Ļaujiet saviem matiem runāt, 8. daļa. Ārkārtīgi sausu matu kopšanas rutīna

Ļaujiet saviem matiem runāt, 8. daļa. Ārkārtīgi sausu matu kopšanas rutīna

Ja jūsu mati ir blāvi, grūti izķemmējami un nav elastīgi, iespējams, tie ir arī ļoti sausi. Tas nenozīmē, ka jūsu frizūra ir bojāta. Ir pienācis laiks kliedēt daudzus mītus. Uzziniet, kas patiesībā ir nepieciešams ļoti sausiem matiem.

Matu (un ādas) kopšanas pamatā ir mitrināšana. Ūdens ir dzīvības un skaistuma avots. Pirms pāriet pie jautājuma par to, kā mitrināt sausus matus, mums vajadzētu tuvāk aplūkot to īpašības un vajadzības.

SAUSU MATU ĪPAŠĪBAS

Sievietes bieži sev jautā - kāpēc mani mati ir sausi? Godīgi sakot, tā ir globāla problēma. Ir grūti atrast matus, kas būtu nepārtraukti mitrināti. Bez ūdens šķipsnas zaudē to, kas ir vērtīgākais. Tāpēc vārdam "sausi" bieži pievienojas citi īpašības vārdi: sausi un bojāti mati, sausi un stīvi mati, sausi un plāni mati, sausi un blāvi mati, sausi un blāvi mati, sausi un trausli mati utt. Saraksts ir bezgalīgs. Šīm problēmām ir viena kopīga iezīme - vienmēr ir vainojams pārāk maz ūdens matos.

Veseliem matiem ūdens veido aptuveni 10 % no matu sastāva. Jums vajadzētu uzturēt šo minimālo hidratācijas līmeni, jo tas ir būtiski, lai saglabātu pareizu gan ārējās, gan iekšējās matu struktūras stāvokli. Ūdens ir daļēji atbildīgs, piemēram, par matu elastību. Tāpēc ļoti sausi mati (ar zemu ūdens saturu) ir liela problēma.

Kāpēc mati zaudē mitrumu?

Pārmērīgu ūdens zudumu matos parasti izraisa pārāk maz sebuma (ko ražo tauku dziedzeri galvas ādā). Nelielam tauku slānim ap matu stublāju ir būtiska nozīme - tas izolē no kaitīgajiem faktoriem un - pats galvenais - novērš ūdens zudumu. Ja lipīdu kārtiņa ir izjaukta vai tā ir novājināta, ūdens iztvaiko ātrāk. Tā rodas sausi mati.

Matu sausumu var izraisīt arī ceramīdu deficīts - radzē. Šie ķīmiskie savienojumi veido neporaino apvalku, kas bloķē ūdeni galvas ādā. Tajā pašā laikā tas nodrošina elastību un uztur pareizu temperatūru. Ja keramīdi ir vāji, jo mēs nepiegādājam pareizo UFA (nepiesātināto taukskābju) daudzumu, mēs cīnāmies ar matu sausumu.

Matiem trūkst mitrināšanas, jo:

  • nepareizi matu līdzekļi, piemēram, ar alkohola piedevu.
  • matu kopšana tiek ierobežota līdz mazgāšanai
  • lietojot šampūnus ar spēcīgiem mazgāšanas līdzekļiem.
  • regulāra krāsošana, karstuma vai ķīmiska ieveidošana
  • sliktiem laika apstākļiem, piemēram, ziemas aukstuma vai vasaras karstuma.
  • regulāra matu žāvēšana ar karstu gaisa plūsmu.
  • ļoti slikts un nesabalansēts uzturs

Ir vēl divi svarīgi aspekti:

  1. Matu un galvas ādas mitrināšanas līmenis pastāvīgi mainās, un tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp gadalaikiem. Ļoti sausi mati ir daudz biežāk sastopami ziemā (kad temperatūra pazeminās, gaisa mitrums ārā un gaisa sausums iekšpusē palielinās) vai vasarā (kaitīgo saules staru un augstāku temperatūru dēļ).
  2. Dažiem cilvēkiem ir dabiski sausi mati. Ko tas nozīmē? Šajā situācijā šķipsnas ir sausas dabiski, jo āda nespēj nodrošināt aizsargājošo sebuma daudzumu. Šajā gadījumā sausi mati nav vienādi ar bojājumiem. Sausi mati ne vienmēr ir bojāti! Acīmredzot tas nav labi. Dabiski sausi mati parasti ir cirtaini, un arī tiem ir nepieciešama mitrināšanu veicinoša kopšana.

SAUSU MATU KOPŠANA 

Pārejam pie galvenā jautājuma - kā mitrināt sausus matus. Tas nav tik vienkārši, kā šķiet. Bieži sastopamas šaubas: "Maniem matiem ir nepārtraukta saskare ar ūdeni, tad kāpēc tie ir sausi?". Ūdens piegāde nepalīdzēs, jo tas ātri iztvaiko un padara matus vēl sausākus.

Lai fiksētu vajadzīgo ūdens daudzumu matos, ir nepieciešamas divu veidu vielas:

  • humektanti - stipri higroskopiskas vielas, kas izšķīst ūdenī un tādējādi saista ūdens molekulas un notur tās matos.
  • mīkstinošas vielas - sastāvdaļas, kas uz ādas un matu virsmas atstāj okluzīvo slāni, samazinot ūdens zudumu (vienlaikus nodrošinot elastību un gludumu).

Sausu matu kopšanai jābalstās uz mīkstinošo un mitrinošo vielu, nevis tikai ūdens, līdzsvara nodrošināšanu. Tas ir vienīgais veids, kā atgūt matu vitalitāti un skaistu izskatu.

Ko lietot sausiem matiem?

  1. Intensīvi mitrinoši produkti. Ir loģiski, ka ārkārtīgi sausiem matiem mitrums ir nepieciešams pāri visam. Tāpēc jums ir jāizvēlas mitrinošas vielas saturoši produkti. Populārākie humektanti kosmētikā ir hialuronskābe, medus, alveja, linsēklas, pantenols (provitamīns B5), glicerīns, kļavu sīrups, urīnviela un nātrija laktāts. Labākā maska sausiem matiem satur vismaz vienu no minētajām vielām sastāvdaļu saraksta augšgalā.
  2. Dabiski mīkstinoši produkti. Ja jūs piegādājat pareizo ūdens daudzumu, jums tas ir jāfiksē. Izvēlieties mīkstinošas maskas vai dabīgas eļļas. Ko meklēt produktos? Silikoni, parafīns, augu eļļas un sviestvielas ir visbiežāk sastopamie mīkstinošie līdzekļi. Pirmās divas grupas nav dabiskas, tāpēc tās var padarīt matus smagākus un ilgtermiņā bojātus. Daudz labāka izvēle ir dabīgas sastāvdaļas, piemēram, eļļas, piemēram, argana eļļa, olīveļļa vai avokado eļļa.

Obligāti jāzina! Sausiem matiem nepatīk proteīni. Maskas un kondicionieri ar proteīniem (keratīnu, zīdu, kolagēnu, kviešiem vai olām) darbojas tikai tad, ja jūs domājat, kā atjaunot sausus matus - kad šķipsnas ir gan sausas, gan bojātas.

Sausu matu eļļošana

Kas ir sausu matu līdzeklis? Galvenokārt dabīgās eļļas, kas ne tikai novērš mitrināšanas zudumu un aizsargā pret kaitīgajiem faktoriem, bet arī baro, stiprina un piešķir satriecošu izskatu. Labākās eļļas sausiem matiem ir eļļas, kas paredzētas augstas porainības matiem (tādiem, kas zaudē ūdeni augsti izaugušo kutikulas zvīņu dēļ). Tomēr tas nav noteikums. Kā jau iepriekš minēju, matu sausums nenozīmē matu bojājumus.

Ļoti svarīgi ir tas, kā eļļu uzklāj matiem. Sausiem matiem vislabāk piemērota karsta eļļas apstrāde. Tāpat eļļu uzklājiet uz mitrām šķipsnām, jo gan ūdens, gan karstums veicina vērtīgo uzturvielu uzsūkšanos.

Kā mazgāt sausus matus?

Mazgāšanas posms ir tikpat svarīgs kā piemērotu produktu izvēle. Pat vislabākie līdzekļi neizdosies, ja nezināsiet, kā mazgāt sausus matus. Dažas lietas ir svarīgas.

  • CSC ir labākais paņēmiens - kondicionieris (piemēram, matu eļļa) - šampūns - kondicionieris. Šādā veidā jūs piegādājat barojošās vielas pirms mazgāšanas un visbeidzot fiksējat tās aizsardzībai.
  • Labs šampūns sausiem matiem nesatur spēcīgus mazgāšanas līdzekļus (SLS vai SLES) un tā sastāvā ir tikai dabīgi un maigi mazgāšanas līdzekļi.
  • Ļoti sausi mati ir trausli, tāpēc ar tiem jārīkojas saudzīgi. Nedz mazgāšanas laikā, nedz arī pēc mazgāšanas tos nedrīkst plēst, vilkt vai berzēt. Mitru matu ietīšana dvielī nav laba ideja, jo tie var zaudēt pārāk daudz ūdens un barības vielu.
  • Papildus mazgāšanas tehnikai ir svarīgi arī tas, cik bieži to darāt. Ūdens (īpaši cietais un kopā ar mazgāšanas līdzekļiem) var dehidrēt, tāpēc sausus matus nedrīkst mazgāt pārāk bieži. Pietiks ar divām vai trim reizēm nedēļā, ja vien jūsu galvas āda nav taukaina.
  • Dienās, kad nemazgājat matus, uzturiet to mitrināšanu ar losjoniem vai vieglām matu eļļām.

Sausu matu ārstēšanas līdzekļi mājas apstākļos

Vai ir vēl kaut kas, kas palīdz sausiem matiem? Meklējiet sausu matu mājas līdzekļus, jo tie parasti sniedz lieliskus rezultātus. Es nedomāju izmantot DIY maskas, nevis profesionālas procedūras un mitrinošas eļļas. Mājas maskas darbojas kā piedevas. Kā mitrināt sausus matus? Kādas sastāvdaļas izvēlēties?

  1. DIY sausu matu maska ir labs variants, ja tā ir piesātināta ar eļļām un mitrinātājiem. Par pamatu izmantojiet olīveļļu vai citu vieglu eļļu. Sajaucot to ar medu vai alvejas sulu, jūs iegūsiet masku, kas patiks jūsu sausajiem matiem. Ļaujiet tai nostāvēties piecpadsmit minūtes un izskalojiet. Lietojiet masku, piemēram, reizi nedēļā.
  2. Sausiem matiem patīk skābi maisījumi. Noslēguma skalošanai izmantojiet ūdeni, kas sajaukts ar ābolu etiķi, hibiskusu, citronu vai citiem citrusaugļiem. Tādējādi jūs aiztaisīsiet kutikulas zvīņas, aizturēsiet ūdeni un priecāsieties par zīdaini gludām šķipsnām.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika