Matu anatomija. 2. daļa - Matu stieņu struktūra

Matu anatomija. 2. daļa - Matu stieņu struktūra

Veselīgi, mirdzoši mati daudziem no jums šķiet neiespējams sapnis. Izrādās, ka 3 no 5 sievietēm nezina, kā veikt matu labošanu, kas dod vēlamo efektu. Kā saglabāt savu frizūru krāšņu? Izpētīsim matu stieni un apskatīsim to – šodien mēs liksim jums noticēt, ka esat tikai viena soļa attālumā no apskaužama frizūra.

Matu ārējā struktūra – epiderma un matu stiebrs

Epiderma – galvas ādas stratum corneum

Ārējā epiderma (stratum corneum) ir galvas ādas daļa, ko mēs varam redzēt. Tas sastāv no vairākiem pārklājošu, saplacinātu bezkodolu šūnu slāņiem. Epidermai nav vienkāršas struktūras. Precīzāk sakot, tā struktūra atgādina jumta dakstiņus. Apakšējā slānī “flīzes” pielīp viena pie otras, savukārt augšējā (ārējā) slānī tās ir vaļīgas (lai epiderma varētu nolobīties). Mums ir ļoti svarīgs stratum corneum izskats un stāvoklis: galvas āda neizskatās labi, ja to ietekmē blaugznas, pārmērīgs sausums, kairinājumi, pūtītes vai pārāk daudz sebuma.

Epiderma – ādas hidrolipīdu slānis

Hidrolipīdu slānis uz jūsu ādas nosaka ādas stāvokli un veido ārkārtīgi svarīgu barjeru, kas neļauj dažādiem patogēniem, kaitīgām vielām iekļūt matu spuldzēs. Hidrolipīdu plēve bloķē ūdeni epidermā un saglabā vēlamo mitruma līmeni.

Hidrolipīdu slānis ir raksturīga emulsija, kas veidota no sebuma, lipīdu devas un sviedru dziedzeru sekrēcijas. Šī dabiskā barjera palīdz uzturēt pareizi skābu pH jūsu galvas ādā (kas svārstās no 4,2 līdz 5,6). Šī dabiskā aizsargslāņa pārkāpums padara galvas ādu slimu (pārmērīgs sebums, sausums, blaugznas utt.), kā arī ietekmē matu sīpolu izskatu un veselību. Sliktais raga slāņa stāvoklis un traucētais hidrolipīdu slānis izraisa nopietnas matu problēmas.

Kas noved pie ādas hidrolipīdu slāņa iznīcināšanas?

  • balināšana
  • ķīmiskā apstrāde, krāsošana
  • pārmērīga saules gaismas, UVA, UVB starojuma iedarbība
  • nepareizi, komedogēni produkti (SLS/SLES šampūni)
  • regulāra žāvēšana ar fēnu ar karstu gaisa plūsmu
  • mīnus temperatūras, sausais sildītāju gaiss
  • cigarešu dūmi, gaisa toksīni, piesārņojums, smogs

Kā kopt ādas hidrolipīdu slāni?

  • regulāri veiciet matu eļļas apstrādi
  • izmantojiet maigus, dabīgus matu kopšanas līdzekļus
  • izvairieties no komedogēnām, sintētiskām sastāvdaļām šampūnos un kondicionieros
  • notīriet galvas ādu: regulāri veiciet galvas ādas pīlingu

Matu vārpsta

Matu kāts sastāv no trim slāņiem: medulla, garozas un kutikulas.

Kas patiesībā ir matu vārpsta? Tā ir redzamā matu daļa, kas izaug no ādas. Vienkārši sakot – mums vissvarīgākais elements. Šī ir tā daļa, kas mums rūp visvairāk. Tāpēc mēs rīkojamies, lai rūpētos par matu stiebru – mēs tos lutinām un lutinām ar kondicionieriem, balzāmiem un citiem produktiem: viss krāšņiem, stipriem, veseliem matiem.

Matu šahtas (scapus pili) – struktūra

Mēs jau minējām, ka matu vārpsta ir fragments uz matu virsmas. Tomēr tas nav vienkārši; tas ir veidots no dažām daļām, savukārt tā izskats un struktūra ļoti ietekmē matu stāvokli un izlemj, kā jums vajadzētu sakārtot savu matu kopšanas rutīnu.

Matu kutikulu veido bezkrāsains keratīna kutikulas zvīņas, kas ir ārkārtīgi svarīgas un ievērojami ietekmē jūsu matu stāvokli un izskatu. Turklāt tie daudz atklāj par efektīvu matu kopšanu. Kutikulu zvīņas nosaka jūsu matus un ir kritērijs, kas nosaka to stāvokli, kas pazīstams kā porainība – stingrs kutikulas slānis nozīmē gludus, spīdīgus matus. Zvīņas savdabīgi ieskauj matus, izskatoties pēc priežu čiekuriem.

Vienu matiņu veido 7-10 bezkrāsainu kutikulu slāņi. Tiem var būt dažāda izturība pret ārējiem faktoriem, tostarp ķīmisko apstrādi, laikapstākļiem un mehāniskiem bojājumiem, kam ir liela nozīme matu kopšanā.

Starpšūnu cements atrodas kaut kur starp nedaudz mainīgajām kutikulas zvīņām. Tas sastāv no keramīdiem, brīvajām taukskābēm un ogļhidrātiem. Starpšūnu cements ir slānis, kas aizsargā iekšējās un trauslākas keratīna zvīņas no bojājumiem, novērš mitruma zudumu un nodrošina matu kātu pastāvīgu ūdens padevi.

Matu garoza ir mata stiebra iekšējā daļa, kas slēpjas tieši aiz kutikulas. Šī šķiedraina struktūra veido aptuveni 80% no matu masas. Atsevišķa matu garozas šūna (makrofibrila) ir veidota no simtiem keratīna mikrofibrilu, kas veido garas, samezglotas, mikroskopiskas ķēdes.

Starp ķēdēm ir vieta, kas ir piepildīta ar keratīnu, kas sastāv no cistīna, brīvās glutamīnskābes grupām un neregulārām aminoskābēm. Šis keratīna veids tiek hidrolizēts (tā molekulas saistās ar ūdens molekulām), tādējādi uzturot pietiekamu mitruma līmeni matos.

Matu garoza ir atbildīga par matu atlēcienu un izturību pret stiepšanos. Melanīna graudi, kas atrodas garozā, piešķir matiem profesionālu efektu

pēc krāsas; pigmenta intensitāte ir atkarīga no matu krāsas.

Keratīna ķēdes ir savienotas ar 4 īpašiem šķērssavienojumiem, kas pazīstami kā tilti.

  • peptīdu saites saista aminoskābes, veidojot olbaltumvielas. Mēs bieži tos neapzināti iznīcinām, pārkarsējot matus, izmantojot žāvētāju vai gludekli.
  • ūdeņraža saites savieno skābekļa un ūdeņraža aminogrupas. Tie ir ārkārtīgi trausli, jo var saplīst saskarē ar ūdeni, piem. kad jūs skarbi ķemmējat vai nosusinat mitrus matus ar dvieli.
  • jonu (elektrostatiskās) saites izraisa statisku aizplūšanu: īpaši bojāti mati ir vienādi ar pastiprinātu matu statisku.
  • disulfīda saites ir atbildīgas par matu formu un ir jutīgas pret reducētāju un oksidētāju iedarbību (pastāvīgais vilnis). Šī disulfīda saišu kvalitāte ļauj matiem pārvērsties no cirtainiem uz taisniem un otrādi. Šajā situācijā saites maina savu pozīciju pret blakus esošajām keratīna ķēdēm. Tas ir pazīstams kā samazināšanas process (keratīna mīkstināšana). Mēs to izmantojam, piem. vienlaikus veicot pastāvīgo vilni.

Matu medulla rodas tikai ļoti biezos matos. Tas ir veidots no 1–2 plakanu šūnu secībām, kas satur maz pigmenta graudiņu un nav tik sarautas kā garozas šūnas. Matu smadzenēs bieži ir nelielas gāzes telpas, kas ir atbildīgas par pelēko vai balto matu nokrāsu.

Kā patiesībā rūpēties par matu stieni?

Kā izbaudīt stiprus, dzīvīgus matus, kas pārsteidz ar skaistumu un spīdumu? Galvenokārt padomājiet par tā struktūru, stāvokli un izskatu vai:

  • Nodrošiniet savu galvas ādu ar atbilstošu mitrināšanu un attīrīšanu
  • kondicionējiet matus, ievērojot to porainību vai vajadzības un stāvokli

Keratīna kutikulas zvīņas uz matu virsmas ir izcils matu stāvokļa un veselības novērtēšanas kritērijs. Kad kutikulas slānis ir atbrīvots, matu bojājumi attīstās ātrāk.

Matu eļļas procedūras veikšana ir pirmais ārkārtīgi vienkāršais un efektīvais veids, kā ievērot izcilu matu kopšanas rutīnu. Dabīgās eļļas var lieliski sadarboties ar matu tipu, struktūru un izskatu. Viņi strādā daudzdimensionāli un spēj:

  • noņemiet no galvas ādas visus sārņus, toksīnus un sebumu
  • pasargā no sausuma un aizkavē pārmērīgu sebuma veidošanos
  • saglabājiet hidrolipīdu līdzsvaru savā galvas ādā
  • nostiprināt un uzlabot matu šķērssavienojumu stāvokli
  • nogādāt matu garozā vitamīnus, minerālvielas, augu sterīnus un vērtīgās taukskābes, lai mati būtu stipri, veseli, mirdzoši un lēnāk novecotu
  • iekļūst starp keratīna kutikulām un stiprina matus, kā arī aizsargā no ārējo elementu sliktās ietekmes un mehāniskiem bojājumiem
  • baro matus pēc ķīmiskās apstrādes, permanentais vilnis
  • uzlabojiet matu krāsu, pievienojiet spīdumu un atlēcienus

Jāņem vērā arī tas, ka eļļu molekulas iekļūst galvas ādā un nokļūst līdz matu spuldzēm, kur nodrošina pilnvērtīgu kopšanu – pastiprina, stimulē darboties, baro. Tā rezultātā mati pārstāj izkrist un aug ātrāk.

Matu kopšana, kas respektē gan ārējo, gan iekšējo matu struktūru, ir skaista frizūra, veselīgu un vitālu šķipsnu atslēga. Jūsu mati saņem tieši to, kas tiem nepieciešams, lai tie augtu spēcīgi un krāšņi.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika