Visbiežāk sastopamās galvas ādas slimības. Cēloņi un veidi

Visbiežāk sastopamās galvas ādas slimības. Cēloņi un veidi

Nepatīkama galvas ādas nieze un matu izkrišana ir problēmas, ko bieži izraisa galvas ādas slimības. Iepazīstieties ar visbiežāk sastopamajām slimībām, kas var piemeklēt arī jūs, un uzziniet, kā tās efektīvi ārstēt, lai baudītu veselīgus un skaistus matus.

Galvas ādas slimības kļūst par izplatītu veselības problēmu. Tās skar visu vecumu cilvēkus un nav atkarīgas no dzimuma. Tās parādās tāpēc, ka galvas āda ir visai neparasta un noteikti atšķiras no citām mūsu ādas daļām. To ir viegli sensibilizēt, tā ir ideāla vide dažādu infekciju attīstībai.

Kāpēc galvas āda inficējas?

Viena no galvas ādai raksturīgajām īpašībām ir liels receptoru skaits un vēl lielāks izdalītā sebuma daudzums salīdzinājumā ar citām ķermeņa daļām. Apmatotā galvas āda ir diezgan silta vide - ideāla vieta sēnīšu un mikroorganismu attīstībai.

Turklāt galvas ādai noteikti ir lielāka jutība - iedzimta vai radušās nelabvēlīgu ārējo faktoru ietekmē. Šī īpašība ļoti atvieglo galvas ādas kairinājumu un apgrūtina iekaisuma ārstēšanu.

Ja pieskaita slikto mitrināšanu, ko izraisa bieža ļoti attīrošu un sausinošu šampūnu lietošana, kā arī pareiza uztura trūkumu un alerģijas... izrādās, ka galvas āda ir tā mūsu ādas daļa, kas ir visjutīgākā pret dažādām slimībām.

Kādas galvas ādas slimības var diagnosticēt?

Mēs jau zinām, ka galvas āda var būt pakļauta visdažādākajām slimībām. Kādas tās ir īpaši? Ir vērts uzzināt visbiežāk sastopamās galvas ādas slimības, lai nākotnē būtu vieglāk noteikt iespējamo problēmu un ieviest atbilstošu ārstēšanu.

Visbiežāk sastopamās galvas ādas slimības ir šādas: sēnīšu infekcija, seborejas dermatīts, galvas ādas psoriāze, blaugznas, pedikuloze un alopēcija ar dažādu gaitu.

Kā ārstēt galvas ādas slimības?

Ārstēšanas metodes ir atkarīgas no saslimšanas, ar kuru mums jātiek galā. Daži produkti palīdzēs pārvarēt blaugznas, bet citi kalpos, lai atbrīvotos no utīm. Katrā gadījumā ir vērts konsultēties ar trihologu vai dermatologu, lai izvēlētos pareizās ārstēšanas metodes.

Tomēr var izdalīt vairākus noteikumus, kurus visos gadījumos ir vērts iekļaut ikdienas kopšanā. Galvas ādas slimības to ievērojami vājina un kairina, tāpēc labs risinājums ir mazināt šos kairinājumus un nodrošināt ādu ar visu nepieciešamo - vitamīniem, minerālvielām, taukskābēm, mitrinātājiem. Kā to darīt?

  1. Nodrošiniet optimālu galvas ādas mitrināšanu, tā nedrīkst būt pārāk sausa.
  2. Matu un galvas ādas mazgāšanai izmantojiet tikai saudzīgus šampūnus.
  3. Izvairieties no lietām, kas var kairināt, piemēram, kosmētikas līdzekļiem ar alkoholu, veidošanas kosmētikas līdzekļiem.
  4. Samaziniet fēnu žāvēšanu, iztaisnošanu un karstu matu veidošanu.
  5. Aizstājiet sintētisko kosmētiku ar dabīgām eļļām.

Runājot par eļļām, ir vērts atcerēties, ka, ja tās tiek lietotas saprātīgi un saskaņā ar ieteikumiem, tās palīdzēs rūpēties par matu un galvas ādas veselību. Pareizas dabīgās eļļas izvēle ir pareizs solis ikdienas kopšanā, jo tā atbalsta galvas ādas slimību ārstēšanu. Visieteicamākā eļļa galvas ādai, kas stiprina matu saknes, novērš matu izkrišanu, ārstē blaugznas, samazina matu taukošanos un paātrina to augšanu, ir rīcineļļa.

Visbiežāk sastopamās galvas ādas slimības

PEDICULOSiS CAPITIS (Galvas iebrukums ar galvas utīm)

Šī ir problēma, kas daudziem cilvēkiem atgādina skolas gadus. Acīmredzot skolas ir vieta, kur visvieglāk inficēties ar utīm - slimību, par kuru atbildīgas ir cilvēkveidīgās utis - mazi kukaiņi, kas barojas ar galvas ādas asinīm. Pirmais solis galvas utīšu ārstēšanā diemžēl ir... matu griešana. Pēc tam ir jāizmanto farmakoterapija, piemēram, permetrīna šampūnu veidā. Viens no efektīviem palīglīdzekļiem, kas palīdz atbrīvoties no utīm, ir elektroniskā ķemme. Tomēr, protams, var ķerties arī pie paštaisītiem veidiem, kā atbrīvoties no utīm (piemēram, ēteriskās eļļas, etiķis, rozmarīna skalošanas līdzekļi), un nodrošināt pienācīgu higiēnu.

MIKOZE (sēnīšu infekcija)

Pārmērīgs matu izkrišana, kā arī lobīšanās, nieze un dedzināšana ir pirmie galvas ādas mikozes simptomi. To iemesls ir sēnītes, kas īpaši uzbrūk cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti. Svarīgi, ka sēnīšu izmaiņas skar ne tikai ādu, bet arī pašus matus. Šīs galvas ādas slimības gadījumā ir ļoti svarīgi reaģēt nekavējoties pēc pirmo simptomu atklāšanas, jo tādā veidā mikozes ārstēšana būs vieglāka.

Galvas ādas mikozei ir vairāki paveidi:

  • Trihofitija - izpaužas ar tumšiem plankumiem un daļēju matu izkrišanu, kā rezultātā uz galvas parādās kailas, niezošas plankumainas vietas;
  • Mikrosporoze - uz ādas parādās plankumi, kas ir līdzīgi iepriekš minētajiem, bet tā izplatās daudz ātrāk nekā citi šīs slimības veidi;
  • Favus - izpaužas ar lielākās daļas matu izkrišanu un dzelteniem lobījumiem uz ādas, kas ne tikai niez, bet kam ir arī ļoti nepatīkams aromāts.

Precīza diagnoze ir pirmais solis, lai ieviestu pareizu aprūpi un ārstēšanu. Jāizmanto preparāti ar fungicīdiem komponentiem (parasti iekšķīgi), dezinficējošas ziedes, kā arī šampūns ar ketokonazolu. Galvas ādas sēnīšu infekcijas gadījumā nepieciešama arī bieža matu apcirpšana un visu esošo matu piederumu, piemēram, suku, ķemmju u. c., nomaiņa.

DANDRUFF

Runājot par galvas ādas slimībām, nav iespējams nepieminēt blaugznas. Tas ir nepatīkams stāvoklis, kas diemžēl skar arvien vairāk cilvēku. Dažreiz tā ir vienreizēja problēma, taču tai var būt arī atkārtots raksturs. Arī blaugznu cēloņi ir dažādi: sākot no ģenētiskiem apstākļiem, stresa un hormonāliem traucējumiem līdz ikdienas kopšanas kļūdām un... sēnītēm!

Pastāv vairāki blaugznu veidi:

  • Ar sausu ādu saistītas blaugznas - visizplatītākā paveida blaugznas bez iekaisuma, kas izpaužas kā nelieli, balti sausas ādas plankumi, kas lobās un nokrīt;
  • Ar taukainu galvas ādu saistītas blaugznas - tās bieži attīstās no sausām blaugznām, tās pavada iekaisums un nieze, izpaužas ar dzelteniem zvīņām uz ādas un taukainiem matiem;
  • Tinea versicolor - sēnīšu izraisīta ādas infekcija, kas izpaužas ar tumšiem vai dzeltenīgiem ādas (ne vienmēr tikai galvas) izplūdumiem un niezi;
  • Pityriasis rosea - bieži skar bērnus un pusaudžus, izpaužas ar sīkiem sarkaniem plankumiņiem uz dažādām ķermeņa daļām, kas spontāni izzūd apmēram pēc mēneša;
  • Seborrhoeic blaugznas - ar eļļu saistītu blaugznu paveids, ko ārstē kā alerģiju, ko arī pavada seboreja, bez dzeltenām ādas pārslām, bet ar baltām un sausām.

Vieglākais veids, kā atbrīvoties no blaugznām, ir lietot šampūnus pret blaugznām, taču ir vērts atcerēties, ka tie var izraisīt atkarību. Kā ārstēt blaugznas? Ir labi zināt, ka blaugznu matu kopšana nebūt nav viegls uzdevums. Mans padoms: vislabāk ir doties pie ārsta.

SEBORĒTISKAIS DERMATĪTS

Tā ir galvas ādas slimība, kas bieži minēta kā blaugznu paveids. Kāpēc? Tāpēc, ka viens no seborēziskā dermatīta simptomiem ir spēcīga ādas lobīšanās. Lielākā problēma, kas rodas šīs slimības rezultātā, ir hronisks iekaisums ar tendenci atkārtoties, kā arī eritēma un garozas veidošanās uz ādas virsmas. Interesanti, ka seborejamajam dermatītam ir sezonāls raksturs - tas biežāk parādās rudenī un ziemā. Turklāt nav viena SD cēloņa - slimība rodas daudzu pārmaiņu, tostarp hormonālu, imunoloģisku, kā arī ārēju (sēnītes, uzturs, higiēna), rezultātā.

PSORIĀZE

Viena no nopietnākajām galvas ādas slimībām ir psoriāze. Tā ir autoimūna slimība, kas nozīmē, ka imūnsistēma uzbrūk citām ķermeņa šūnām. Galvas ādas psoriāze izpaužas kā epidermas atjaunošanās un lobīšanās procesu traucējumi. Ādas šūnas vairojas pārāk strauji, epiderma aug, pēc tam tā noslāņojas un veido lielus zvīņas. Psoriāzes simptomus nevar sajaukt ar citiem. Diemžēl šīs slimības ārstēšana ir ļoti sarežģīta - uz matiem nevar lietot nekādus taukainus un biezus preparātus, tikai dermatologa izrakstītus medikamentus un speciālus šampūnus.

ALOPECIA

Alopēcija ir vēl viena nopietna galvas ādas slimība. Protams, runa galvenokārt ir par matu izkrišanu pārāk lielos un nekontrolētos apjomos. Visbiežāk sastopamie baldopētijas cēloņi ir stress, dzelzs un folijskābes trūkums, grūtniecība, hroniskas slimības, medikamentu lietošana un hormonāli traucējumi, piemēram, hipotireoze.

Alopēcijai var būt vairākas formas:

  • tipveida matu izkrišana, var būt vīriešu un sieviešu (MPHL vai FPHL) - androgēna alopēcija - noteikti visizplatītākais matu izkrišanas iemesls (skar līdz 70 % vīriešu un 40 % sieviešu), ko izraisa dihidrotestosterona līmeņa izmaiņas;
  • Alopecia areata - galvas ādas autoimūna slimība, kuras laikā mati izkrīt pa daļām, atstājot platības bez matiem;
  • Telogen effluvium - visbiežāk to izraisa matu folikulu izzušana hormonālu traucējumu, saindēšanās, infekcijas vai noteiktu zāļu lietošanas rezultātā;
  • Cicatriciāla alopēcija - hroniska iekaisuma, iedzimtu defektu, vēža vai mehānisku traumu izraisīta alopēcija, kuras sekas ir neatgriezeniska matu izkrišana.

Antibiotiku terapija ir visizplatītākā alopēcijas ārstēšanas metode. Var izmantot arī matu ampulas, augu izcelsmes galvas ādas losjonus, sejas maskas un dabīgās eļļas, kuras, iemasējot galvas ādā, atjauno matu folikulu dabisko darbību un stimulē matu sīpolu darbību.

Svarīgi! Katrai galvas ādas slimībai ir nepieciešama konsultācija ar trihologu vai dermatologu, jo tikai speciālists var precīzi noteikt slimības veidu, cēloni un nodrošināt pareizu ārstēšanas metodi!

 

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika