Pasaules matiņi. 4. daļa: Dienvidamerikas stila matu kopšana

Pasaules matiņi. 4. daļa: Dienvidamerikas stila matu kopšana

Dienvidamerika ir kontinents, kurā modernā kosmetoloģija un estētiskā medicīna sastopas ar gadsimtiem senām tradīcijām un seniem augiem. Senie inki ir atklājuši garšaugu, augļu ekstraktu, sēklu, sakneņu skaistinošās un veselīgās īpašības. Brazīlijas sievietes uzlabo savu skaistumu, izmantojot visus estētiskās medicīnas un modernās kosmetoloģijas sasniegumus. Šis ir kontinents, kurā ir radusies plaša skaistuma izjūta - no senām eļļām ar lielu spēku līdz keratīna matu iztaisnošanas procedūrām. Par laimi, mums ir iespēja daudz ko par matu kopšanu uzzināt no šī kolorītā, karstā, dabas mežonības caurstrāvotā pasaules nostūra iedzīvotāju temperamenta, zināšanām un pieredzes.

MATI DAŽĀDOS PASAULES NOSTŪROS 4. DAĻA - DIENVIDAMERIKA

Ko mēs varam mācīties no Brazīlijas, Čīles vai Argentīnas sievietēm?

Dienvidamerika: Argentīna - matu kopšana

Argentīnas sievietes ir pazīstamas ar to, ka viņas lieliski rūpējas par saviem matiem, precīzāk, uzlabo savu izskatu, izmantojot visus iespējamos estētiskās medicīnas un modernās kosmetoloģijas līdzekļus. Karstā klimata un augstās gaisa temperatūras dēļ viņām ir pienākums rūpēties par saviem matiem, galvas ādu un ādu daudz intensīvāk. Viena no populārajām un novērtētajām vielām ar spēcīgām veselību veicinošām un skaistumkopšanas īpašībām ir kamaldolese, saukta arī par tepezkohuitu jeb mimozu tenuifloru. Tas ir mimozas mizas ekstrakts - spēcīgs antioksidants, ko Argentīnā uzskata par jaunības eliksīru.

Tas ir pazīstams galvenokārt ar to, ka aizkavē ādas novecošanās procesus, un to labprāt izmanto dažādos nobriedušas ādas un matu kopšanai paredzētos produktos. Matu maskās un kondicionēros tai ir papildu mitrinoša funkcija, kas ir ārkārtīgi svarīgi, ņemot vērā tik karsto un matiem nedraudzīgo klimatu. Mimozas mizas ekstrakts stiprina asinsvadus un stimulē sīpolu intensīvāku darbību. Camaldolese var lietot pat jutīgai galvas ādai, jo tā atvieglos visus kairinājumus, iekaisumus un nodrošinās aizsardzību pret svelošo sauli. Turklāt tai piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības, kā arī tā aizsargā pret infekcijām, mazina ādas pietūkumu un apsārtumu, stimulē sīpolu darbību un stiprina matu folikulus. Līdz ar to mimozas mizas ekstrakts novērš matu izkrišanu un ievērojami uzlabo to stāvokli.

Camaldolese ir iemīlējusi visa Dienvidamerika. Mimozas miza ir tik ļoti novērtēta, ka tai ir ierādīta godpilna vieta Salmas Hajekas (Salma Hayek) matu kosmētikas klāstā.

Vēl viens slavēts un labi pazīstams dabiskais kosmētiskais līdzeklis ir kakao sviests. Tas aug visā Dienvidamerikā, bet labākās šķirnes atrodamas kontinenta dienvidu reģionos. Kakao sviests ir brūnā krāsā, atgādina šokolādes mīkstumu, un tam ir apbrīnojama smarža. Argentīnas sievietes to izmanto sejas, ķermeņa un matu kopšanai - īpaši populārs tas ir sausu, sprogainu, nepaklausīgu matu īpašnieču vidū, kuriem trūkst spīduma. Kakao sviests lieliski kopj galvas ādu - tas nomierina kairinājumus, aizsargā pret spēcīgu tropu sauli un uzlabo matu elastību. To var uzklāt uz matu galiem, lai pasargātu tos no bojājumiem.

Dienvidamerika: Dienvidamerika: Brazīlija - matu kopšana

Brazīlija galvenokārt asociējas ar mežonīgiem, nepiesārņotiem Amazones apgabaliem. Tieši no turienes nāk visas vērtīgākās, starptautiski slavenākās vielas ar spēcīgām skaistumkopšanas un kopšanas īpašībām. Amazonē ir daudz dabīgu tropu eļļu un sviesta, ko Brazīlijas sievietes labprāt izmanto matu kopšanai ar eļļu, sejas un ķermeņa kopšanai, kā arī kombinē ar augu uzlējumiem, kas paredzēti nelielu slimību un ādas kaites ārstēšanai.

Ko brazīlieši izmanto matu kopšanas procedūrās?

  • Kakao sviests - tiek spiests no īpašas kakao auga šķirnes sēklām (Cupuasu koka), kas ir kakao sviesta radinieks. Kā tas ietekmē matus? Pirmkārt, tas viegli uzsūcas un nepārslogo šķipsnas. Cupuacu sviests ir saudzīgs pret galvas ādu, atjauno ādas hidrolipīdu slāni, nodrošinot atbilstošu matu un galvas ādas mitrināšanas līmeni. Tas lieliski reģenerē, jo satur augstu fitosterīnu koncentrāciju - tie savukārt spēj stimulēt kolagēna sintēzi. Turklāt fitosterīni samazina elastīna sadalīšanos, vienlaikus stiprinot matu saknes. Tie ir daļa no mūsu ādas starpšūnu cementa. Turklāt kupuakū sviests satur daudz vitamīnu: C, E un A - spēcīgi antioksidanti. Nepiesātināto un piesātināto taukskābju klātbūtne nodrošina intensīvu matu atjaunošanos un ļauj kupuakū sviestam pielāgoties gan zemas, gan vidējas porainības matiem.
  • Babassu eļļa - tiek iegūta no Brazīlijas Cohune palmu riekstiem. Tā satur līdz 90 % piesātināto taukskābju, kas lieliski baro Brazīlijas iedzīvotāju biezos un smagos matus. Babassu eļļa satur daudz augu sterīnu un E vitamīna - tās uzdevums ir palielināt matu vieglumu, barot galvas ādu un rūpīgi attīrīt to, lai izvadītu toksīnus un sebumu. Turklāt eļļa uzlabo matu stāvokli, nodrošina mīkstumu un palielina apjomu, vienlaikus izlīdzinot matu struktūru. Pateicoties Babassu eļļai, mati iegūst aizsardzību pret nelabvēlīgiem laikapstākļiem un papildus - atbalstu cīņā pret blaugznām (tai piemīt arī antiseptiska iedarbība).
  • Pequi eļļa ir vēl viena eksotiska un mazpazīstama eļļa, kas tiek iegūta no Caryocar brasiliense sēklām. To īpaši novērtē pārmērīgi apstrādātu, karstās ieveidošanas, krāsošanas vai balināšanas rezultātā novājinātu matu kopšanā. Pequi eļļa palīdz saglabāt mitrumu un stiprina matu struktūru, pateicoties tam, tie saglabā labu stāvokli: ir stipri, spīdīgi, bet nav ne sausi, ne pūkaini. Pequi eļļa rūpēsies arī par bojātiem un dehidrētiem matu galiem.
  • Roucou eļļa - tā ir dārga, bet vērtīga eļļa, kas cīnās ar pirmajām matu novecošanās pazīmēm - ja to lieto regulāri, tā kavē sirmšanu un matu izkrišanu. Turklāt tai piemīt antibakteriālas un nomierinošas īpašības. Roucou eļļa tiek iegūta no ahiote koka (Bixa orellana) - Amazones lietus mežos augoša krūma vai maza koka - sēklām. Lietojot to matu kopšanai ar eļļu, tā piešķir matiem mirdzumu un maigumu, kā arī pārnēsā virkni reģenerējošu sastāvdaļu, tostarp magniju, kalciju, selēnu vai salicilskābi. Turklāt Roucou eļļa ir arī tā saukto jaunības vitamīnu, proti, A un E vitamīna, bagātīgs avots.
  • Brazīlijas riekstu eļļa - tā ir vēl viena eļļa, kas tiek augstu novērtēta tās spēcīgo pretnovecošanās īpašību dēļ. Tās sastāvā ir daudz dažādu taukskābju (vairāk nekā 75 % palmitolskābes, oleīnskābes un linolēnskābes). To augstā koncentrācija padara Brazīlijas riekstu eļļu atbildīgu par pareizu ādas šūnu un matu matricas darbību. Turklāt tā palīdz cīnīties ar dažādām ādas problēmām, kā arī baro galvas ādu un novērš kairinājumu, atbalstot starpšūnu cementa atjaunošanos un reģenerāciju. Turklāt tas regulē matu mitrināšanas līmeni un aizsargā pret ārējo faktoru kaitīgo ietekmi. Brazīlijas riekstu eļļa satur E un A vitamīnus un matiem ļoti vērtīgus fitosterīnus (tostarp sistosterīnu). Tā ir arī labvēlīgs magnija avots, kas ir iesaistīts olbaltumvielu - keratīna - galvenā dabiskā strukturālā materiāla, kas veido matus, veidošanā.

Eksotiskās eļļas un sviests nav vienīgās īpašības, ar kurām var lepoties brazīlieši. Tomēr ir vērts atcerēties, ka tieši viņiem mēs esam pateicīgi par pasaulslaveno keratīna matu iztaisnošanas procedūru.

Matu izlīdzināšanas procedūra ar keratīnu - pazīstama arī kā Brazīlijas keratīna procedūra vai Brazīlijas matu izsmidzināšana - procedūra, ko veic, lai uzlabotu matu izskatu. Lielākā daļa sieviešu izvēlas veikt šo procedūru, lai iztaisnotu matus, tomēr tās galvenais ieguvums ir padziļināta barošana, kas balstās uz keratīna deficīta atjaunošanu matu iekšējās struktūrās. Šī intensīvi atjaunojošā terapija atjauno katru matu šķipsnu, padarot to biezāku, mitrāku, kā arī pasargājot no bojājumiem un dehidratācijas. Rezultātā mati kļūst starojoši, veselīgi un krāšņi. Keratīna matu kopšanas līdzeklis noslēdz matu zvīņas, pateicoties kam matu virsma tiek izlīdzināta. Pateicoties procedūrai, jūs varēsiet lepoties ar bieziem, elastīgiem un vitalitātes pilniem matiem, gluži kā Dienvidamerikas sievietes. Ir vērts pieminēt, ka labākais keratīna veids nāk tieši no Brazīlijas, jo tieši no turienes ir tā saknes un tradīcijas - varat būt droši, ka keratīns ir atbilstoši apstrādāts un papildināts ar augstas klases kopšanas sastāvdaļām.

Dienvidamerika: Čīle - matu kopšanas līdzekļi

Arī Čīles sievietes var lepoties ar augstas kvalitātes dabīgo eļļu. Viena no svarīgākajām eļļām ir maqui ogu (Aristotelia chilensis) eļļa, kas tiek auksti spiesta no augļu sēklām, kuras ievāktas no tāda paša nosaukuma krūma. Maqui ogu krūmi aug savvaļā, un augļus ar rokām novāc Mapuče indiāņi, kas audzē augus un jau izsenis, nododot tradīcijas no paaudzes paaudzē, iegūst vērtīgās eļļas. Viņi ir apguvuši mākslu izmantot ne tikai maqui ogu kauliņus un augļus, bet arī lapas, saknes un stublājus.

Eļļa, kas iegūta no ogām līdzīgiem augļiem, ir vērtīgs antioksidantu avots. Tāpēc pret to izturas ar pienācīgu cieņu un pietāti un uzskata to par jaunības eliksīru. Tā satur galvenokārt omega-6 un omega-9, kā arī ārkārtīgi augstu E vitamīna un augu sterīnu koncentrāciju, kas lieliski atjauno un izdaiļo matus. Maqui ogu eļļa uzlabo matu elastību, stingri notur sīpolus matu folikulā (līdz ar to kavē matu izkrišanu), stimulē matu augšanu un ādas atjaunošanos. Tā arī stiprina epidermas hidrolipīdu barjeru, papildina tauku trūkumu ādā un matos, kā arī uzlabo barības vielu iekļūšanu ādā un matu matricā.

Dienvidamerika: Dienvidamerika: Ekvadora - matu kopšana

Iespējams, eksotiskākais tropu auglis - cukura ābols - nāk tieši no Ekvadoras. Šis auglis atgādina lielu, zaļgani violetu aveņu, kas zem biezās miziņas atklāj saldu un aromātisku mīkstumu. Tajā ir daudz minerālvielu: (fosfors, kalcijs, dzelzs) un vitamīnu: A, E, C, PP. Kā dažādu matu kopšanas kosmētikas līdzekļu labvēlīga sastāvdaļa cukura ābols ir ar spēcīgām barojošām, atjaunojošām un nomierinošām īpašībām. Tādējādi tas paātrina galvas ādas iekaisušo vietu dzīšanu. Tā ne tikai nodrošina vitamīnus un minerālvielas, bet arī lieliski attīra no toksīniem, pateicoties citrona un ābolu skābes saturam, kas paredzēts galvas ādas pīlingam, dezinficēšanai un vienlaikus arī pareizai paskābināšanai, normalizējot tauku veidošanos ( skābes nodrošina arī spīdumu veicinošas īpašības). Ekvadoras reģionu sievietes ar lepnumu izturas pret cukura āboliem un labprāt tos izmanto kā masku matu, galvas ādas un sejas kopšanai.

Dienvidamerika: Dienvidamerika: Kolumbija - matu kopšana

  • Minthostachys mollis (muña) - ārstniecības augs, kas galvenokārt sastopams Kolumbijā un Venecuēlā, bet sastopams arī Brazīlijas ziemeļos, Ekvadorā un Peru. Auga galvenā sastāvdaļa ir piparmētru eļļa, kas satur mentolu, izomentonu un daudzus terpēnus (tostarp geraniolu, pulegonu, linaloolu un izoamila spirtu). Ekstrakts, ko iegūst no muña virszemes daļas, tiek izmantots dažādu skaistumkopšanas līdzekļu ražošanā. Tam piemīt antiseptiskas īpašības: tas dezinficē, apkaro un dziedē ādas sēnīšu un baktēriju infekcijas, atbaida kukaiņus un aizsargā pret toksīniem. Muña palīdz atbrīvoties no parazītiem, cīnās pret kašķi, blaugznām, atbalsta cīņu pret atopisko dermatītu, uzlabo asinsapgādi, tāpēc, ieziežot galvas ādā, stimulē sīpolus un līdz ar to paātrina matu augšanu. Pateicoties muņai, āda tiek labāk apgādāta ar barības vielām. Kolumbieši dzer zāļu uzlējumu, un sievietes lieto muña uz ādas un matiem, lai barotu, atjaunotu un attīrītu galvas ādu. Kolumbijā valda uzskats, ka muña augs spēj cīnīties ar HIV vīrusu, un to plaši lieto pat AIDS slimniekiem, kas jau saslimuši ar AIDS.

Dienvidamerika: Matu kopšana: Peru - matu kopšana

Attiecībā uz ķermeņa, matu un sejas kopšanu peruāniešiem ir ar ko lepoties. Dabisko, perfekti funkcionējošo produktu apjoms galvenokārt ir inku nopelns - viņu senās receptes un atklātās augu izcelsmes vielas ir ļoti populāras arī mūsdienās - ne tikai vietējo iedzīvotāju vidū. Inku tēja, inku inki eļļa vai amarants ir pasaulē pazīstami produkti. Kāds ir to uzdevums matu kopšanā? Ko vēl Peru iedzīvotāji izmanto, lai uzlabotu savu matu izskatu?

  • Peru ziepes - tas ir peruāņu lepnums - tās ir dabiskas (satur vairāk nekā 92 % augu izcelsmes sastāvdaļu), maigas un lieliski piemērotas mazgāšanai, jo to reakcija ir saderīga ar cilvēka ādu. Peru ziepēm ir skaista, smaragdzaļa krāsa, un tās ir piemērotas sejas, ķermeņa un matu mazgāšanai. Līdzeklis lieliski noņem eļļas pēc matu eļļas procedūras, atjauno sausus matus, nodrošina atbilstošu mitruma līmeni, baro un attīra galvas ādu, atjauno mirdzumu un padara matus mīkstus un patīkamus pieskārienam.
    Peru ziepes ir pusšķidras, atgādina lazurveida pastu ar patīkamu aromātu. Lieliski noņem kosmētiku, savelk ādu un labi nomazgājas, neatstājot taukainu atlikumu. Vēl viena priekšrocība ir tā, ka Peru ziepes ir ļoti efektīvas: tā ir daudzfunkcionāla, dabiska kosmētiskā viela ar patīkamu konsistenci un patīkamu formulu, kas bagāta ar dabīgām uzturvielām.
  • Maka, ko dēvē arī par Peru žeņšeņu, - tās veselīgās īpašības ir nenovērtējamas. Maka galvenokārt tiek izmantota kā zāles un veselīga uztura bagātināšanas sastāvdaļa, jo tā stiprina kaulus, piešķir enerģiju, nodrošina ar vitamīniem, uzlabo potenci un auglību. Tā ir arī kosmētikas līdzekļu, tostarp matu mazgāšanai un barošanai, sastāvdaļa - tās klātbūtne matu maskās ir pilnībā pamatota: maca ir īsts vitamīnu pastiprinātājs gan matiem, gan ādai. Maka arī stiprina matu izturību un pasargā tos no bojājumiem. Vērts pieminēt, ka inki jau senāk godināja macu un lietoja to reliģisko rituālu laikā. Šādu rituālu mērķis bija norādīt uz tās unikalitāti un spēcīgo dziedinošo iedarbību.
  • Kvinoja - tās izmantošana ādas un matu kopšanas līdzekļos dažos pasaules reģionos joprojām šķiet diezgan eksotiska. Tomēr Peru kvinoja kā kosmētikas līdzeklis nevienu nepārsteidz; tā bieži vien tiek lietota kopā ar citām dabīgām eļļām, piemēram, šī sviestu. Kā kosmētiskais līdzeklis kvinoja lieliski baro ādu un matus, jo nodrošina tos ar bagātīgu omega-3 taukskābju, vitamīnu (tostarp B2, kas pazīstams arī kā riboflavīns un nodrošina ādai un matiem vitalitāti un elastību), proteīnu un antioksidantu daudzumu. Tāpat produkts veicina kolagēna veidošanos un aizsargā pret mitruma zudumu. Tas ir daudzu aminoskābju avots un uzlabo bojāto audu atjaunošanos. Peru iedzīvotāji to labprāt izmanto, lai atjaunotu un aizsargātu matus no bojājumiem. Kvinoja rūpējas par pareizu matu mitrināšanas līmeni un pasargā tos no izžūšanas - no saknēm līdz matu galiem.
  • - Physalis peruviana - inki to sauca par "zelta ogu". Protams, ikviena Peru sieviete noteikti piešķirtu tai zelta medaļu par uzturvielu saturu (A, C vitamīni, vissvarīgākie no B grupas vitamīniem: B1, B2, B3, kā arī fosfora, dzelzs un kalcija). Matu kopšanā ērkšķogas ir vērtīga masku un kondicionieru sastāvdaļa, jo tās lieliski atjauno, uzlabo šūnu vielmaiņu, pulē, aizsargā un novērš matu izkrišanu. Physalis peruviana ir arī lielisks, nedaudz salds gardums.
  • Inca Inchi sēklu eļļa - iegūta no maza, zaļa krūma, kas ražo garšīgus riekstus, kas paslēpti neparastas formas auglī. Līdz pat šai dienai visefektīvākā šīs eļļas (pazīstamas arī kā Saša inči) iegūšanas metode ir sēklu izspiešana ar rokām īpašās presēs. Šādā veidā eļļa nezaudē savas vērtīgās īpašības - tā ir auksti spiesta un nerafinēta. Sacha inchi eļļa ir neparasta - tās taukskābju proporcijas liek to dēvēt par "Inku omega eļļu". Kāpēc? Acīmredzot tā satur aptuveni 48% omega-3 taukskābju, 36% omega-6 taukskābju, 8% omega 9 taukskābju. Šāds ideāls taukskābju līdzsvars nozīmē lieliskas eļļai piemītošās veselību veicinošās un skaistumkopšanas īpašības. Inca inchi sēklu eļļai piemīt spēcīgas reģenerējošas īpašības, tā ātri un efektīvi iekļūst ādā un matos, stiprina saknes un novērš matu izkrišanu. Turklāt tā uzlabo matu struktūru, stimulē šūnu darbību un veicina to atjaunošanos. Taču tas vēl nav viss, kas ir tās priekšrocība. Turklāt tas nostiprina ķermeni, samazina rētas un smalkas grumbiņas, aizkavē matu novecošanās procesus (tostarp sirmšanu). Inca inchi eļļa ir arī spēcīgs antioksidants ar augstu A vitamīna saturu - tas ir atbildīgs par pareizu matu augšanu, nodrošina to labu stāvokli, pasargā no pārmērīgas izžūšanas un iznīcināšanas. Inca inchi ir ārkārtīgi maiga eļļa, kas dziedē skrāpējumus un ādas kairinājumus, aizsargājot pat atopisku ādu.
  • Amaranta eļļa - citādi pazīstama kā amaranthus cruentus. Amaranta eļļa ir vērtīgs labo taukskābju (galvenokārt linolskābes), kā arī skvalēna un tokotrienola avots. Amarants, ko izmanto matu kopšanā, reģenerē, aizsargā un skaistina katru matu šķipsnu. Linolskābe ir atbildīga par pareizu ādas un matu sīpolu darbību. Turklāt tā ir lielisks mitrinātājs un starpšūnu cementa sastāvdaļa. Pateicoties tam, amarants ir matiem un ādai vērtīgu 1. tipa keramīdu avots. Skvalāns līdzsvaro sebuma līmeni un kavē seboreju. Kad runa ir par dehidrētu ādu un matiem, tā uzdevums ir sniegt atvieglojumu un pienācīgu mitrināšanas devu. Amaranta eļļa ir piemērota matu eļļošanai, jo tā lieliski pasargā šķipsnas no laikapstākļu kaitīgās ietekmes. Tā ne tikai remdē visus iekaisumus, bet arī izlīdzina matu struktūru, savaldīs nepaklausīgās šķipsnas un pulēs matus. Amaranta eļļu bieži pievieno matu maskām un balzamiem. Tā maigi tās ieeļļo un liek šķipsnām iegūt elastību un labu izskatu.
  • Uncaria tomentosa – pazīstama arī kā kaķa nags un bieži dēvēta par Vilcacora (Uncaria tomentosa). Visā pasaulē pazīstams kāpšanas augs. Vislielākā atpazīstamība un labākās šķirnes ir Peru. Kaķa nags ir ideāli piemērots novājinātu un trauslu matu kopšanai ar tendenci izkrist. Peruieši labprāt izmanto šampūnu ar tā saturu. Vilcacora padara matus skaisti izskatīgus, gludus, mīkstus, kā arī piešķir spīdumu un šarmu. Kaķa nags mazina galvas ādas kairinājumu. Citās pasaules daļās tas galvenokārt tiek izlaists tablešu veidā kā papildinājums, kas atbalsta cīņu pret daudzām slimībām un kaitēm. Eiropā visizplatītākais nosaukums ir kaķa nags.

Temperamenta pilns, eksotisks, mežonīgu, senatnīgu, nepiesārņotu apgabalu pārpilns kontinents ir neizsmeļama ideālu, dabisku kosmētisku vielu ar milzīgu spēku bagātība. Ir vērts tos atcerēties un ieviest matu un ādas kopšanas rutīnās. Galu galā sievietes, kas dzīvo Dienvidamerikā, ir slavenas ar saviem pilnajiem, skaistajiem, biezajiem un veselajiem matiem, kas aug gari un spēcīgi, mīkstinot katra muchacho sirdi.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika