Matu kopšanas līdzekļi, ko var atrast virtuves skapī: Eļļas, raugs, medus un citi

Matu kopšanas līdzekļi, ko var atrast virtuves skapī: Eļļas, raugs, medus un citi

Mēs mēdzam teikt, ka mati "dzer" ūdeni un ka varam "barot" šķiedras ar barības vielām. Bet vai jūs zinājāt, ka lielāko daļu no šādām matus barojošām vielām var viegli atrast savā pieliekamajā? Turpiniet lasīt, lai uzzinātu, kā dažādi mājās gatavoti matu kopšanas līdzekļi, kas pagatavoti no jūsu pārtikas krājumiem, ietekmē matu šķipsnas, un uzzinātu, kādas sastāvdaļas ir vērts izmantot, lai nodrošinātu pienācīgu matu kopšanu.

Apzinīga mājas matu kopšana ir vienkāršs un lēts veids, kā uzlabot matu šķipsnu stāvokli. Tā ir spēja izmantot vienkāršākos risinājumus.

Izveidojot savu matu kopšanas līdzekli, izmantojot savā virtuvē pieejamās sastāvdaļas, ir kā atņemt aptiekas kosmētikai vielas, kas potenciāli var kaitēt jūsu matiem (parabēni, spirti, ftalāti, silikoni u. c.) - un tas ir jādara jūsu šķipsnu labā.

Vai jūsu matiem patīk mājās gatavota kosmētika?

Protams, jums tās nav jālieto, ja lietojat tādus matu kopšanas līdzekļus kā Nanoil matu eļļas, kuru sastāvā ir tikai dabīgas vielas, kas nodrošina labvēlīgu iedarbību uz matu struktūrām. Tomēr ir labi vismaz laiku pa laikam ieviest matu kopšanas rituālos ko jaunu. Citiem vārdiem sakot, pamēģiniet pārmaiņus lietot profesionālus matu kopšanas līdzekļus un mājās gatavotas maskas kopā ar matu skalošanas līdzekļiem. Jūsu mati būs pateicīgi par šādu dažādību!

Noskaidrojiet, kurus produktus, ko parasti glabājat virtuvē, var pārvietot uz vannas istabu, lai radītu mājās gatavotus matu kopšanas līdzekļus.

Labākās dabīgās eļļas matiem

Nenoliedzami, runājot par mājas matu kopšanu, absolūti iecienītākās ir eļļas. Tās ir dabiski svarīgu vielu, piemēram, taukskābju, fosfolipīdu un vitamīnu, avoti.

Iedvesmosimies no dabas un izmantosim iespējas, ko piedāvā vairāk nekā simts dažādu augu eļļu, kuras faktiski tiek plaši izmantotas kosmētikā. Lielākā daļa no tām ir viegli atrodamas mūsu pieliekamajos, lai tās varētu izmantot, piemēram, kā mājas matu masku bāzi.

Iepazīstieties ar pārtikas eļļām, kuras var izmantot matu eļļas apstrādei!

  1. Olīveļļa - 72 % šīs eļļas sastāvā ir vērtīgā oleīnskābe. Tā satur arī šādus vitamīnus: A, E, D un K. Pateicoties tiem, olīveļļa tik labi papildina matus ar ūdeni un novērš tā izkrišanu. Turklāt šī dabīgā eļļa baro matus, rūpējas par tiem un piešķir matiem spīdumu. Ja nolemjat uzklāt olīveļļu galvas ādai, to var izmantot, izņemot, lai nomierinātu kairinājumu un mazinātu iespējamo iekaisumu.
  2. Saldo mandeļu eļļa- tā brīnišķīgi smaržo, turklāt satur tādas vērtīgas vielas kā taukskābes, minerālvielas, kā arī A, D, E un B grupas vitamīnus. Ar to var eļļot visu matu garumu vai aizsargāt tikai matu galiņus. Saldo mandeļu eļļa veicina matu reģenerāciju, baro un saglabā mitrināšanu. Patiesībā, pateicoties saldo mandeļu eļļai, var samazināt matu trauslumu, jo šī dabīgā viela padara matus elastīgākus un piešķir tiem spīdumu.
  3. Kokosriekstu eļļa - tas ir lielisks minerālvielu un vitamīnu avots, tomēr tā jālieto ar prātu. Jāprecizē, ka tā ir diezgan bieza un smaga eļļa, ko daudzi matu tipi slikti panes. Tomēr, ja kokosriekstu eļļa tiek lietota pareizā veidā, tā spēj nodrošināt matiem mitrumu, novērst olbaltumvielu izkrišanu, noteikt cirtas, atvieglot cīņu ar blaugznām un dāvāt matiem spīdumu.
  4. Linsēklu eļļa - viena no nedaudzajām eļļām, kas atzīta par tādu, kas nodrošina vienmērīgu omega-3 un omega-6 taukskābju līdzsvaru. Papildus tām tā satur arī diezgan lielu E vitamīna, olbaltumvielu, kālija un cinka koncentrāciju, kas ir ļoti svarīgs ķīmiskais elements matiem. Matu kopšana ar linsēklu eļļu ir vienkāršs veids, kā iegūt stiprākas, elastīgākas un redzami gludākas šķipsnas.
  5. Argana eļļa - Marokas zelts, ko noteikti biežāk izmanto ķermeņa un matu kopšanā, nevis kulinārijā, lai gan tā ir ēdama. Šī eļļa ir bagāta ar E vitamīnu, neaizstājamajām taukskābēm un augu sterīniem. Patiešām, argana eļļas smarža ir tā īpašība, kas daudziem cilvēkiem šķiet vilinoša, tomēr šīs eļļas labvēlīgā iedarbība ir vēl neparastāka nekā tikai tās aromāts. Īsāk sakot, argana eļļa atjauno matus, izlīdzina tos, aizsargā pret augstām temperatūrām un šķelšanos, atvieglo matu veidošanu, mazina UV starojuma nelabvēlīgo iedarbību un efektīvi cīnās ar galvas ādas niezi.
  6. Saulespuķu eļļa - satur četrus matu kopšanai ļoti svarīgus vitamīnus: retinolu (A), tokoferolu (E), kalcitriolu (D) un F vitamīnu. Tieši šos vitamīnus kāro dehidrēti un ļoti sausi mati, kas meklē tūlītēju stiprinājumu. Saulespuķu eļļa palīdz papildināt matus ar ūdeni, atbalsta reģenerāciju un palielina matu elastību.
  7. Plūmju sēklu eļļa - tā ir beta-karotīna, antioksidantu un omega taukskābju avots. Tā ir atzīta par brīnumainu eļļu, ar ko ārstēt matus, jo tā ārkārtīgi ātri uzsūcas un neatstāj matus pārslogotus. Tā vietā aizsargā matus pret agresīviem ārējiem faktoriem, apgādā matus ar vitamīniem un mitrina tos.
  8. Makadāmijas eļļa - šeit mēs varam atrast reti sastopamu omega-7 taukskābi, kas patiesībā ir cilvēka galvas ādas sebuma galvenā sastāvdaļa. Pateicoties tam, makadāmijas eļļa spēj atjaunot matus, uzlabot to stāvokli, novērst ūdens zudumu un barot. Turklāt makadāmijas eļļa ir noderīga matu veidošanā, jo tā paātrina matu žāvēšanu un pastiprina matu krāsošanas efektu.
  9. Sinepju eļļa - šo plaši kulinārijā izmantoto hindu eļļu ar vairākām īpašībām var veiksmīgi izmantot matu kopšanā. Tā satur piecas minerālvielas (tostarp selēnu un cinku), omega skābes un vitamīnu kompleksu. Tā ir atzīta ar matu augšanu paātrinošām īpašībām. Iemasējot galvas ādā, sinepju eļļa baro matu sīpolus, stiprina tos un palēnina matu izkrišanu.
  10. Vīnogu kauliņu eļļa - tā ir universāla matu eļļa, kurai piemīt nomierinošas īpašības. Tā veicina reģenerāciju, palīdz cīnīties ar blaugznām un cīnās ar taukainu galvas ādu. Vīnogu kauliņu eļļa arī pasargā matus no saules iedarbības.

Olu - Maijpuķes priekšrocības matu kopšanā

Neatņemama sastāvdaļa visu veidu virtuvē (protams, izņemot vegānu virtuvi) ir ola. Tā ir neuzkrītoša sastāvdaļa, kas palīdzēja mūsu vecmāmiņām un vecvecmāmiņām uzturēt labu matu stāvokli, ko mēs mūsdienās cenšamies panākt ar virknes dārgu matu kopšanas līdzekļu palīdzību. Kādas ir olu īpašības un kāpēc majonēze ir interesanta alternatīva matu maskai?

Patiešām, olu sastāvā slēpjas diezgan daudz svarīgu un būtisku sastāvdaļu - olbaltumvielas, no kurām veidojas mati, sērs, kas nepieciešams tā saukto disulfīdu tiltiņu veidošanai un blaugznu likvidēšanai, kā arī atjaunojošais biotīns (H vitamīns). Tāpēc olu lieto matiem:

  • cīnās pret blaugznām
  • novērš matu trauslumu
  • stiprina matus visā to garumā
  • novērš matu izkrišanu
  • padara matus gludus, mīkstus un spīdīgus

Pārliecība par to, ka majonēze ir izmēģinājuma vērta matu maskas alternatīva, nav jāuztver burtiski. Veikalā nopērkamā majonēze neko daudz nedos matu uzlabošanai. Tā vietā vajadzētu sajaukt olu ar izvēlētu eļļu, lai izveidotu mājās gatavotu matu olu masku, kas faktiski pēc sastāva ir līdzīga parastajai majonēzei.

Matu mitruma palielināšana ar medu

Neapšaubāmi, sausu matu kopšana ir liels izaicinājums. Par laimi, dažas virtuves skapīšos atrodamās vielas var ievērojami atvieglot šo uzdevumu - īpaši medus, kas ir dabiska, salda un uzturvielām bagāta viela. Tas satur šādus mikroelementus: kāliju, hloru, fosforu, magniju, kalciju, dzelzi, molibdēnu, mangānu un kobaltu, vitamīnus: A, B1, B2, B6, B12, C, folijskābe, pantotēnskābe un biotīns.

Kādas īpašības padara medu par spēcīgu līdzekli, kas spēj ievērojami uzlabot matu stāvokli? Kāpēc medu ir vērts lietot matiem neatkarīgi no tā, vai tas ir atšķaidīts ar ūdeni vai kā matu maskas sastāvdaļa?

Vissvarīgākās ir tā mitrinošās īpašības, pateicoties kurām medus vislabāk kalpo sausiem matiem. Tas ne tikai apgādā matu iekšējās struktūras ar ūdeni, bet arī, pateicoties tā higroskopiskajai dabai, bloķē tur ūdeni! Turklāt medus ir spēcīgs antioksidants un antiseptisks līdzeklis, tas baro matus un stiprina tos, samazinot lūšanu, ierobežojot matu retināšanos un blaugznas.

Interesants fakts par medu

Vai zinājāt, ka viena no medus sastāvdaļām ir hidroperoksīds, kas ir viela, kas labāk pazīstama kā ūdeņraža peroksīds (protams, ja to lieto 3% koncentrācijā)? Tāpēc, apstrādājot matus ar medu, var novērot, ka tie kļūst gaišāki!

Raugs matu augšanai

Pēdējo mēnešu hits matu kopšanā ir rauga izmantošana, lai palīdzētu šķipsnām augt ātrāk. Daži cilvēki to dzer, citi lieto kā galveno sastāvdaļu maskās vai galvas ādas kondicionēros. Neatkarīgi no lietošanas metodes rezultāti ir diezgan līdzīgi - paātrināta matu augšana, palēnināta matu retināšanās un krāšņs matu izskats. Turklāt raugs uzlabo matu stāvokli, kas nozīmē veselīgākas, stiprākas un spīdošākas šķipsnas.

Gan iepriekš minētās, gan citas rauga īpašības ir saistītas ar milzīgo biotīna, matus veidojošo aminoskābju (arginīna, tirozīna, cistīna), B grupas vitamīnu un minerālvielu (cinka, selēna, vara, kālija, kalcija, kalcija, hroma un fosfora) saturu. Īsāk sakot, ar raugu apstrādāti mati kļūst veselīgāki, stiprāki un dabiski spīdīgi.

Milti sausā šampūna vietā

Diezgan intriģējoša viela, ko var atrast virtuves skapī, ir... milti. Piemēram, kartupeļu ciete. Daudzi cilvēki nezina, ka tos var izmantot kā alternatīvu sausajam šampūnam, kas ir atbildīgs par to, ka mati vienā mirklī kļūst svaigi.

Kartupeļu ciete labi absorbē mitrumu un lieko sebumu, tāpēc tā spēj padarīt matus taukainus un apjomīgus. Ja jūsu šķipsnas ir tumšas, jums jābūt uzmanīgiem, kad runa ir par uzklātu miltu daudzumu. Skaidrības labad jānorāda, ka nevajadzētu uzklāt pārāk daudz miltu, lai neradītu putekļaini baltu izskatu uz matiem. Vislabākais veids, kā uzklāt miltus uz matiem, ir, izmantojot pūkainu pūdera suku, ar kuru apzīmogot galvas ādu. Beigās ar pirkstiem izskalojiet matus pie saknēm un pēc tam izķemmējiet.

Matu mazgāšana ar cepamo pulveri

Ekoloģiskās kopšanas laikmetā mēs varam pamanīt, ka šobrīd arvien lielāku popularitāti gūst matu mazgāšana bez šampūna matu mazgāšana. Kā to darīt, lai labi attīrītu matus un atbrīvotu galvas ādu no netīrumiem, sebuma un kosmētikas atlikumiem?

Interesanta alternatīva ir izmantot cepamo pulveri matu mazgāšanai. Tā ir vēl viena virtuvē atrodama viela, kuru ir vērts ieviest ikdienas matu kopšanā. Cepamajam pulverim piemīt spēcīgas attīrošās īpašības, un tam nav problēmu noņemt masku, kondicionieru, eļļu un citu matu veidošanas līdzekļu atliekas. Tas atsvaidzina un attīra matus.

Tomēr jāapzinās, ka cepamā pulvera reakcija ir sārmaina, tāpēc tas pazemina matu un galvas ādas pH. Šā iemesla dēļ cepamā pulvera šampūns ir jālieto kopā ar mājās gatavotu skābu matu skalošanas līdzekli.

Dārzeņu un augļu matu kopšana

Mūsdienu pārtikas piramīdas kodolu, kas ir dārzeņi un augļi, var izmantot arī kā mājas matu kopšanas līdzekļus. Banāns, kuru neviens negrib ēst, izbalējušas pētersīļu mizas vai nomizotas sīpolu mizas - neizmetiet tās! Tās var kalpot jūsu matiem kā maska vai matu skalošanas līdzeklis.

Kurus dārzeņus, augļus un garšaugus vajadzētu izmantot kā mājas matu kopšanas līdzekļus? Uzziniet populārākos no tiem un atklājiet to īpašības paši. Galu galā, uzzināt, ko var panākt, pateicoties kādai neuzkrītošai sastāvdaļai, kas ir mūsu rīcībā, ir tīra jautrība!

  1. Banāns - visvienkāršākā matu maska ir ar dakšiņu saberzts nogatavojies banāns, kas sajaukts ar jogurtu, iecienītu eļļu vai alvejas sulu. Matiem patīk šis eksotiskais auglis, jo tas satur diezgan daudz olbaltumvielu, kas ir būtiskas pareizai matu augšanai.
  2. Citrons - obligāta sastāvdaļa, ko pievieno daudziem matu maksiem un matu skalošanas līdzekļiem, ir citronu sula, kas lielākoties padara matus izgaismotus. Tai piemīt arī citas īpašības: tā novērš vitamīnu (C, B grupas un folikulskābes), kā arī minerālvielu (cinka, kālija, mangāna, kalcija) trūkumu. Citronu sula piešķir spīdumu šķipsnām un palēnina matu balināšanas procesu.
  3. Avokado - tas ir vitamīniem bagāts auglis (avokado sauc par septiņu vitamīnu eļļu), minerālvielām un taukskābēm. Pateicoties tām, avokado baro, novērš ūdens zudumu un disciplinē matus. Turklāt tas satur hlorofilu, kas ir zaļš pigments ar antioksidatīvu iedarbību.
  4. Pētersīļi - šī ir sastāvdaļa, kas matu kopšanai piedāvā daudz pielietojumu. Pētersīļu sula paātrina matu augšanu un ievērojami stiprina matu šķipsnas. Turklāt pētersīļi satur daudz vitamīnu, tāpēc ir labi izmantot šīs zaļās lapas, lai pagatavotu barojošu kokteili, matu skalošanas līdzekli vai galvas ādas kondicionieri. Tās ir ārkārtīgi bagātas ar C vitamīnu. 100 g pētersīļu var saturēt pat 160 mg šī vitamīna.
  5. Melnie redīsi - mājas matu skaistumkopšanas procedūras ar melnajiem redīsiem ir ieteicamas tiem, kuru matiem nepieciešams milzīgs enerģijas lādiņš. Šis dārzenis stiprina matu sīpolus un stimulē matu augšanu. Melnā redīsa galvas ādas kondicionieris ieteicams arī kā preparāts ar antiseptiskām, antiseborrheic un pretblaugznu īpašībām. Citiem vārdiem sakot, melnais redīss ir atzīts par efektīvu līdzekli pret visām galvas ādas saslimšanām.
  6. Sīpols - pat šķietami parasts sīpols var nomierināt iekaisumus, stiprināt matus un paātrināt to augšanu. Mājas apstākļos pagatavots sīpolu mizas skalošanas līdzeklis matiem ir izcils matu krāsošanas paņēmiens, neizmantojot krāsvielas. Vārītas un uz nakti atstātas, sīpolu mizas atbrīvos visu vērtīgo, ko tās varētu piedāvāt, kopā ar pigmentu, kas tumšina šķipsnas.
  7. Ķiploki - lai gan ķiploku aromāts varētu efektīvi atturēt daudzus cilvēkus no to lietošanas matu kondicionēšanai, ir vērts atzīt to labvēlīgo iedarbību, kas tiek sniegta matiem. Īsāk sakot, ķiploki spēj stimulēt paātrinātu matu augšanu un novērst plikpaurību. Šā iemesla dēļ daži cilvēki varētu apsvērt ķiploku ieziešanu galvas ādā kā efektīvu veidu, kā uzlabot matu izskatu.

Sēklu skaistinošais spēks

Tikai uz brīdi padomājiet - tā kā no mazas sēkliņas var izaugt veselīgs augs, tas nozīmē, ka tajā ir jāsatur daudz vērtīgu vielu. Kāpēc gan jūs nevarētu tās izmantot, lai uzlabotu matu veselību un izskatu?

  1. Linsēklas - šo internetā populāro linsēklu želeju var pagatavot mājās, aplejot sēklas ar ūdeni un atstājot, līdz sēklas kļūst lielākas. Šī vienkāršā metode ļauj iegūt matu masku, kas ir bagāta ar vitamīniem, olbaltumvielām, šķiedrvielām un minerālvielām (dzelzi, magniju, kalciju un cinku). Šī želeja par savu popularitāti jāpateicas matu mitrināšanai, padarot matus spīdīgus, izlīdzinātus un stiprinātus. Tāpat linsēklu želeja paātrina matu augšanu un novērš plikpaurību.
  2. Nigella sativa - tā kā fenheļa ziedu eļļu dēvē arī par faraonu zeltu, tai jānodrošina gandrīz karaliska matu kopšana. Un tieši tā iedarbojas melnā ķimenes uzlējums, kas patiesībā sastāv no nepiesātinātajām taukskābēm (aptuveni 85 %). Pateicoties tam, melno ķimeņu sēklas uzlabo matu stāvokli un baro tos. Turklāt sēklas ir pazīstamas kā spēcīgs antioksidants, kas nodrošina arī pretiekaisuma un antibakteriālu iedarbību.
  3. Grieķu sierāboliņš - lai gan tas smaržo pēc vistas zupas, grieķu sierāboliņš darbojas kā burvju nūjiņa, kas padara matus garus, spēcīgus un skaistus. Šī leģendārā garšauga sēklas satur saponīnus, lecitīnu, A, B un C vitamīnus, kā arī minerālsāļus. Tās stimulē olbaltumvielu sintēzi un veicina dabiskos matu pašatjaunošanās procesus.
  4. Kafija - dabiski, ka to var dzert no rīta, lai mēs būtu enerģiskāki, bet arī šo melno dzērienu var izmantot, lai sniegtu enerģiju mūsu šķipsnām. Kafijas matu skalošana ir labākais enerģijas dzēriens galvas ādai, kas veicina asinsriti, kas attiecīgi veicina ātrāku matu augšanu. Sasmalcinātas kafijas pupiņas var izmantot, lai pagatavotu mājās gatavotu galvas ādas pīlingu, kas palīdz noņemt kosmētikas atliekas.

Etiķis matu skalošanai

Un visbeidzot, pēdējā pieminētā sastāvdaļa, ko var atrast skapī, - etiķis. Tas ir neaizstājams gan virtuvē, gan matu kopšanā. Kāpēc?

Etiķi saturoši matu skalošanas līdzekļi ir visvienkāršākais veids, kā atjaunot pareizo pH līmeni, noslēgt kutikulas un izlīdzināt matus pēc mazgāšanas. Vislabākais šajā gadījumā ir ābolu etiķis vai arī citu augļu etiķis kombinācijā ar ūdeni. Tomēr labāk izvairīties no spirta etiķa (tas var dehidrēt matus un galvas ādu), kā arī vīnogu/vīna etiķa (tas var padarīt matus vieglus) lietošanas.

Pastāstiet mums savu viedokli par šo rakstu.


Komentāri: #0


Pievienot komentāru. Tas tiks publicēts, tiklīdz kā moderators to apstiprinās.
Keratīna matu maska
Rīcineļļa
Jojobas eļļa
Argāna eļļa
Retinola sejas serums
Privātuma politika

Mūsu mājaslapa izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējos rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai būtiskās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat izmainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika