir diezgan problemātiska, kad ir par sagatavošanu; pareizi jāsajauc zāles un maisījums jāatdzesē. Savukārt matu skalošana lietojot ēteriskās eļļas ir ļoti vienkārša. Pievieno dažus pilienus izvēlētas ēteriskās eļļas un nedaudz piena (emulgators, kas neļauj eļļai peldēt virs ūdens) vienam litram remdena ūdens. Maisījumu izmanto matu skalošanai pēc katras mazgāšanas reizes, berzējot to arī galvas ādā.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika