Pasaules mati. 5. daļa: Ziemeļamerikas stila matu kopšana

Pasaules mati. 5. daļa: Ziemeļamerikas stila matu kopšana

Antropoloģiskais ceļojums, meklējot skaistumu un oriģinālus matu kopšanas veidus, mūs aizveda uz Ziemeļameriku - tur matiem... patiešām ir balss! Raksturīgs kontinents, pilns daudzveidības un apburošu, neatkārtojamu augu. Senās receptes valda līdzās mūsdienīgiem produktiem, bet friziera izvēli nosaka viņa matu tips un... viņa etniskās saknes.

Daudzi cilvēki apgalvo, ka Ziemeļamerika ir... visa pasaule, kas ir noslēgta īsumā. Kultūru, seno civilizāciju, tautu un uzskatu kopumu daudzveidība atklājas caur neizsmeļamo radošumu skaistumkopšanas jomā. Sākot no pieklusinātajiem, harmonijas pilnajiem Kanādas reģioniem, caur Amerikas Savienoto Valstu krāšņo krāšņumu un daudzveidību, beidzot ar kolorīto, noslēpumu pilnu Meksiku un visu nakti dejojošo karsto Kubu - Ziemeļamerikā matiem ir neticamas iespējas priecēt ar savu skaistumu.

MATU KOPŠANA DAŽĀDOS PASAULES NOSTŪROS 5. DAĻA - ZIEMEĻAMERIKA

Ko mēs varam mācīties no Meksikas, Kanādas un ASV sievietēm?

MATU KOPŠANA - ZIEMEĻAMERIKA: KUBA

Kuba ir valsts, kas slavena ar dejām un dziedāšanu, valsts, kurā var redzēt kaislīgu mīlestību ne tikai pret mūziku. Kubas sieviešu satriecošie mati ir īpašas kopšanas nopelns, kuras laikā tiek izmantoti endēmiskas dabas koku un krūmu ekstrakti (tas nozīmē, ka tie nav atrodami ārpus Kubas). Izrādās, ka šī sala ir korķa palmas dārgumu krātuve un jaguey - lauru dzimtas koks, kuram ir iespaidīgas, virszemes saknes un dažādas skaistumkopšanas un kopšanas īpašības. Vēl viens pieminēšanas vērts augs ir ficus no Moraceae dzimtas - tas ražo piena sulu, ko izmanto ārstniecības un kosmētikas līdzekļu ražošanā - īpaši matu kopšanai un ieveidošanai paredzēto. Tā satur daudz tanīnu, sveķu, vasku, proteīnu un gaistošo eļļu, tāpēc tā lieliski kopj matus karstā, matiem nedraudzīgā klimatā.

Kubieši dievina matu kopšanas procedūras ar eļļu - viņi bieži izmanto savu "vietējo" eļļu, kas iegūta no Roystonea regia, ko pazīst kā Kubas karalisko palmu. Šī eļļa tiek uzskatīta par spēcīgu ieroci pret nelabvēlīgiem laikapstākļiem, jo tā pasargā matus un galvas ādu no dedzinošas saules un UV starojuma. Matu eļļošana tiek veikta daudz biežāk nekā Eiropā, jo augstās temperatūras palielina vajadzību pēc pastiprinātas matu kopšanas.

  • koraļļu ekstrakts (jūras pātagas ekstrakts) ir nenovērtējams skaistumkopšanā - Kuba kā viens no nedaudzajiem pasaules reģioniem var lepoties ar tik lielu koraļļu daudzumu. Tā ekstrakti ir vērtīgi kosmētikā un bieži kļūst par sastāvdaļām krēmos pret novecošanos, kā arī maskās un šampūnos, kas paredzēti nobriedušu matu kopšanai. Koraļļi ir pseidopterozīna - vienas no efektīvākajām sastāvdaļām, kas mitrina un atjauno gan ādu, gan matus - avots. Koraļļu ekstraktam piemīt arī spēcīgas pretiekaisuma īpašības, tāpēc tas ir ideāli piemērots galvas ādas kopšanai.
  • pouteria sapota (mamey zapote) - tas ir liels, ovāls, ar rokām novākts mūžzaļa koka auglis ar oranžu mīkstumu un lielu, melnu kauliņu. Kubieši to labprāt ēd brokastīs, jo tas ir tikpat barojošs kā banāns. Tas garšo kā avokado, banāns un ķirbis, un ir populārs visā Centrālamerikā.

Sievietes Kubā ir iemīļojušas tās apbrīnojamo iedarbību, tāpēc labprāt lieto to matiem (maskas, kondicioniera vai pat šampūna veidā). Putērija ir bagāta ar antioksidantiem, tostarp beta-karotīnu, un nodrošina virkni vitamīnu: C, A un B grupas, kā arī minerālvielas: varu, kāliju, kalciju, magniju un dzelzi.

MATU KOPŠANAS LĪDZEKĻI - SEVAĻUMERIKA: Kanāda

Kanāda ir labi pazīstama ar savu skaisto, neskarto, neskarto, nevainojamo, nevainojamo un daudzveidīgo dabu. Ne velti karogu rotā kļavas lapa - kļavu sīrups ir Kanādas lepnums. Tā ir valsts ar otru lielāko ģeogrāfisko platību. Kanādas mežu apaugušās platības aizņem 310 miljonus hektāru. Vai šāds rezultāts liecina par Kanādas mīlestību pret dabu un dabas kopšanu? Ko viņi izmanto, lai pienācīgi rūpētos par savu skaistumu, matiem un galvas ādu? Izrādās, ka viņiem ir ar ko lepoties.

  • aronijas (Aronia) - augs jau ir pazīstams visā pasaulē, bet tā izcilākās šķirnes aug Kanādas neskartajos reģionos, no kurienes tas atceļojis uz Eiropu. Izrādījās, ka tas ir ļoti spēcīgs augs. Aronijas augļi un iegūtā sula tiek uzskatīti par spēcīgāko antioksidantu avotu. Tā ir viena no visvairāk atjaunojošām vielām - tai piemīt pretgrumbu, nostiprinošas un reģenerējošas īpašības. Aronijas bieži ir sejas krēmu un specializētas kosmētikas, kas paredzēta matu kopšanai, sastāvdaļa. Tā satur dažādu minerālvielu un mikroelementu spēku, savukārt antioksidantu augstā koncentrācija ir ieteicama ne tikai kosmetoloģijā, bet arī pretvēža profilaksē. Liels P vitamīna (bialflonoīdu) daudzums aizsargā galvas ādu no baktērijām, sēnītēm un raugiem, kā arī pasargā matus no toksīniem, kas nāk no apkārtējās vides. Ar to vēl nebeidzas aronijas augļos esošo vērtīgo vielu bagātība. Tā ir vērtīga arī tāpēc, ka tajā ir augsta visu B grupas vitamīnu, kā arī K, C un E vitamīna koncentrācija. Tie līdzsvaro procesus organisma šūnās, uzlabojot matu šķipsnu izskatu un stāvokli. Aronija var lepoties arī ar neticamu minerālvielu daudzumu: dzelzi, kalciju, varu, boru, mangānu un jodu, fosforu, kāliju un cinku. Aronijas ir īsts multivitamīnu papildinājums gan matiem, gan galvas ādai.
  • rapšu eļļa - vēl viens Kanādas lepnums. Kanolas eļļa pieder pie saimes, kurā ietilpst rafinētas eļļas, kas ideāli piemērotas virtuvē, kā arī auksti spiestas, dabīgas eļļas ar skaistumkopšanas un veselībai labvēlīgām īpašībām. Kanolas eļļa ir ideāli piemērota matiem, kas tiek raksturoti kā vidējas un augstas porainības - tā mitrina un atjauno matus, padara tos elastīgus, cīnās pret galvas ādas pāržūšanu. Turklāt tā ir piemērota arī uzklāšanai uz sejas - tā labi uzsūcas un nerada problēmas nomazgājoties. Tā izlīdzina matu kutikulu un (kas ir ļoti svarīgi kanādiešiem) aizsargā pret ārējo faktoru, kā arī augstu un zemu temperatūru nelabvēlīgo ietekmi.
  • Kanādas zirgskābenīte (erigeron canadensis) - tas ir viengadīgs augs, kas aug arī Eiropā, bet to neievāc un nekultivē, jo, pēc vairākuma domām, tā ir... nezāle. Tikmēr ekstrakts, ko iegūst no sīka auga ar ļoti smalkiem ziediem, ir ideāla sastāvdaļa šampūnos un kondicionēros taukainai galvas ādai. Tam piemīt pretiekaisuma īpašības, tas nomāc seboreju, dziedē brūces un tonizē ādu.

MATU KOPŠANAS LĪDZEKĻI - SEVAĻUMERIKA: Meksika

Meksikānietes tiek uzskatītas par laimīgajām sievietēm - acteki un maijas ir nodevušas zināšanas, no kurām viņas ir saņēmušas zināšanas par senajiem garšaugiem, augiem un augļiem, kam piemīt ārkārtīgi spēcīgas dziedinošas un skaistumkopšanas īpašības. Šīs senās tradīcijas joprojām ir saglabājušās meksikānietes dzīvē arī mūsdienās. Sievietēm ir no kā izvēlēties - daudzi augi un garšaugi ar lielām spējām ikdienā atbalsta matu kopšanu. Lūk, vērtīgākie no tiem:

  • Kaktuss - Meksikā tā netrūkst, tas ir neapšaubāmi. Milzīgi augi ar nelabvēlīgu izskatu piedāvā krāšņojošas, veselīgas un atjaunojošas īpašības. Kaktuss stimulē matu augšanu un kavē to izkrišanu, lieliski baro un atjauno, reģenerē galvas ādu un uztur atbilstošu matu mitrināšanas līmeni, palielinot to elastību. Meksikāņi labprāt palutina matus ar kaktusa sulu, jo tā uzlabo to izskatu, lieliski attīrot galvas ādu, paceļot matus no saknēm, stiprinot struktūru un uzlabojot mirdzumu.
  • avokado - ne velti to uzskata par superēdienu - avokado ir vitamīnu un vērtīgo taukskābju pārpilnība. Tas ir viens no svarīgākajiem Meksikas pārtikas produktiem. To plaši izmanto kulinārijā kulinārijas vajadzībām, bet Centrālamerikas iedzīvotāji to novērtē ne tikai gvakamoles veidā. No zaļā avokado iegūtā ēteriskā eļļa ir lielisks līdzeklis bojātiem matiem, kuriem nepieciešama reģenerācija un atjaunošana. Avokado eļļa ir viegla, labi uzsūcoša eļļa, kas ir īsta vitamīnu bumba matiem (tajā ir pat septiņi pareizai matu un ādas kopšanai nepieciešamie vitamīni). To var izmantot gan vidēji, gan ļoti porainiem matiem, jo tai piemīt spēcīgas matu atjaunojošas un antioksidējošas īpašības.
  • candelillas vasks (euphorbia cerifera) ir viena no blīvākajām eļļām, ko parasti izmanto kosmētikā. Meksikāņi to izmanto kā ziedi sausām un saplaisājušām ķermeņa daļām, kā arī kā līdzekli matu galiem - tādējādi tie iegūst maksimālu aizsardzību pret bojājumiem. Kandelillas vasks lieliski baro matus un ir ļoti efektīvs mīkstinošs līdzeklis, jo satur vairākus ogļūdeņražus, sveķus, taukskābes un esterus. Uzklāts uz matiem, tas uzreiz izlīdzina matus un savalda nepaklausīgās šķipsnas. Tomēr tas jālieto ar mēru, jo kandelillas vasku ir ļoti grūti nomazgāt.
  • pitaya - pazīstams arī kā pūķa auglis ir neregulāras formas ana diezgan neparasts sastāvs. Meksikas iedzīvotājiem tas ir salds un garšīgs gardums ar veselīgām un stiprinošām īpašībām. To jau sen izmanto arī kosmētikā - tai piemīt spēcīgas antioksidantu īpašības, kas nozīmē, ka tā palēnina novecošanās procesus un aizsargā pret oksidatīvo stresu. Par savām nenovērtējamajām, spēcīgi atjaunojošajām īpašībām pitāja ir pateicīga betalaīniem - mikroskopiskiem savienojumiem, kas papildus kosmētikas īpašībām darbojas kā atbalsts cīņā pret diabētu un vēzi. Pitaja jeb pūķa auglis ir bagāts arī ar vitamīniem, tostarp C vitamīnu, riboflavīnu, B grupas vitamīnu (nepieciešams pareizai matu augšanai), niacīnu un tiamīnu. Tajā ir arī vairākas minerālvielas (kalcijs, dzelzs, fosfors). Tā klātbūtne matu kopšanas līdzekļos palielina to prestižu un nodrošina intensīvāku atjaunošanos.
  • papaija - Meksikā pazīstama jau gadsimtiem ilgi, proti, kopš maiju laikiem. To plaši izmantoja brūču un čūlu ārstēšanā, jo tā lieliski atjauno ādu. Mūsdienās to izmanto ne tikai kā farmaceitisku, bet arī kā uzticamu kosmētikas līdzekli. Papaija lieliski attīra ādu, tā ir fermentu pīlingu sastāvdaļa (arī galvas ādai), kā arī šampūnu un kondicionieru sastāvdaļa, kas padara matus skaistus. Papaija stiprina un mitrina matus, atjauno un uzkrāj kolagēnu, tādējādi pozitīvi ietekmējot matu un ādas struktūru. Meksikāņi novērtē papaijas mīkstumu tā spēcīgo atjaunojošo un reģenerējošo īpašību dēļ: tas satur daudz vitamīnu: C, A, K, E un vairākus B grupas vitamīnus, kuriem ir svarīga nozīme matu pareizā augšanā un izskatā. Turklāt papaijā ir arī dzelzs, fosfors, kālijs, nātrijs, cinks, kalcijs un magnijs - tas ir vesels virkne matiem un ādai svarīgu minerālvielu.
  • opuncija (Opuntia ficus-indica) - neparasta kaktusa šķirne ar saplacinātām lapām un eksotiskiem oranžiem ziediem. No opuncijas iegūtajā sulā ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu, flavonoīdu, organisko skābju un betalaīnu sastāvs. Meksikāņi to labprāt izmanto kā sastāvdaļu matu maskām. Opuncijas ir vēlamas arī šampūnos un tiek lietotas uztura bagātinātāju veidā, jo ir pierādītas to ... svara samazināšanas īpašības.
    Opuncija nav tikai mīkstums un sula - no tās lapām iegūst gļotas, kas ir spēcīga matu un sejas masku sastāvdaļa (meksikāņi bieži izmanto tās pašas, svaigi novāktās opuncijas gļotas, uzklājot tās uz matiem un ādas). Vēl viens lielisks produkts, ko iegūst no šī neparastā kaktusa, ir eļļa, kurai piemīt spēcīgas, bioaktīvas atjaunojošas un reģenerējošas īpašības. To bieži izmanto kā sejas serumu un kā eļļu matu eļļošanai.
  • čili pipari - meksikāņu virtuves pamatsastāvdaļai piemīt bezgalīgi nenovērtējamas kosmētiskās īpašības. Izrādās, čili pazina jau acteki un maiji - kombinācijā ar kakao to dēvēja par "dievu dzērienu", kas palēnina novecošanos, piešķir vitalitāti, uzlabo asinsriti, uzlabo garastāvokli un domāšanas procesus un darbojas kā detoksikējošs līdzeklis. Meksikāņiem čili pipari ir slepena sastāvdaļa, kas paātrina matu augšanu un stimulē matu sīpolu darbību. Čili, kombinēts ar eļļām un ieziests galvas ādā, uzlabo mikrocirkulāciju, piesātina ādu ar skābekli un stiprina šūnu vielmaiņu. Pateicoties šai funkcijai, mati kļūst spēcīgāki, tie pārstāj izkrīt un aug ātrāk.
  • guava - skāba kā zemene, krēmīga kā banāns, sulīga kā ābols ar nedaudz saldu pēcgaršu, kas atgādina dateļu augļus - Meksikā to uzskata par garšīgu un spēcīgu antioksidantu ar reģenerējošām īpašībām. Pusaudži gvajavas sulu lieto, lai mazinātu pinnes simptomus, tā arī lieliski baro taukainus matus un atvieglo galvas ādas kairinājumu. Guava ne tikai regulē sebuma līmeni, bet arī nodrošina pietiekamu matu un galvas ādas mitrināšanu un kavē to novecošanos, vienlaikus novēršot vitalitātes zudumu.

MATU KOPŠANA - ZIEMEĻAMERIKA: ASV

Amerikas Savienotās Valstis - valsts, kurā cilvēki piepilda savus sapņus par vienlīdzību, brīvību, bagātību, slavu. Vai tas nozīmē, ka sapņiem par satriecošiem matiem ir iespēja piepildīties? Izrādās, ka etniski bagātajā valstī pieeja matu kopšanai ir ārkārtīgi profesionāla: Afro matiem ir savi speciālisti un atbilstoši orientēti frizētavas, savukārt Āzijas iedzīvotāju biezie, maz porainie mati arī saņem īpašu aprūpi. Precīzāk sakot, šeit katrs mats atradīs savu vietu.

Arī amerikāņiem ir vājā vieta: tā ir Eiropas matu kopšana - ir īpaši saloni, kas piedāvā tikai Vecā kontinenta iecienītās procedūras.

Arī ASV iedzīvotājas labprāt ķeras pie tradicionālām receptēm, ko līdz pat mūsdienām zina un izmanto Amerikas pamatiedzīvotāji. Turpmākajā sarakstā ir iekļautas populārākās dabīgās vielas ar izcilu iedarbību matu kopšanā.

  • kokvilna (kokvilnas sēklu eļļa) – Amerikas Savienotajās Valstīs pazīstama un kultivēta jau gadu desmitiem, novērtēta arī kosmētisko īpašību dēļ. Spēcīgākā matus uzlabojošā viela ir kokvilnas sēklu eļļa (kā norāda nosaukums), kas iegūta no tās sēklām. Ideāli piemērots sausu un bojātu matu kopšanai, kuriem trūkst elastības un vitalitātes. Tas atjauno trauslus matus un lieliski aizsargā to galus. Kokvilnas sēklu eļļa ir slavena ar savām mīkstinošajām īpašībām un līdzsvaro galvas ādas hidrolipīdu barjeru, novēršot pārmērīgu izžūšanu un galvas ādas kairinājumu.
  • kukurūza – vēl viena vērtīga kosmētiskā eļļa ir no kukurūzas dīgļiem iegūtā. Amerikas Savienotās Valstis ir vadošais kukurūzas un no tās iegūto produktu piegādātājs. Labirinto eļļa ir bagāta ar vitamīniem (C, A, K, D, E un B grupas vitamīniem), kā arī minerālvielām (kāliju, nātriju, kalciju, dzelzi, magniju un cinku) un vērtīgām taukskābēm (oleīns un linolskābe). ). Tā kā E vitamīna koncentrācija labirinta eļļā ir divreiz augstāka nekā olīveļļā, tas ir labākais līdzeklis matu izskata uzlabošanai.
  • soja – viena no galvenajām ASV audzētajām kultūrām. Soju plaši izmanto pārtikas rūpniecībā, un no tās iegūtā eļļa tika uzskatīta par vienu no labākajām. Tas lieliski iederas virtuvē, savukārt auksti spiestais un neattīrītais ir novērtēts kosmētikā. Sojas eļļa ir galvenā sastāvdaļa pretnovecošanas profilaksē; tajā ir daudz vitamīnu un mikroelementu, kā arī bagātīgi proteīni, kas ir būtiski matu atjaunošanas procesā. Sojas eļļa novērš mitruma zudumu, aizsargā matus no augstām temperatūrām (spēcīga saule, žāvētāja izdalītais karstums). ASV pilsoņi bieži atrod sojas mikrobu ekstraktus matu un skropstu kopšanas līdzekļos – tas lieliski nostiprina spuldzes un uzlabo matu augšanas procesu.
  • pļavas putām (Limnanthes alba) ir vēl viens skaists nosaukums: prēriju pērle. Eļļa, ko iegūst no viengadīga auga, ir ārkārtīgi spēcīgs antioksidants. Amerikas iedzīvotāji to novērtē kā matu un sejas kopšanai paredzētās kosmētikas sastāvdaļu. Meadowfoam iepriecināja kosmetologus ar tādām īpašībām, ka tās ziedi tika salīdzināti ar jūras putām. Prērijas pērle satur vairākas garas ķēdes taukskābes un augstu triglicerīdu koncentrāciju. Tādējādi tas lieliski mitrina ādu un matus, atjauno un baro, samazina grumbiņas, labi iesūcas un nepārslogo matus.
  • raganu lazda (hammer virginiana) ir viela, kas tiek slavēta ar tās savelkošajām, antiseptiskajām un pretiekaisuma īpašībām. Raganu lazdas dabiskā dzīvotne ir Ziemeļamerika. No tās mizas iegūtajam ekstraktam ir vairākas barojošas īpašības. Vissvarīgākie ir dezinfekcijas, savelkšanas, antioksidācijas līdzekļi. Burvju lazda tiek plaši izmantota taukainas vai pūtītes ādas kopšanai, kā arī kā hidrolāts, kas iemasē galvas ādā un matos, lai līdzsvarotu sebuma sekrēcijas līmeni un kavētu seboreju. Raganu lazda lieliski ārstē jebkuru iekaisumu, kairinājumu un čūlas. Tā ir arī izplatīta sastāvdaļa pretsviedru līdzekļos, jo kavē ādas svīšanu
  • melnā vītola ekstrakts (salix nigra) ir labākais līdzeklis pret taukainiem matiem, blaugznām vai pārmērīgu seboreju. Melnais vītols ir raksturīga ainavas iezīme Ziemeļamerikas austrumu apgabalos. Tas darbojas antibakteriāli un veicina ādas šūnu atjaunošanos. Bieži lieto ādas, sejas un ķermeņa skrubjos. Tās darbību bieži salīdzina ar salicilskābi, taču melnais vītols ir efektīvāks un maigāks: neskatoties uz salicilātu klātbūtni, tas nekairina ādu.
  • serenoa repens, plaši pazīstama kā palmetto – tas ir augs, ko jau pazīst Amerikas pamatiedzīvotāji. Sievietes to novērtēja īpaši tāpēc, ka tas kavē matu nosirmošanu un novērš priekšlaicīgu matu izkrišanu. Tas ir ideāli piemērots nobriedušu, bojātu, nogurušu un jutīgu matu kopšanai. Saw palmetto satur daudz taukskābju (kaprīns, kaprons un kaprilskābe, laurīnskābe, miristīns, eļļa un palmitīns) un fitosterīnus, kas nodrošina pareizu ādas un matu mitrināšanas līmeni un spēj stimulēt kolagēna sintēzi, tāpēc tie ļoti atbalsta audus. reģenerācija. Zāģpalmas sastāvā esošais karnitīns un liposkābe kavē galvas ādas iekaisumu un novērš plikpaurību.
  • jojobas eļļa – jojobas krūmi ir raksturīgs Arizonas, Kalifornijas un dažu Meksikas apgabalu skats. Jojobas eļļa patiešām ir šķidrs vasks, kas satur vienu no visaugstāk novērtētajām sastāvdaļām matu un ādas kopšanā – skvalānu. Šī viela atrodas arī cilvēka sebumā – tā ir atbildīga par pareizu ādas mitrināšanas līmeni, nomāc seboreju un nomierina pārmērīgi sausu ādu. Jojobas eļļa ir viena no visaugstāk novērtētajām kosmētiskajām vielām – tās klātbūtne matu kopšanas līdzekļos ceļ konkrētās kosmētikas prestižu – jojoba ir viens no perfektākajiem mīkstinātājiem, un tās esteri ir ādai draudzīgākās vielas. Jojobas eļļa viegli uzsūcas, palielina matu spīdumu un lieliski uzlabo to stāvokli. Turklāt tas nepārslogo matus.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika