Matu veidošanas vēsture. 3. Daļa: kādas frizūras pēdējos gadsimtos tika atzītas par tendenciozām?

Matu veidošanas vēsture. 3. Daļa: kādas frizūras pēdējos gadsimtos tika atzītas par tendenciozām?

Pēdējie divsimt gadi bijuši patiesi izcili, ja runājam par frizūru vēsturi. Lai gan šajā laikā parādījušās dažādas jaunas matu tendences, daudzi frizieri joprojām smeļas iedvesmu no aizgājušo laikmetu frizūrām. Vai zināt, kādas frizūru tendences valdīja 19. gadsimtā? Vai arī kādi matu sakārtojumi bija modē pirms dažiem desmitiem gadu?

Jau kopš laika gala neaizmirstami cilvēki pievēršas visām iespējamajām matu procedūrām, lai apgrieztu, sasietu un ietērptu šķipsnas. Sākumā šī prakse bija vairāk komfortam, bet vēlāk tā bija saistīta ar kultūras un sociālajām ietekmēm.

Kā matu sakārtojumi mainījās visu pēdējo 200 gadu laikā?

Neapšaubāmi, par tendenciozām atzītās frizūras 19. un 20. gadsimtā bija aiziešana no greznības un bagātības. Tā bija liela atgriešanās pie tā, kas ir dabisks. Baroka parūkas sāka uztvert tikai kā teātra skatuves elementu. To vietā cilvēki atkal sāka meklēt iedvesmu un analizēt kādas frizūras senatnē tika atzītas par tendenciozām. Tomēr līdz ar virzību un kultūras izmaiņām radās arī jaunas matu sakārtojuma tendences. Tas viss padara 19. un 20. gadsimta matu veidošanas mākslu neticami daudzpusīgu.

TENDENCIOZAS FRIZŪRAS 19. GADSIMTĀ

19. un 20. gadsimta matu mode iet it kā uz apli. Tieši šī iemesla dēļ mūsdienu laiki sākās ar atgriešanosatpakaļ pie senajām frizūrām, īpaši romiešu. Tomēr šī nav vienīgā raksturīgā tendence, jo 19. gadsimtā bija garākas un izgreznotākas arī augstu paceltas frizūras.

Kādas frizūras 19. gadsimta vidū tika atzītas par tendenciozām?

Vispār jau tolaik cilvēki deva priekšroku īsiem matiem un gludām frizūrām. Pakāpeniski griezumi tika atzīti par tendencioziem, un vairumā gadījumu šādi mati tika izfilēti, lai atņemtu tiem apjomu. Lai sasniegtu šo mērķi, cilvēki cita starpā izmantoja matu eļļas. Ir vērts pieminēt, ka pēc Franču Revolūcijas īsiem matu sakārtojumiem bija neskaitāmas sejas:

  • frizūra à la Titus – griezti īsi, nedaudz haotiski mati, kas atgādina tipiskas romiešu vīriešu frizūras. Runā, ka šo frizūru radījusi revolūcijas upure Terēza Taljena, kura griezusi savus matus šķipsnu pēc šķipsnas, lai tos izlaistu pa sava cietuma logu kā mīlas vēstules savam mīļotajam vīrietim.
  • frizūra à la victime – īsa aizmugure, ar garākiem sāniem un priekšējo frizūru, kas bieži vien ir piere, kuru klāj cirtas. Ar šo frizūru cilvēki godināja visas revolūcijas laikā ar galvas nociršanas sodu nogalinātās sievietes. Lai precizētu, upuru mati bija pilnībā noskūti pakausī, lai kaklu atstātu kailu. Tas atvieglojagiljotīnas iestatīšanu pareizajā pozīcijā.
  • frizūra à la Caracalla - īsi un biezi mati cieši savijušies un sakārtoti tā, lai cirtas ieskautu seju. Šo frizūru iedvesmojis Romas imperatora Karakallas apvērsums.

Šis ērtais, 19.gadsimta Romas imperatora īsais matu sakārtojums, kas bija ļoti inovatīvs tam laikam, diemžēl neizdzīvoja ilgi.

Kādas frizūras 19. gadsimta pēdējā pusē tika atzītas par tendenciozām?

Ar laiku sievietes atkal sāka ilgi audzēt matus, lai turpinātu valkāt košākas un sievišķīgākas frizūras. Gari mati atkal bija modē - vispirms pleca garuma un pēc tam vidukļa garuma.

Cilvēki mēģināja kaut kādā veidā piepacelt vidēja garuma matus. Un tieši tad parādījās mode kam raksturīgas cirtas ap seju. Bieži vien šādas frizūras papildināja copītes (vispirms zemākas, vēlāk augstākas). Kārtējo to laiku tendenciozo frizūru iedvesmojusi Apollo loka forma. Nevaldāmās šķipsnas tika savaldītas ar lentu un dažādu matu aksesuāru palīdzību.

Interesants fakts: tajā laikā izlaistu matu valkāšana tika atzīta par nopietnu faux-pas (sociāli rupju, apkaunojošu rīcību).

Dažas sievietes nolēma valkāt apjomīgākas matu rotas kas taisītas no gariem matiem, kas patiesībā bija raksturīgi visai 19. gadsimta otrajai pusei. Tās lielākoties bija laiskas un lielas cirtas, kas izkārtotas vai nu augstās copēs, vai, vēl biežāk, iespaidīgās bizēs.

Tolaik garāko matu īpašniece bija Austrijas imperatore Elizabete, kuras biezās cirtas sniedzās līdz grīdai. Ap viņas matiem izplatījās leģendas. Kāda no tām stāsta, ka istabenēm maksāja kompensācijas par sarežģīto darbu, ko viņas darīja, ķemmējot Elizabetes matus, kas sita viņām ar spoguli par katru kļūdu.

STILĪGAS FRIZŪRAS 20. GADSIMTĀ

Vai 20. gadsimta matu veidošanas māksla joprojām bija atkarīga no sprogošanas un garu matu pīnēm un bizēm? Ne vienmēr. Šis gadsimts ir periods, kas pilns ar pārmaiņām gan sieviešu kopējā izskatā, gan tieši frizūrās. Tas, kā sievietes mēdza sakārtot matus, atbilda konkrētai pozīcijai, tā laika dominējošajām tendencēm un sociālajām pārmaiņām, kas attīstījās.

20. gadsimta sākums

Patiesība ir tāda, ka tas nebija ātrāk par 1900. gadu, kad sievietēm ļāva atsegt ausis un kaklu, no kā iepriekšējos laikmetos izvairījās. Toreiz sievietes sāka cīnīties par savām tiesībām, un dažas vēlēšanu kandidātes bija gana drosmīgas, lai nogrieztu savus matus garumā līdz pleciem.

20. gadsimta pirmajā desmitgadē atpazīstamas bija īsas frizūras, kas bieži sasniedza ausu līmeni, ko nēsāja ar platu lenti. Šī tendence kļuva populāra, pateicoties slavenai skatuves aktrisei Evai Lavalierai. Šīs frizūras autors bija Francijā strādājošs poļu frizieris - Antonijs Čerplikovskis.

Tas nebija ātrāk kā 20. gadsimta sākumā, kad radās pirmie matu veidošanas līdzekļi. Popularitāti ieguva arī matu fēns.

1920. gadu frizūras

Īstais trakums pēc īsiem matiem uzplauka 20. gados. Sievietes sāka griezt īsus matus. Arī tumšie mati bija populārāki par gaišiem matiem.

Dažus cilvēkus iedvesmojusi īsa frizūra ar noskūtu kaklu, kas raksturīga La Garçonne formai Viktora Margaritas romānam. Citi vēlējās līdzināties Koko Šanelei, kura ieviesa pageboy frizūru, kas lieliski piestāvēja tomboy stilam, kas tolaik bija patiešām tendenciozs. Dažos dialektos šo stilu sauca arī par plīvuru.

Vēl viena to laiku matu tendence bija Eton Boys frizūra, ko var raksturot kā īsu, ar noskūtu kaklu un gludi ķemmētiem aizmugures matiem tāpat kā visiem elitārās angļu Eton koledžas zēniem.

1930. gadu frizūras

Pēc desmit gadiem īsi mati vairs nebija modē. Lielākā daļa izvēlējās sievišķīgākus matu sakārtojumus, kas bija gari mati, kurus valkāja vaļīgi. Tumšos matus nomainīja smalkas, blondas šķipsnas. Tās desmitgades visiecienītākā matu krāsa bija platīna blonda.

30. gadu frizūras ir klasika, kas mūsdienās turpina atgriesties. Delikāti vilnīši un cirtas iezīmē toatgriešanos, un tie bija viegli pamanāmi gan uz īsiem, gan garākiem matiem, kas bieži parādījās Bobam līdzīgās frizūrās. Šīs desmitgades frizūras obligātais elements bija celiņš sānos. Citas divas modes tendences bija tā saucamie pirkstu viļņi (nosaukums cēlies no šīs frizūras stilizēšanai izmantotās metodes; mitrās šķipsnas tika sarullētas pār pirkstiem un atspraustas ar matu saspraudēm) un viļņains Bobs sniedzās zem auss līmeņa.

1940. gadu frizūras

Tas bija garo matu sakārtojumu laiks. Otrā pasaules kara skartā desmitgade, pretēji acīmredzamajam, bija elegances un sievišķīgu frizūru pilns laiks, kas pamazām kļuva arvien bagātāks jauniem stiliem.

Diezgan populāras bija, piemēram, Holivudas cirtas, vieglā un kontrolētā juceklī, kas radīts ar vai nu rullīšu, vai matu lokotāja palīdzību. Mati bija vai nu aizbāzti aiz ausīm, vai nostumti uz sāniem, bieži saposti ar lentēm. Pats matu aksesuārs tika izmantots, lai radītu šo ārkārtīgi populāro 1940. gadu saspraužu frizūru - mati sakārtoti banāna formas copītē ar uzvaras šķipsnām.

1950. gadu frizūras

Kaut kur 20. gadsimta vidū stilu atšķirības kļuva pamanāmākas. 1950. gadu frizūras neizskatījās līdzīgas, lai gan dažas raksturīgas tendences tā perioda frizūrā joprojām bija viegli pamanāmas, arī pleca garuma mati kopā ar vieglprātīgiem griezumiem un nezūdošu mīlestību pret cirtām.

Stila ikonas, kam sekoja šīs desmitgades sievietes, bija Odrija Hepberna un Merilina Monro, kuras patiesībā prezentēja divus pilnīgi atšķirīgus stilus. Līdz pat šai dienai Merilinas Monro stila cirtas sievišķīgi blondā tonī tiek uzskatītas par 50 gadu populārāko frizūru.

1960. gadu frizūras

60. gadi ir laiks, ko iedvesmojusi Brigita Bardota, kura bija izvēlējusies augstu poniju, kas sakārtots no haotiskiem un pavirši sasietiem matiem.

Tas ir arī periods, kad esošais skaistas sievietes tēls bija pārdefinēts par labu pārdrošākām frizūrām. Uz aizmuguri saķemmēti mati tika atzīta par tendenciozu (īpaši sakārtojot uz aizmuguri ķemmētus matus copītēs) un modē bija ārkārtīgi kupli mati, gandrīz ar milzīgu apjomu.

Vēl viens modīgs 60. gadu aksesuārs bija plata galvas bante, kas ielikta galvas vidū. Pateicoties tam, atmuguriski saķemmētie un ļoti kuplie mati tika papildus akcentēti. Vārdu sakot, matus ķemmēja atpakaļ un pabeidza ar uz āru izgrieztiem matu galiem. Mati uz pieres bija vēl viena iekārojama lieta, vislabāk, ja tos nēsā taisni.

1970. gadu frizūras

Nākamā desmitgade bija laiks, kad gari mati vēl bija modē, tomēr tie pamazām pārvērtās taisnākos un gludākos. Pieres daļas mati arī pamazām nomainīja savu lokāciju uz sāniem. Tipiski bija arī to laiku sievietēm atsegt pieri, reizēm pieres daļas mati tika atsprausti. Tās desmitgades modīgākās frizūras lielākoties iedvesmojusi Čārlija filma “Eņģeļi”. Arī daži ļoti dabiski hipiju stila elementi veidoja iedvesmu 70. gadu frizūrām.

20. gadsimta 70. gados matu krāsošana kļuva populāra. Cilvēki meklēja paņēmienus, kas ļautu matiem piešķirt vēlamo platīna nokrāsu. Matu krāsošana kļuva plaši izplatīta, pateicoties vienkāršu matu veidošanas tehniku pieejamībai, kā arī matu veidošanas produktu pieejamajām cenām.

1980. gadu frizūras

Vislielākais tracis matu veidošanā sākās 80. gados. 20. gadsimta beigas pārsteidza ar dīvainām frizūrām, par kurām šodien bieži smejamies. Tolaik modē bija ārkārtīgi apjomīgi, pakausī pacelti mati. Vēlāk uz aizmuguri ķemmēti tika tikai augšējie mati, tos noķemmēja līdz pleciem, veidojot tā saukto maletu. Arī īsās, asimetriskās frizūras dedzīgi nēsāja 1980. gados. Būtiskākā atšķirība starp tā laika un šodienas asimetriskajiem matu sakārtojumiem ir harmonijas trūkumā.

1990. gadu frizūras

Grūti atrast tikai vienu frizūru, kas bija populārākā 20. gadsimta pēdējā desmitgadē. Neapšaubāmi, tas bija jaukto stilu laiks. Runājot par frizūrām, matu garumu vai to krāsu, nav nekādu kopēju faktoru, un tas ilgst līdz pat šai dienai. Acīmredzot šo skaidri definēta stila trūkumu ietekmējušas politiskās pārmaiņas, pateicoties kurām mēs atgūstam brīvību arī personīgā izskata ziņā.

Un tā frizieru matu veidošanas beidzas.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika